top of page
  • Skribentens bildMatix

VIKTEN AV REFLEKTION

Hej, kära läsare!

Kanske går du i tankar om att söka vidare efter kandidaten? Eller så har du kanske tagit en paus och är redo för att studera ett givande och väsentligt program? Och ja, Matix är rätt på många sätt men jag skulle vilja lyfta en aspekt som jag personligen har uppskattat så mycket under utbildningen, nämligen- att få öva min egen förmåga att reflektera.

Ni kanske tänker “eh vadå reflektera” men jag ska just förklara vikten att det. Mycket i livet går av bara farten, det är sällan man stannar upp och tänker efter hur man själv har mått eller utvecklats under tiden. På Matix får du dock alla verktyg för att göra just det- stanna och upp och fundera över saker och ting. Reflektionen ger dig möjligheten att gå in i dig själv, tänka hur du själv funkar som person, vilka du vill omge dig med, hur du funkar på en arbetsplats eller i grupp. Jag skulle vilja påstå att det ökar din egna självmedvetenhet, samt din egna förståelse för dig själv och andra. Matix är därför väldigt utvecklande på personliga plan, och reflektion ingår i en parallell personlig-utvecklingskurs som vi har under hela året.

När jag själv sökte Matix visste jag att personlig utveckling var en del av utbildningen. Dock trodde jag att det var något som kom “gratis” med så mycket annat man får göra under året och jag hade inte helt uppfattat att det var ett konkret moment. Så jag ska förklara för dig som inte är familjär med konceptet hur det faktiskt funkar.

I början på Matix-året får alla i klassen fundera på vilka förväntningar de har, och vad de vill uppnå, samt hur de ska uppnå dessa “mål”. Detta lämnas in som en uppgift och efter halva året lämnar man in en ytterligare reflektionsuppgift som uppföljning. Det ger dig möjlighet att se din egna utveckling och tänka hur du ska bygga vidare på dig själv. Du får möjlighet att reflektera över dina egna behov. Detta är otroligt användbart, eftersom man sällan ger sig själv tid till dessa tankar. Och visst, man kan tänka att det är en inlämning (=skolarbete) men det är ett ypperligt tillfälle att faktiskt sätta sig ner och ordentligt fundera över saker, istället för att raffsa ihop nåt för inlämningens skull. Efter varje inlämnat arbete skriver vi dessutom en reflektion över arbetets gång- någonting som är väldigt användbart för att förstå vad som gick bra och mindre bra. Detta är såååå väsentligt och görs alltför sällan! För att utvecklas måste vi väl ändå reflektera över våra prestationer, eller hur? Och i Matix får du alla användbar verktyg för att göra detta. Kursledningen och inlämningsuppgifterna pushar dig till att ständigt reflektera och utvärdera arbeten, och ger dig på så sätt vanan att göra så. Detta kommer du ha stor användbarhet för i arbetslivet, och i ditt privatliv.

Jag känner en stor ödmjukhet och tacksamhet för att mina perspektiv på reflektion har vidgats, och förståelsen för hur viktigt det är. Jag kommer ta med mig många fina lärdomar från Matix-året, men är det någonting mer specifikt som jag tar

med mig är det reflekterandet. Jag hoppas att jag med detta inlägg verkligen har understrukit vikten av reflektion. Kanske har det skapat lite funderingar och tankar hos dig som läsare också.

Kram, Emilie(PS kontakta mig på LinkedIn om du har några frågor om utbildningen!)
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

댓글


bottom of page