top of page

Att plugga Matix under en pandemi


Det är en speciell tid vi lever i just nu. Många saker är annorlunda mot hur det brukar vara och det enda alternativet är att anpassa sig och göra det bästa av situationen. Så även för Matix-programmet. Därför har utbildningen under de senaste månaderna sett annorlunda ut mot det normala läget. Men det är inget att deppa ihop över, utan istället har vi tillsammans försökt ”göra lemonad av citronerna” i klassen.


I nuläget så sker all undervisning på distans vilket innebär att föreläsningarna och andra övningar och workshops genomförs på zoom. Föreläsningarna på Matix brukar vara ganska interaktiva vilket såklart blir svårare digitalt, men för att lösa detta har vi använt lite olika hjälpmedel. Vi använder oss mycket av breakout-rooms så att man ska kunna prata i lite mindre grupper, det gör att den som kanske inte vill eller vågar bryta zoom-tystnaden får en chans att säga vad de tycker. Vi har också använt olika hjälpmedel, som Mentimeter, för att göra undersökning eller ställa frågor i gruppen. Dessutom är chatten ett bra sätt att fråga något, men också för att dela med sig av en bra länk till sina klasskompisar.


För att göra undervisningen lite trevligare har vi alltid på våra kameror. Det är positivt eftersom det ser till att man faktiskt klär på sig på morgonen och inte sitter i pyjamas hela dagen, men man får också en liten inblick i sina klasskompisar och föreläsares privata värld där det kan dyka upp både hundar och andra familjemedlemmar. Det ger en liten mysig glimt av hur alla har det i sina hem. Vi försöker också göra dagarna framför datorerna lite roligare på olika sätt. Vi har exempelvis haft inslag av yoga under föreläsningarnas pauser, där man fått sträcka på sig lite och få igång blodcirkulationen. Ett annat exempel är att vi startat igång ett digitalt-lunchrum dit man kan gå om man vill hänga lite och prata av sig om dagens händelser.

Som sagt så får man försöka se det ljusa i mörkret och även om vi alla nu vill tillbaka till normal undervisning så finns de faktiskt vissa saker som är positiva med distansundervisning. Därför har jag listat några av de sakerna som faktiskt blir bättre av att ha föreläsningar digitalt:

1. Vi blir riktiga proffs på zoom-möten och kommer alltid ha svar när någon i framtiden undrar varför deras mikrofon inte fungerar eller vill ha hjälp med ett snyggt bakgrundsfilter.

2. Vi får mycket tid över till annat när vi slipper åka fram och tillbaka till skolan.

3. Vi får en otroligt bred möjlighet till att ta in gästföreläsare eftersom de kan vara med oavsett var de befinner sig.

Så även om det är mycket som är tråkigt med det här pandemi-året så får man ändå glädjas åt det man har och fokusera på möjligheterna istället för problemen. Alla har vi dagar som det känns tråkigt eller utmanande, men då har vi ett helt gäng Matixare som stöttar, vilket ändå gör livet ganska mycket bättre!


/Alice


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page