Vad är en modul? Vad lär man sig egentligen när man läser innovation? Och hur ser läromomenten ut under Matix-året?
Jag hade många frågor kring hur utbildningen var uppbyggd när jag hade ställt in mitt sikte på Matix, kanske funderar du på precis samma sak? Perfekt - det är ju därför jag är här!
Jag heter Emma och en av anledningarna till varför jag valde Matix (förutom den grymma möjligheten att läsa magister och parallellt applicera kunskaperna direkt i praktiken på ett spännande partnerföretag) var kursernas, eller modulerna som det kallas på Matix, innehåll. Jag tyckte att det lät väldigt spännande och värdefullt att fördjupa mina kunskaper inom innovation, strategi och ledarskap, men precis hur spännande det skulle bli hade jag helt ärligt ingen aning om!
Första terminen kickades igång med modulen Innovation med fokus på just innovation, entreprenörskap och en stor del hållbarhetsperspektiv i relation till ämnet. Kursen bestod av föreläsningar, workshops och massor av spännande gästföreläsare och jag gick verkligen igång på ämnet! Det absolut bästa med kursen var det moderna perspektivet på entreprenörskap och att föreläsningarna verkligen utmanade mina tankar och perspektiv på ämnet. Vi fick lära oss om hur man jobbar med innovation i praktiken med feedback-loopar, lean innovation, hur man kan öva upp sin kreativitet, hur innovation skapar tillväxt och mycket annat. Jag tycker att den här kursen var den absolut mest spännande och engagerade, trots den hårda konkurrensen av resterande moduler! Modulen avslutades med en företagsanalys där vi själva skulle koppla ihop kursinnehållet med vårt partnerföretag och analysera en kortsiktig förändring vi hade gjort om vi skulle gå in och styra företaget. Detta var det första, stora arbetet kopplat till våra partnerföretag och en väldigt bra chans att komma företaget på djupet lite mer och att faktiskt få chans att leverera en presentation av sin analys, vilket både jag och mitt partnerföretag lärde oss av och uppskattade!
I modul nummer två, Strategi, var det dags för ett mer långsiktigt perspektiv. Modulen hade ett liknande upplägg som Innovation och vi fick lära oss om strategisk förnyelse, scenarioplanering och internationalisering. I denna modul fick vi även möjlighet att samarbeta med ett caseföretag där alla lärteam kom med strategiska rekommendationer till företaget innan vi slutligen applicerade våra kunskaper på vårt partnerföretag återigen, nu med ett strategiskt, långsiktigt perspektiv.
I skrivande stund är vi inne på sista delen av modulen Förändringsledning som hittills bestått av föreläsningar, gästföreläsningar och många litteraturseminarium där vi i olika grupper diskuterar litteratur vi läst och delar våra tankar kring vad vi själva anser vara värdefullt för förändringsledning. Modulen handlar mycket om hur man bäddar för och leder en förändring och öppnar upp för många tillfällen för egen reflektion kring ämnet och hur vi själva vill leda. Något jag tycker är signifikant för Matix i allmänhet och den här kursen i synnerhet är hur man hela tiden utvecklar sina perspektiv. Jag har i alla moduler gått in med en förutfattad mening om saker och i slutet av respektive modul gått därifrån med ett väldigt utvecklat, och ibland totalt förändrat, perspektiv - det är sjukt häftigt faktiskt!
Jag hoppas att jag har kunnat bidra med att ge dig en liten inblick i hur modulerna vi läser på Matix är uppbyggda och att du förhoppningsvis är ännu mer taggad på att söka efter att ha läst det här!
// Emma
Comments