top of page

Hur kommer man in på Matix?

Det känns sådär att vara långt ner på klasslistan ibland, detta är ett sådant tillfälle, eftersom mina klasskamrater levererat grymma efter grymma blogginlägg. Nu är det dags för en ovan bloggare, även om jag en gång i livet försökte göra en reseblogg för att bevara minnen och därav ingen stor läsarskara... Innan jag fortsätter är det kanske även lämpligt att nämna att jag som skriver denna gång heter Joachim. Så vad ska jag försöka mig på nu när nästan allt är sagt? Kanske har ändå de flesta inlägg på något sätt handlat om året och upplevelser som hänt under Matix. Med bara några dagar kvar till deadline för ansökan till nästa års Matix är det kanske läge att berätta hur jag hamnade här och hur jag resonerade för ett år sedan när jag sökte. Min förhoppning är att någon kanske kan inspireras till att söka och att ta bort eventuella osäkerheter.

Under tiden jag gick på Handels var ryktet kring Matix lite sådär, många jag pratade med tyckte att det var en oseriös utbildning (bilden visar motsatsen, eller hur?) eftersom den bara var 1 år och hade ”praktik” två dagar i veckan. Vilket jag köpte väldigt länge eftersom man lärt sig att en master numera är 2 år i Sverige. Efter kandidaten började jag jobba då jag kände mig klar med studentlivet efter att ha lämnat in kandidatuppsatsen, jag ville aldrig mer tillbaka till skolan. Efter några månader i verkligheten och på jobbet började jag ändå fundera, är jag fullärd nu? Är jag redo att jobba med avancerade frågor i vilket bolag som helst? Nä, jag kände mig verkligen inte redo för det och började då kolla runt efter utbildningar som skulle kunna göra mig mer redo att ta en roll jag skulle kunna tänka mig i framtiden. En osäkerhet som fanns då var att jag kände mig lite stressad då jag började bli gammal (tack och lov inte äldst i årets Matix trots det, vilken lättnad). Jag började kolla på skolor utomlands med bra rykte och upptäckte då att de flesta masterutbildningar var 1 åriga, vilket passade mig och min dåvarande stress perfekt. Innerst inne visste jag då att Matix fanns och att utbildningen var 1 år och hade intressanta kurser jag ville läsa. Dessutom skulle jag få fortsätta vara ute på ett företag och inte gå tillbaka 100 % till skolbänken, vilket inte alltid är så lätt när man en gång börjat jobba. Vid det här laget hade även en del personer jag känner gått Matix och ingen av dessa var missnöjd, kunde utbildningen verkligen vara så bra? Jag kände även att den personliga utvecklingen som Matix sades innebära vore värdefull.


Jag bestämde mig tillslut för att söka med följande motivering: Om utbildningen inte skulle nå upp till mina förväntningar var det bara 1 år som hade slösats och inte 2 som många andra masters, dessutom skulle jag på pappret ha en högre utbildning än en kandidatexamen. Om det skulle nå upp till mina förväntningar skulle jag ha lärt mig nya saker, utvecklats personligen och fått erfarenheter som en vanlig master troligtvis inte skulle ge mig och jag skulle ha den där högre utbildningen på papper. Då en del arbetsgivare kräver master idag kändes det som att den här utbildningen, förvisso inte unikt för Matix, skulle kunna öppna en del dörrar som en kandidatexamen inte kunnat.


När väl ansökan skulle skickas kändes det ganska långt bort att komma in, eftersom det skulle kompletteras med CV och essäfrågor, sen om dessa var bra nog var det två ytterligare steg med intervjuer… Vad söker de för personlighet egentligen? Hur ska jag bete mig för att de ska välja mig? Ni som funderar på att söka nu har förmodligen samma tankar som jag hade då. Men det positiva är att jag kan berätta svaret för er här och nu. För att komma in på Matix behöver du vara dig själv! Taskigt svar va? Men sanningen är att vi på Matix är väldigt olika vad det gäller personligheter och kursledningen vill att det ska vara så, eftersom det oftast är så det ser ut i det verkliga arbetslivet samt att heterogena grupper oftast presterar bättre än homogena grupper. Dock har vi några likheter, det är att alla har ett himla driv och en vilja att utvecklas. Känner du att du vill utvecklas? Då skulle Matix kunna vara något för dig. Nä nu får det räcka och har du läst hela vägen hit, kan jag även avslöja att Matix faktiskt har levt upp till mina förväntningar och därmed känns det här året långt ifrån bortkastat, jag undrar snarare varför jag inte sökte tidigare!


Direktlänk till ansökan för Matix (senast 16 april): https://bit.ly/2HcDdw2


Ha det gott och lycka till med era ansökningar!

/Joachim

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page