top of page
  • Matix

Vad är min roll på företaget?

Uppdaterat: 21 feb. 2019


Innan jag bestämde mig för att söka Matix hade jag många frågor i huvudet, varav en speciellt var ”hur är det egentligen att vara på partnerföretaget?”. Jag tänkte därför ta tillfället i akt och prata lite om vilka tankar och känslor som kan uppstå i relation till partnerföretaget och den roll man som student har där.


Alla företag som vill vara med i Matix har ett gemensamt mål: att de vill växa. Utöver detta så ser företagen väldigt olika ut - Ett företag har en anställd, ett annat har 100 anställda. Ett företag är precis nystartat, ett annat har funnits i 15 år. Ett företag säljer IT-tjänster, ett annat säljer en barnmatsked. Ja ni förstår grejen, det finns verkligen alla typer av företag som vill ha hjälp av en Matix-student. Så varför vill då företagen vara med? Vad kan egentligen vi som studenter, med lite erfarenhet av arbetslivet, erbjuda som de redan inte har koll på?När jag frågade min handledare vad det bästa med att ha en Matix-student är fick jag svaret: ”det är att få in någon som vill lära sig och vill ta tag i saker utan att få en rollbeskrivning för det”. Den beskrivningen sammanfattar för mig det kanske mest utmanande och svåra med Matix, men också det som gör utbildningen så spännande – det finns ingen rollbeskrivning, den skapar du själv. Detta öppnar upp för en hel mängd av aktiviteter som du kan driva och genomföra på företaget, men det kan även öppna upp för en enorm besluts- och prestationsångest. Den första tiden brottades jag med tankar som: ”vad kan jag bidra med?”, ”är det här bra nog?” och kanske framförallt ”är det någon mer än jag som känner sig osäker?”. Eftersom vi hamnar i en så pass ovan situation brottas alla med liknande tankar. Med hjälp av lärteamet och klassen får man då inte bara bekräftelse på att man inte är ensam, man kan även få inspiration av varandra kring vad man kan göra på företaget. Med den fantastiska gemenskap som finns är det lätt att ta hjälp av den som hållit en workshop om värderingar, skapat en bra intervjuguide för att intervjua kunder eller gjort en enkätundersökning kring intern kommunikation.


Med tiden blir det alltså lättare. Man lär sig hur medarbetarna fungerar, man bygger upp en relation till sin handledare och man börjar förstå verksamheten. Nästan omedvetet börjar man fatta beslut, ta initiativ och driva egna frågor. Det är en stor utmaning att hitta sin roll och det känns tufft emellanåt, men det är helt klart värt det för man utvecklas så mycket som person.Nu har vi spenderat ungefär halva tiden på företaget och varje dag imponeras jag över hur mycket alla har åstadkommit, både på företaget men framför allt personligt. Jag ser fram emot att se hur denna utveckling kommer att fortsätta fram till examen och även senare!


/Ida Samuelsson

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page