top of page
  • Skribentens bildAdmin

Less på tentor? Matix har inga tentor.

Efter min kandidat hade jag skapat mig en fantastisk studieteknik som lärt mig att trycka in maximalt med information under tidspress. I stora drag handlade de om att man blev duktig på att hitta mönster och sålla ut relevant information för den kontext man befinner sig i, vilket jag haft stor användning för även utanför skolan.

Problemet för mig var att den enda kontexten jag befann mig i under kandidaten var på Viktoriagatan 30, tentasalen. Så när jag klev ut ur salen efter tentan, var så gott som hälften av informationen glömd. Jag längtade efter ett jobb där jag äntligen kunde ta all den information jag lärt mig och sätta den i en kontext för att skapa mig en djupare förståelse som fastnar.


Hösten 2020 började jag läsa min magister, och fast jag visste att denna utbildning kommer skilja sig från tidigare, längtade jag mest till examen 2021 så jag kunde börja jobba. Det var inte därför konstigt att min första tanke var ”jackpott” när jag senare under kursstarten fick höra att man endast skriver analyser där godkänt är högsta betyget. Men med facit i handen snart två terminer senare hade jag velat läsa Matix igen, för jag har aldrig utvecklats så mycket på kort tid som jag gjort under detta år.


”Det är lättare att lära sig ny kunskap i ett sammanhang än att lära sig något som är lösryckt. Eftersom vi minns bättre när vi kan associera ny kunskap med gammal är det bra att först läsa in sig på ämnet. Förankrar du ny kunskap i redan befintlig kunskap kan du öka din förståelse och mängden ny information som du kan komma ihåg.” - NE


Att förankra ny kunskap tillsammans med befintlig kunskap är nyckeln till professionell och personlig utveckling. Matix beskrivs som bryggan mellan teori och praktik vilket är sant. Men jag skulle också vilja argumentera för att Matix är en brygga som ger den befintliga kunskapen chans att slå rot i ett personligt sammanhang. Vad menar jag med det? Jo, exempelvis de analyser som skrivs under året har ett övergripande tema. Utformningen av analysen och problemet får jag alltså bestämma själv beroende på vad som intresserar mig och vad jag tycker är viktigt. Jag får därför en chans att använda all min befintliga (kandiaten) och nya kunskap (matix) i ett sammanhang (partnerföretag) som jag själv tycker är intressant (personligt) vilket gjort att jag utvecklat en bredare förståelse för det valda ämnet och problematiken runt omkring.

Under året har jag därav utvecklat en förståelse för vilka typ av frågor som jag går i gång på lite extra, men också lärt mig hur jag skall närma mig den typen av frågeställningar.


Jag längtar fortfarande efter att få börja jobba, men nu är det inte för att få sätta information i sin kontext. Jag vill testa och se vad jag går för, jag vill prova på nya arbetsuppgifter och hitta det jag brinner för. Matix har förberett mig både på ett personligt och professionellt plan, jag har fått verktygen som förbereder mig inför arbetslivet men också insikten om att de inte är mina betyg som definierar den kunskapen jag bär.


/Therese

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page