top of page
421A9576.jpg

Matilda Göstasson - Concept Manager Automation

Innovation, IT och HR för hela slanten

Under Matix fick Matilda upp ögonen för IT och HR. En stor passion för innovation gjorde att hon fick jobb på New Innovation Management där hon var med om att automatisera Sverige. 

Vad jobbar du med, Matilda?

Nu har jag gått ytterligare vidare i min karriär och arbetar som Concept Manager Automation på Atea i Stockholm. Men dessför-innan alltså på New Innovation Management, ett företag som hjälper organisationer att automatisera administrativa uppgifter för att spara tid och pengar. Det kan till exempel vara att en digital medarbetare, genom intelligent automation, hanterar en ekonomifunktion.

Jag var egentligen inte ute efter ett nytt jobb då jag började där, men det lät riktigt spännande att få jobba mer med innovation och IT än jag gjort tidigare. Jag trivdes fantastiskt bra och mycket hände på kort tid. När jag startade var företaget nystartat och hade åtta medarbetare. Sedan var vi 40 anställda och etablerade förutom i Stockholm också i München, Chicago och Göteborg. Min titel var Innovationskonsult men min rollen var en kombination av arbete i projekt ut mot kund och HR-ansvarig i företaget.


HR-ansvarig säger du?

Alla som kom in i bolaget tidigt var med och jobbade fram struktur och kultur. New innovation Management är ett tjänstebolag så medarbetarna är i fokus. I HR-rollen har jag hållit i workshops inom kultur och värderingar, arbetat med medarbetarundersökningar, förbättrad onboardingprocess för nya medarbetare, etablerat en rekryteringsprocess och hållit väldigt många intervjuer.

Det är en utmaning att hitta rätt människor. Inom IT och teknik är det till exempel i genomsnitt bara 10% kvinnor som söker utannonserade jobb. Något jag är stolt över är hur vi arbetade med våra annonser och vår rekryteringsprocess så att vi numera lyckas få 30% kvinnor som söker de tjänster vi annonserar ut.

En annan sak jag är stolt över är att mina första säljmöten. Jag hade svårt att se, att jag skulle klara av att prata ”riktig” IT med en IT-chef redan under första året i en ny bransch, men jag upptäckte att min kompetens kring operativt arbete och processtyrning matchar någon som är duktig på IT på ett väldigt bra sätt.

 

Vad tog du med dig från Matix?

Jag lärde mig mycket om mig själv och de olika delarna i Matix gjorde att jag kunde se helheten. Kurserna i Matix är egentligen desamma som man läser på liknande masterprogram men det som gör Matix unikt är att man får omvandla teorin till något praktiskt. Jag läste vetenskapliga artiklar men istället för att svara på frågor på en tenta fick jag utvärdera hur teorin fungerar i praktiken genom att se hur mitt partnerföretag agerade och komma med förslag till dem. Dessa förslag presenterades för ledningsgruppen i partnerföretaget. Det var detta jag lärde mig mest av och sånt får man inte göra på en ”vanlig” utbildning.

Att stå där inför VD, affärsområdeschefer, ägare och kanske ge dem kritik var skrämmande men samtidigt väldigt lärorikt. Jag fick väldigt bra feedback från ledningen, min kontaktperson och VD:n på mitt partnerföretag. Det var alltid någon som kom fram efter mina presentationer och berättade att jag hade lyft något de själva inte hade tänkt på. Det gjorde mig stolt!

421A9631.jpg

”Kombinationen av att studera sånt jag tycker är intressant och få gå ut och se hur det fungerar i praktiken gav mig ett större självförtroende och en väldigt bra start på arbetslivet." 

421A9496.jpg

Har du haft någon nytta av Matix i ditt jobb?

Matix har gett mig mycket, både på ett personligt plan och i min profession. Att få kontinuerlig feedback under hela utbildningen var väldigt lärorikt. På ett personligt plan fick jag bättre insikt i vem jag är, vad jag är riktigt bra på och vad jag behöver ha hjälp med. På ett professionellt plan fick jag fördjupa mig teoretiskt i det jag själv tyckte var intressant. Jag blev inte tvingad att läsa något utan på Matix fick jag till stor del välja själv inom de områden vi studerade.

 

Jag tror inte det hade funnits en bättre utbildning för mig att gå! Just kombinationen av att studera sånt jag tycker är intressant och få gå ut och se hur det fungerar i praktiken gav mig ett större självförtroende och en väldigt bra start på arbetslivet.

Vem borde gå Matix?

För den som vill få mer förståelse för vem man är som person och som anser att lärande borde vara både teoretiskt och praktiskt tycker jag Matix är rätt utbildning. Om man verkligen vill utvecklas på ett personligt och professionellt plan skulle jag rekommendera utbildningen. Man blir modigare av att gå Matix, både i sin yrkesroll och som person.

 

För mig handlade det också till stor del om att en vanlig masters-utbildning lät så otroligt tråkig. Kombinationen att få gå på föreläsningar och plugga tre dagar i veckan och sen få vara två dagar i veckan på ett partnerföretag tycker jag är ett optimalt sätt att lära sig på.

bottom of page