top of page

Förväntningar på en magisterutbildning

Hej alla!


Veckans blogginlägg är det jag, Pontus som står för. Det blir inte precis lättare och lättare att skriva i den här bloggen då min fantastiska klasskamrater levererat världsklass vecka efter vecka med sina insikter och vid det här laget har det dokumenterats väl vad Matix är för utbildning, hur det kan vara ute på partnerföretagen, hur orättvist Matix-året kan vara och hur fantastiska alla i klassen är vilket jag bara kan instämma i. För tillfället befinner vi i klassen oss i intensiva tider med sista PM:et som ska in, en påbörjad magisteruppsats, projekt i partnerföretagen och för många har jobbsökandet satt fart på allvar.


Med denna inledning tänkte jag nu

berätta lite om mina upplevelser hittills av Matix-året och hur detta året än så länge har motsvarat de förväntningar jag hade innan ja satte min fot på Vasa Viktoriagatan där vi snart ska inviga Matix alldeles egna lokaler. Jag hade koll på Matix upplägg där man som student spenderar drygt halva tiden på ett partnerföretag och halva tiden spenderas i skolan. Det partnerföretaget jag har förmånen att spendera halva min tid av utbildningen på heter Findwise AB och är ett IT – konsultbolag. Det har varit fantastiskt att få möjligheten att få en så grym inblick i en bransch jag hade noll koll på sedan tidigare. Vidare får jag en god inblick i hela företaget och får stort ansvar för mitt stora projekt som jag driver i en projektledarroll. Innan jag började på Matix hade jag en bild av att man skulle komma in som en slags praktikant på ett företag, men ack så fel jag hade. Att vara Matix-student på sitt partnerföretag liknar mycket mer att vara konsult där man får möjligheten att komma utifrån med nya och annorlunda perspektiv och ha en rådgivande roll samtidigt som man får möjligheten att driva egna projekt.


Vad hade jag för förväntningar på den tid som spenderas i skolbänken då? Egentligen inga speciella förväntningar förutom att det skulle vara vanliga föreläsningar, några seminarier och en del redovisningar, typ som en vanlig utbildning. Men ni som följt bloggen detta läsåret har nog förstått att Matix faktiskt inte är en vanlig utbildning. Föreläsningar på Matix innebär en interaktion mellan föreläsare och student, det är inte alls ovanligt att vi får lösa kluriga problem i våra lärteam i workshopformat och när vi på Matix löser case så är det riktiga case från ett riktigt företag med riktiga utmaningar som vi ska hitta lösningar på. Det som överraskat mig mest är det stora fokus som finns på den personliga utvecklingen för varje student. Jag tvivlar på att det finns någon annan utbildning i Sverige som har lika stort fokus på studenternas personliga utveckling och jag som tidigare inte varit bra på att stanna upp och reflektera över mig själv och vem jag är, har bara under denna tiden på Matix lärt mig så oerhört mycket mer om mig själv än vad jag tidigare gjort. Målet med Matix är inte bara att vi studenter ska få ut en examen, utan det handlar även om att vi som individer ska växa och få verktygen för att kunna fortsätta växa i framtiden.


Och så har vi ju klassen också. Jag är inte precis först med att konstatera att gemenskapen i klassen är fantastisk, men det är den verkligen. Vi anordnar många aktiviteter ihop och faktum är det stundar en resa till Warszawa i april som i stort sätt alla i klassen hänger med på. Men det är inte bara på grund av att vi umgås mycket som gör att klassen är bra. Det är lika mycket på grund av det stöd man ALLTID får så fort man står inför en utmaning i sitt partnerföretag man är lite orolig över eller om det handlar om ämne att skriva PM om. Om man inte vänder sig till klassen så vänder man sig antingen till sitt lärteam eller till sin coaching buddy. Jag hade svårt att på förhand se hur en klass kan bli så tajt där vi hittar på så många roliga saker tillsammans, men det kändes naturligt från första dagen och det kändes nästan som om man hade känt varandra hela livet. Nu börjar man snart se upploppet på detta Matix-år och jag har en skön känsla för vad framtiden har att erbjuda.


Johanna körde ju en rätt ball grej förra veckan med en lista så jag tänkte haka på den grejen och lista mina två punkter som jag anser är bäst med Matix.


· Matix är på riktigt mycket mer än en vanlig utbildning

På hur många utbildningar får du möjligheten till ett eget yogapass för klassen och möjligheten till att gå på spa en hel dag? Antagligen rätt få, men på Matix var det en del av en av våra kurser. Vi har även fått delta som enda utbildning på olika mässor och evenemang där vi fått möjligheten att knyta till oss kontakter och lyssna på inspirerande föreläsningar och seminarier. Förutom detta så har vi det andra som gör Matix unikt med kopplingen till riktiga företag och möjligheten att få ovärderliga erfarenheter som du inte får på andra utbildningar.


· Det blir vad du gör det till

En klyscha kanske, men på Matix stämmer verkligen detta. Kursledningen ger oss studenter de förutsättningar vi behöver för Matix-året, men i slutänden så är det upp till oss hur vi vill att Matix-året ska vara. Jag har märkt att det ger mig så ofantligt mycket mer att verkligen engagera mig, vara närvarande (både fysiskt och psykiskt) och ta tid till reflektion. Jag har aldrig fått så många insikter som jag har fått under detta året. Ingen kommer tvinga dig till massa saker, men däremot kommer det uppmuntras till att göra det bästa av året och kliva ut ur din ”comfort zone” och in i ”Matix zone”.


Tack för mig och ha de gött!


/ Pontus

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page