top of page

Hur gÄr matchningsprocessen till mellan student och partnerföretag?

Nu tÀnkte jag berÀtta om momentet som lÀgger grunden för det mest centrala i Matix - matchningsprocessen med partnerföretagen.


PÄ fyra dagar trÀffade vi 40 företag och av dessa skulle 30 komma vidare och fÄ en

student. Det kÀndes som Idol dÀr vi studenter satt i juryn och skulle bedöma vilka

företag som skulle fÄ chansen att gÄ vidare till final.


Logistiken var omfattande. Under totalt sju pass trÀffade vi sex företag Ät gÄngen, dÀr varje företag fick trÀffa sex grupper av elever. LÄter det förvirrande? Ett omfattande excel ark visade vilka grupper företagen skulle trÀffa. Efter 20 minuter bytte företagen grupp. PÄ sÄ vis fick alla grupper trÀffa varje företag i 20 minuter. Beroende pÄ vilken grupp i ordningen man var fick man stÀlla olika frÄgor som: "BerÀtta om era vÀrdeord. Hur arbetar ni med er arbetskultur? Hur ser en vanlig dag ut hos er? Vilka Àr era utmaningar? Vilka projekt kommer en student syssla med?" PÄ sÄ vis fick alla en inblick och en kÀnsla för varje företag.


För mig som satt pĂ„ andra sidan (hej hej ni ser mig i röd tröja pĂ„ bilden!!) var detta nĂ„gra intensiva, roliga och intressanta dagar. Det var roligt att det var ombytta roller. Det var vi som skulle stĂ€lla de “hĂ„rda” frĂ„gorna till företagen och dess ansvariga. FrĂ„gor som de kanske aldrig stĂ€llt sig sjĂ€lva. Företagens uppgift var att sĂ€lja in sig sjĂ€lva och förklara för oss varför vi skulle vĂ€lja dem. Vi fick privilegiet att sitta och lyssna/betrakta/analysera/reflektera: "Vilket företag vill jag vara pĂ„? Vilket företag passar mig? Var kan jag fĂ„ ut det mesta av mitt Ă„r hĂ€r?"


Efter fyra intensiva dagar ombads vi reflektera kring företagen vi kunde tÀnka oss att vara pÄ. DÀrefter var det kursledningens beslut att vÀlja. Det som var intressant var att alla elever upplevde företagen olika. Trots att man suttit pÄ samma intervju fick man olika kÀnslor. Fint att det blir tydligt hur olika vi Àr som personer, nÄgot som Matix verkligen vill frÀmja och arbetar aktivt med under Äret.


Alla var vĂ€ldigt nervösa inför “resultatet” men jag Ă€r förvĂ„nad och imponerad över hur bra de lyckades matcha oss studenter med företagen! De tog hĂ€nsyn till massor av faktorer. Till och med det vi berĂ€ttat om oss sjĂ€lva pĂ„ intervjun inför Matix-Ă„ret. Det var som att alla fick en egen liten daimon (ni som lĂ€st Guldkompassen (vĂ€rldens bĂ€sta bok) vet vad jag menar) som var anpassat efter vĂ„ra identiteter och önskemĂ„l.


För mig innebar matchningsprocessen att jag fÄtt vara hos ett företag som heter Velove som gör ellastcyklar. Företaget passar mig bra dÄ jag tidigare arbetat med elcyklar, arbetat inom logistik och vill arbeta med hÄllbarhet. Deras vision Àr att

ersÀtta sÄ mÄnga vans som möjligt för att nÄ kilmatmÄlen och dÀrför passar företaget mig vÀrderingsmÀssigt. Jag tycker Àven de projekt jag gör hos dem trÀffat rÀtt i vad jag vill göra sedan.


Sammanfattningsvis, matchningsprocessen Àr en förvirrande och rolig period men

det blir riktigt bra om man - citat Jonas Fasth “Litar pĂ„ processen”.


Anna

0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page