top of page
421A1255.jpg

Miranda Engdahl - Managementkonsult

Det omväxlande arbetet som konsult lockade Miranda

Miranda har alltid varit intresserad av konsultvärlden Därför förvånade det ingen som känner henne när hon började som managementkonsult på EY efter sin examen. Där jobbade hon i flera år och blev Manager för EY Advisory Services - customer & strategy. Sedan har hon gått vidare i karriären och är idag Managementkonsult hos Capgemeni Invent.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Jag gillar att vara projektledare och ha kontakt med kunderna. Det är kul när man lyckas ta komplexa saker och göra dem lättförståeliga, snygga och lättillgängliga för andra.

Tempo och utveckling är viktigt för mig och att arbeta i projekt passar mig bättre än förvaltande arbete. Det är skönt med tydliga mål och att saker har en början och ett slut.

Hur ser en vanlig dag ut på ditt jobb?

Ingen dag är den andra lik. Jag gillar att det är så omväxlande. Under en dag kan jag ha ett möte ute hos en kund, ett par avstämnings-möten med mitt team, samt till exempel ett telefonmöte med någon annan kund.

Som juniorkonsult går man på djupet i analyser och detaljer i de projekt man är engagerad i. Det kan till exempel röra sig om att mappa upp en process i detalj, analysera kostnader eller hålla djupgående intervjuer. Sedan jag blev manager arbetar jag mer övergripande. Min nuvarande roll går ut på att hålla ihop säcken i projekten och se till att vi levererar resultat utifrån kundernas förväntningar.

Vilken var den största lärdomen du fick med dig från Matix?

Under Matix fick jag testa vingarna genom att vara ute i ett riktigt företag och arbeta på en strategisk nivå. Jag märkte att jag kan bidra i affärsmässiga sammanhang. Det gav ett självförtroende som jag fortfarande bär med mig. Matix gjorde mig mindre nervös när jag utsätts för något som ligger utanför min trygghetszon.

Hur har Matix påverkat dig i den roll du har idag?

Som managementkonsult är CV:et väldigt viktigt. När man ska sälja in en konsult till en kund måste man visa på relevant erfarenhet. Efter snart sex år som managementkonsult har jag fortfarande kvar mitt arbete på partnerföretaget på mitt CV. Det jag gjorde då är fortfarande relevant. 

 

Sen vill jag också nämna att alla teorier man läser bleknar efter ett tag. Det är först när man applicerar teorier i praktiken som de fastnar ordentligt. Det och alla kontakter. Jag har bra kontakt med många i min klass och vi fungerar fortfarande som ett stöd för varandra.

421A1401.jpg

”Efter sex år som managementkonsult har jag fortfarande kvar det jag gjorde på partnerföretaget på mitt CV. Det jag gjorde då är fortfarande relevant." 

421A1234.jpg

Vad har Matix betytt för dig?  

Jättemycket! Utbildningen är bara ett år men den är väldigt personligt utvecklande. Nu är det snart sex år sedan jag gick Matix och på den tiden har jag hunnit få två barn och bli befordrad två gånger. Det hade jag inte lyckats med om jag gått en teoretisk två-årig master. På Matix trycks de två åren ihop till ett. Det är intensivt, men jag är väldigt glad för att jag valde att gå Matix.

Apropå det, varför ska någon välja Matix framför en två-årig master?

Internationellt läser man i regel inte masterutbildningar. Jämfört med kollegor från andra länder så är de yngre och har kommit längre i karriären för att de "bara" läst en B.Sc. I Sverige finns det en förväntning på att man har en masterutbildning och enligt min uppfattning är Matix den bästa lösningen på detta - en M.Sc. på ett år.

Om du fick ge ETT tips till någon som funderar på att söka till Matix, vad skulle det vara?

Matix är inte som andra utbildningar. Det krävs att man vill utmana sig själv, är aktiv och vågar ta initiativ. Det är inte nödvändigtvis en dans på rosor. Det kan vara en tuff upplevelse. Men samtidigt är det just det som skapar förutsättningarna för den personliga utvecklingen. På något sätt tror jag man känner i magen om Matix är rätt eller inte. Kittlar tanken på att gå Matix eller känns det bara obekvämt? Det är en rätt bra måttstock.

Vilka uppgifter fokuserade du på hos partnerföretaget under ditt Matix-år? 

Under Matix-året var jag på ett företag som heter Greenbyte. De jobbar med en spännande kombination av IT och vindkraft. Där fick jag vara med och lägga grunden för deras nya erbjudande som var i full utveckling när jag slutade. Jag gjorde allt från marknadsunder-sökningar till att skriva artiklar och blogga om vindkraft. För mig innebar tiden på Greenbyte mycket sociala kontakter och nätverkande.

bottom of page