421A6025-10(2).jpg

Carl Björnfors - CFO på Findwise

Konsult, säljare och numera CFO. Allt på ett och samma företag.

Carl Björnfors tog examen från Matix 2014 och är idag CFO på på sitt tidigare partnerföretag Findwise.

Berätta om dig själv och din roll på Findwise
Jag är ansvarig för vår ekonomifunktion, vilket inkluderar personal och outputen som funktionen ska leverera. Jag har hand om det övergripande flödet från det att vi får en order tills vi får betalt. Att vidareutveckla strukturer och processer ligger också under mitt ansvar. Jag sitter även i företagets ledning och har hand om ekonomisk uppföljning och styrning, samt prognos- och budgetarbete.

Tidigare har jag varit både konsult och säljare inom företaget så jag känner till verksamheten bra. Att gå från att vara konsult och säljare till att bli CFO inom samma bolag är kanske inte så vanligt men det är typiskt för Findwise att det går att göra rollförändringar och byta inriktning. Här ligger fokus på att hitta rätt personer, resten löser man längs vägen.

Hur är det att jobba på Findwise?
Jag trivs jättebra här! Jag har arbetat på Findwise sedan jag gick Matix för fem år sedan. Findwise har arbetat med kunder om värdet i information och data i över tio år, med god tillväxt och lönsamhet. Samtidigt är det egentligen först nu som marknaden i stort känns redo och förstår vad som är möjligt, så det är spännande för oss och jag är jätteglad att kunna fortsätta den här resan i en bransch som hela tiden utvecklas.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Det är mycket mer kommunikation än operativa uppgifter. Jag kommunicerar med och stöttar våra regionchefer. Vi bollar ekonomiska faktorer, pratar om olika affärer och diskuterar vad som krävs för att våra projekt ska bli framgångsrika. Mycket handlar om att stötta med prognoser.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Jag får vara med och påverka väldigt mycket. Jag får tänka själv och ta egna beslut, det sunda förnuftet får råda. Tänka själv och köra på, helt enkelt.

Vad händer just nu inom företaget?
Vi har blivit uppköpta av Evry, en stor IT-koncern med cirka 8.500 anställda i nio länder. Nu arbetar vi med att identiferia synergier mellan Evry och Findwise, samtidigt som vi drar nytta av Evrys kontaktnät och kompetens. Fokus ligger på nästa steg i resan från 125 anställda till väldigt, väldigt många fler.

Vad gjorde du som Matix-student när du kom hit för fem år sedan? 
Först la jag tid på att lära känna bolaget, sen arbetade jag med ett internt projekt inom styrning och strategi. Vi tittade på hur vi skulle kunna följa upp verksamheten bättre och hur vi låg till inom de områden som är viktiga för Findwise.


Resultatet blev ett embryo till en modell för styrning som har levt kvar efter mitt Matix-år.

421A6077-17.jpg

”Om du får en fråga att ta dig an en uppgift kan du säga "ja" eller "nej". Efter Matix är du mer benägen att säga "ja" än innan. Och när du säger "ja" händer det grejer!" 

421A5935-7.jpg

 

 

Vad har Matix betytt för dig?
För att bli Matix-student har du redan visat att du har en viss förmåga och intresse för strategiska frågor och ledarskap. Du kan vara med att göra spännande saker i partnerföretagen redan under utbildningen.

 

Jag lärde mig att om du bara är modig nog och säger ja kan du bidra med något kul och spännande. Du går från att ha en känsla av att det kan gå, till att känna dig säker på att det går. I min klass hade studenterna många olika bakgrunder; vad man läst tidigare och vad man gillade. Jag lärde mig att man behöver inte vara på ett viss sätt. Ställer man in sig på att något går att göra och kämpar för det så klarar man det oftast.

 

Vilken var den största lärdomen du fick med dig från Matix-året?
Om du får en fråga att ta dig an en uppgift kan du ju säga "ja" eller "nej". Under Matix-året får du ett självförtroende som gör att du blir mer benägen att gå utanför din komfortzon och säga "ja". Och säger man "ja" då händer det grejer! Efter Matix har jag sagt "ja" betydligt oftare än innan. Ett exempel på det är när jag bytte roll här på Findwise.

Har Matix gjort det enklare för dig att hoppa mellan roller?
Under Matix-året genomförs olika projekt, till exempel inom strategi, verksamhetsstyrning och innovation. Det är väldigt olika projekt med olika inriktningar. Har du redan under studietiden gjort ett projekt inom varje område går det snabbare att förstå hur de olika delarna i ett företag hänger samman. Att kurserna är skilda från varandra gör det enklare att verka inom olika områden. Sen handlar mycket om självförtroende. Och är det något Matix handlar om så är det att öka just självförtroendet och att utveckla sig själv.

Om du fick ge något tips till någon som funderar på att söka till Matix, vad skulle det vara?
Du får stora fördelar i att du redan under utbildningen jobbar och möter riktiga utmaningar. Det kan få andra akademiska utbildningar erbjuda. När du har gått Matix är du helt uppskruvad och det känns rimligt att bara ta sig an ett nytt projekt från dag ett. Det är en utåtriktad utbildning på det sättet med hög nivå på allting! Det är ambitiöst, högt tempo, bra föreläsningar och spännande partnerföretag. Sen är upp till varje student att göra något bra av det. 

Matix är nog inte svårare än någon annan masterutbildning men det är upp till var och en att sätta upp sin egen svårighetsnivå. Utbildningen passar bra om du är redo för en utmaning där du ges möjlighet att utveckla både dig själv och dina förmågor. Då tycker jag Matix är klockrent!

Vart befinner du dig om fem år?
Jag trivs bra i rollen som CFO och vill fortsätta med det på obestämd framtid. Jag jobbar gärna vidare inom Findwise.