top of page

Matix - ett förberedande år


Denna vecka är det jag, Edwin som fått äran att trycka på tangenterna och skriva veckans inlägg. En tuff uppgift efter alla tidigare inlägg som jag tycker har varit av högsta klass! Detta inlägg kommer att fokusera på tankar som många i klassen har just nu, nämligen om tiden då vi går ut från våra trygga korridorer i skolan och inte spenderar två dagar på ett företag, utan en hel vecka.


Just nu är det mycket fokus på efter utbildningen hos oss i klassen. Och den vanliga stressen om första jobbet kommer allt närmare. Vanliga frågor som cirkulerar är: Var ska jag jobba? Måste jag flytta till Stockholm för att hitta ett spännande jobb? Ska jag gå ett traineeprogram eller söka ett ”vanligt jobb”? Finns det möjlighet att stanna kvar på mitt partnerföretag? Det gör det inte mindre stressande när flera i klassen reser runt i Sverige och Europa på diverse intervjuer på häftiga företag, men samtidigt sporrar det mig och man får se svart på vitt vilka grymma personer vi i klassen har runt oss.


Stressen som byggs upp när man närmar sig slutet av utbildningen, vilken utbildning det än må vara tror jag är ett vanligt förekommande. Men det som jag tycker skiljer Matix från andra utbildningar är att man har framtiden i sikte, men samtidigt ligger fokus på här och nu, genom hjälpmedel och att man får testa i praktiken för att vara så bra förberedd som möjligt inför framtiden. Jag tänkte ta upp vissa moment i utbildningen som jag anser är av särskild vikt för att vara förberedd för stundande arbetsliv.


Det första är att man får möjlighet att testa på och arbeta inom ett område som du eventuellt vill jobba med i framtiden. Under ”matchnings-minglet” när vi fick träffa årets företag så tog de upp eventuella områden man kan jobba med hos dem. Det var allt från att utveckla ett företags varumärke till att jobba i ett GDPR-projekt. Detta är ett optimalt läge för att testa om ett specifikt område passar en. Du kanske känner att detta är helt rätt och det är något liknande du vill jobba med i framtiden, eller så känner du att detta inte var rätt för dig. Men du har i alla fall fått testa på det du kanske tidigare har trott att du ska jobba med i framtiden, men fått en insikt att detta inte är för dig. Dessutom har vi i kursen Ledarskap och personlig utveckling fått möjligheten att göra ett karriärstest (Harrison assessments) vilket radade upp mängder av jobb baserat på våra svar från ett antal påståenden, och sorterade dessa efter lämplighetsfaktorer som leder till framgång för ett visst yrke. För vissa kändes förslagen helt främmande medan för vissa var det spot on. För mig var det skönt att se att jag strävar mot en riktning som även svaren visade på, och enligt testet hade jag trivts med de arbetsrollerna.

Vi får även möjlighet att bygga upp egna modeller, kunskap och förhållningssätt i olika situationer, för att vi ska vara väl förberedda när vi kliver ut ur klassrummet. Vi har under året haft en del spännande gästföreläsare som har berättat om sina erfarenheter och förhållningssätt från arbetslivet. Jag tänkte citera vår föreläsare Jonas Fasth som han gör efter varje gästföreläsare: ”Ta till er det ni vill, och skit i resten”. Detta tycker jag sammanfattar mycket av Matix. Vi får ta del av mycket kunskap, åsikter och synsätt, och sedan är det upp till oss att sålla ut och ta med oss det vi tycker är viktigt att ha med oss ut i arbetslivet.


Till sist tänkte jag även ta upp vikten av öppenheten som finns i klassen. Även om vi alla är på helt olika företag så får vi ta del av varandras utmaningar och lärdomar inom olika områden och bolla frågor fram och tillbaka. För mig är det betydelsefullt att få se andras perspektiv på diverse utmaningar och lärdomar, och det finns många godbitar jag kommer ta med mig till stundande arbetsliv.


Jag hoppas inte inlägget var allt för TLTR och tveka inte att höra av dig om du har frågor!


Allt för mig!


/Edwin Palm

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page