top of page

Sammanhållning under Matix-året

När jag berättar för utomstående om Matix och hur det är att plugga programmet så landar jag ofta i väldigt klyschiga förklaringar och formuleringar. ”Det är annorlunda, det är det roligaste programmet någonsin, det blir vad man gör det till, det är jättebra gemenskap” och så vidare. Självklart är inte ens det bästa och roligaste programmet helt perfekt utan det finns absolut förbättringsområden. Men många av de där klyschiga formuleringarna stämmer rakt av. Ja, det är ett annorlunda program. Ja, det är personligen det roligaste och bästa programmet/kursen jag gått i mitt liv. Ja, det blir vad man gör det till och ja, det är jättebra gemenskap i klassen. Det där sista tänker jag skriva lite extra om, och varför det är på det viset.



Redan från start gör kursledningen och lärarna klart för de nya studenterna att detta är ett program som är väldigt öppet och som kan ge mycket om man själv satsar. Med det menar jag att det finns möjlighet att lägga det där lilla extra och samtidigt få ut något extra. Att göra extra bra ifrån sig på partnerföretaget, att lägga lite extra tid på finslipning av företagsanalyser m.m. Du kommer få tillbaka extremt mycket mer om du gör detta, vilket är en anledning till varför jag uppskattar Matix jämfört med andra program på universitetet som enligt mig är mer statiska och linjära.

Nog om detta, tillbaka till de första dagarna och veckorna på Matix. Det är i dessa första träffar och sammankomster som grunden för Matixåret och klassen läggs. Hela vår första vecka på programmet hade vi ingen föreläsning i ämnen, utan allt fokus lades på att vi i klassen skulle lära känna varandra. Detta gav en otrolig skjuts in i Matixåret eftersom det redan efter några veckor kändes som att vi känt varandra i år. Vi blev fort trygga med varandra och sammanhållningen växte sig stark. Varför detta är viktigt på just Matix är för att mycket av året handlar om att våga ta dig utanför din egen komfortzon, eller ”comfort zone”, både i skolan och på ditt partnerföretag. Men, hur ska man kunna göra det om man inte känner sig trygg i det sammanhang man befinner sig i?

Sammanhållningen i klassen har växt sig starkare och starkare under hela året, särskilt vid alla de aktiviteter och resor vi gjort tillsammans. Vi har hittills varit på kryssningsresa i Fredrikshamn och skidresa i Sälen. Utöver själva resorna finns det olika klassgrupper, där olika grupper har olika syfte. Exempelvis finns Resix, Festix, Sportix, Börsix och fler därtill (obs. notera vår fantastiska fantasi med gruppnamnen). Det som jag gillar med dessa grupper och andra initiativ är att det är helt fritt i klassen för alla att dra igång något, vare sig det är gemensam lunch på stan, en onsdags-AW, en spelkväll eller något helt annat. Jag tror jag talar för hela klassen när jag säger att Matixåret är en otroligt kul blandning mellan roliga upplevelser, (på riktigt) intressanta diskussioner och att vi i klassen hjälper varandra att utvecklas och driva oss själva framåt.

Jag rekommenderar varmt Matix till alla som vill utmana sig själva och samtidigt ha j*vligt roligt längs vägen. Har du frågor eller funderingar kring Matix (eller livet) – hör av dig till mig eller någon annan i klassen.

Deadline för ansökan till Matix läsåret 20/21 stänger 24.00 den 15 april 2020.


Allt väl,

Erik Sjölund

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page