top of page
  • Skribentens bildAdmin

Digitala pluggtips - Hur överlever man framför datorn?

Hej du som läser! Lina heter jag. Sitter du framför skärmen? Tänkte väl det. Vad passar då bättre än ett blogginlägg med lite digitala pluggtips?


Du har säkert precis som jag suttit extra mycket framför datorn det senaste året, och många med mig har nog saknat att både kunna jobba och gå i skolan fysiskt. Inte bara för att slippa titta in en skärm under en hel dag med föreläsningar - utan speciellt de där små stunderna man annars inte ens tänker på. När man snackar om allt och ingenting med klassen mellan föreläsningar. När man äter lunch tillsammans eller bara att få åka spårvagn och titta på människor.


Utöver den sociala biten är det mycket annat som är annorlunda i vår alltmer digitala vardag, i alla fall min. Som hur länge man sitter framför skärmen, hur man klär sig, och hur ofta man kommer ut. Och den stora frågan, vilken tid övergår min soffa egentligen från att vara föreläsningssal och plugg-plats till att vara min alldeles vanliga titta-på-robinson-soffa??


Ja, nu svävar jag iväg som du märker.

- Så hur kan man göra det digitala plugglivet lite bättre? Mot tipsen!!


3 tips för lite goare zoom-föreläsningar:


Se till att ta pauser

Res dig upp och sträck på kroppen. Gå runt en sväng i ditt hem. Drick vatten, titta ut genom fönstret. Gör grimaser framför spegeln! Har du tänkt på hur lite ansiktsmusklerna får röra på sig nu under pandemin???


Business on the top…

…party on the literal bottom. Var bekväm. Ta tillfället i akt och ha dina allra skönaste byxor på dig. Ingen kommer att se dem!


Prata med någon!

Det finns inget som får det att klia så mycket i tjöt-nerven som att sitta tyst och lyssna på föreläsare en hel dag. Se till att få utlopp för snackeriet! Ring en vän, din mamma, träffa någon på en promenad eller om du bor ihop med någon - låt denne bli åhörare till ditt hääärliga pladder.


3 tips för skönare självständigt plugg:


För såna som mig som lätt prokrastinerar - planera in ditt plugg! Bestäm vilken tid det ska starta och vilken tid du är jag klar för dagen. Under mitt Matix-år har jag blivit väldigt mycket bättre på att faktiskt plugga på vardagar under normal arbetstid. Och det gör mig mer effektiv eftersom hjärnan (för min del) är mycket piggare och fräschade den tiden än sent på kvällen.


Ta hand om kroppen, tänk på ergonomin!

Det finns många sätt att skapa ett lyxigt hemmakontor. Jag som bor i en andrahandslägenhet i Krokslätt har inte möjlighet till det, MEN det finns faktiskt många andra sätt att med små medel få till en mer ergonomisk situation. Till exempel:

  • Att faktiskt sätta sig vid ett bord.

  • Använda en fotpall! Det kan jag varmt rekommendera.

  • Använda glasögon. Jag har testat såna mot blått ljus och det har varit toppen.

  • Bulla upp med något bakom ryggen eller under rumpan för att få bättre hållning. Det sker ju allt för ofta att man intar ostbåge-position framför sin icke ögonhöjdsanpassade laptop.


Sist men absolut inte minst:


När det är slut så är det SLUT!

Dra och träna, ta en promenad, res dig upp och packa ihop/ställ undan plugget. Vad du än gör -se till att markera för dig själv att NU! är det faktiskt dags att göra något annat.


/Lina Flysjö


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page