top of page

Med Warszawa i ryggen och framtiden runt hörnet

Goddagens du kära läsare!


Nyss hemkomna från Polen har nu klassen begett sig ut på partnerföretagen igen för att avsluta veckan där. Polen finns det mycket att säga om men jag kommer att fokusera på andra saker i detta inlägg så därav nöjer jag mig med att säga: klass 18/19, åk också på en klassresa!


Matix-klassen i Warsawa
När vi möter våren på en uteservering i Warsawa

Först vill jag säga grattis till dig som läser detta och som i måndags sökte in till Matix! Processen kan kännas lång men bara av att gå igenom den lär man sig mycket av sig själv. Skulle det ”bara” bli essän i den utökade ansökan (vilken ska in senast natten mellan 22/23 april) så har du fortfarande något användbart inför framtiden. För hur ofta stannar man egentligen upp och reflekterar kring ens framtidsmål eller vilka styrkor du har som person? För er som sitter och skriver essän nu kan jag rekommendera bland annat min klasskollega Claes blogginlägg, där han beskriver det viktiga i att kunna förmedla sitt ”varför”. Ditt varför kommer du alltid ha nytta av att veta och skulle det inte bli Matix just för dig så se det inte som ett misslyckande. Se det som en erfarenhet rikare och ta med dig de saker som du har lärt dig ifrån det istället. Samma sak gäller när det kommer till jobbsökande och jag hade tänkt att vi skulle prata lite om hur man kan använda sig av Matix som utbildning och erfarenhet när man sedan står inför det som jag tror många studenter är lite oroliga över, ens första jobbansökan.


Förresten, mitt namn är Albin, nyss fyllda 23 år och har innan Matix läst tre år på ekonomprogrammet på Handels i Göteborg. Under mina studier gjorde jag först en elitsatsning på handboll som fick läggas på hyllan på grund av trasiga knän men vilket istället gjorde plats för ett år på HandelsConsulting. Undrar ni mer om mig så får ni gärna höra av er på min LinkedIn vilken ligger länkad i slutet på inlägget.

Tillbaka till jobbansökan. Många i klassen är mitt uppe i detta och springer på intervjuer till höger och vänster. Tack och lov är jag klar med den perioden men minns hur stressigt, men ändå lärorikt det var. Det du som har gått Matix är ganska unik med som kandidat är framförallt tre saker:

  • Du har troligtvis testat på en massa olika uppgifter och roller på ditt partnerföretag samt stött på mängder av olika spännande andra företag. Genom detta har du fått en insikt om varför du tycker att en tjänst låter roligare än en annan. Du blir mer medveten kring vad du faktiskt vill jobba med i framtiden och du har även starka argument kring varför, vilket ALLA rekryterare vill höra.

  • Utbildningen är enligt mig krossfunktionell, vilket innebär att du kan applicera allt som lärs ut, inom alla olika avdelningar eller roller på ett företag. Att företag just är krossfunktionella ställs allt högre krav på, speciellt inom utvecklingsprojekt och en Matixare kan i många fall vara spindeln i nätet som håller ihop projektet och ser till att alla gör det dem själva är bäst på.

  • Genom den täta kopplingen till partnerföretagen kan du alltid gå ut och prova olika modeller eller teorier i realtid. Att kunna säga att du har jobbat med strategisk förändringsledning i ett företag, utan att egentligen haft ett riktigt jobb tidigare, är guld värt i denna ständigt föränderliga värld.


Jag kan även göra ett tillägg kring något som många frågar mig när det kommer till Matix och som jag själv undrade kring innan jag började, hur står sig en magister mot en master på arbetsmarknaden? Den första delen av svaret är att ganska många inte ens vet om att det finns en skillnad. Detta beror på att master är ett ganska nytt fenomen i Sverige. Jag har dock varit tydlig med skillnaden i intervjuer och olika processer och har inte fått höra en enda gång att jag inte gått vidare pga detta. Mindre företag bryr sig allra minst men även de mer klassiska storbolagen har gått mot en mer personlig approach där det är viktigare med vem just du är. Jag har lyckats med att visa det och kommer till hösten att påbörja ett traineeprogram på ett av våra stora industriföretag i Göteborg. Fokus kommer att ligga på projektledning på deras IT-avdelning, vilket visar styrkan i Matix. Jag kan inget alls om IT men på grund av min krossfunktionalitet såg de mig som en perfekt kandidat då jag måste kunna samarbeta med alla olika avdelningar där många har en bakgrund som är olik från min egen.


Hoppas ni fick ut något relevant ur detta blogginlägg och förlåt om det kändes för långt.


Ha en grym dag!


Allt gott,

Albin


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page