top of page

Hur går matchningsprocessen till mellan student och partnerföretag?

Nu tänkte jag berätta om momentet som lägger grunden för det mest centrala i Matix - matchningsprocessen med partnerföretagen.


På fyra dagar träffade vi 40 företag och av dessa skulle 30 komma vidare och få en

student. Det kändes som Idol där vi studenter satt i juryn och skulle bedöma vilka

företag som skulle få chansen att gå vidare till final.


Logistiken var omfattande. Under totalt sju pass träffade vi sex företag åt gången, där varje företag fick träffa sex grupper av elever. Låter det förvirrande? Ett omfattande excel ark visade vilka grupper företagen skulle träffa. Efter 20 minuter bytte företagen grupp. På så vis fick alla grupper träffa varje företag i 20 minuter. Beroende på vilken grupp i ordningen man var fick man ställa olika frågor som: "Berätta om era värdeord. Hur arbetar ni med er arbetskultur? Hur ser en vanlig dag ut hos er? Vilka är era utmaningar? Vilka projekt kommer en student syssla med?" På så vis fick alla en inblick och en känsla för varje företag.


För mig som satt på andra sidan (hej hej ni ser mig i röd tröja på bilden!!) var detta några intensiva, roliga och intressanta dagar. Det var roligt att det var ombytta roller. Det var vi som skulle ställa de “hårda” frågorna till företagen och dess ansvariga. Frågor som de kanske aldrig ställt sig själva. Företagens uppgift var att sälja in sig själva och förklara för oss varför vi skulle välja dem. Vi fick privilegiet att sitta och lyssna/betrakta/analysera/reflektera: "Vilket företag vill jag vara på? Vilket företag passar mig? Var kan jag få ut det mesta av mitt år här?"


Efter fyra intensiva dagar ombads vi reflektera kring företagen vi kunde tänka oss att vara på. Därefter var det kursledningens beslut att välja. Det som var intressant var att alla elever upplevde företagen olika. Trots att man suttit på samma intervju fick man olika känslor. Fint att det blir tydligt hur olika vi är som personer, något som Matix verkligen vill främja och arbetar aktivt med under året.


Alla var väldigt nervösa inför “resultatet” men jag är förvånad och imponerad över hur bra de lyckades matcha oss studenter med företagen! De tog hänsyn till massor av faktorer. Till och med det vi berättat om oss själva på intervjun inför Matix-året. Det var som att alla fick en egen liten daimon (ni som läst Guldkompassen (världens bästa bok) vet vad jag menar) som var anpassat efter våra identiteter och önskemål.


För mig innebar matchningsprocessen att jag fått vara hos ett företag som heter Velove som gör ellastcyklar. Företaget passar mig bra då jag tidigare arbetat med elcyklar, arbetat inom logistik och vill arbeta med hållbarhet. Deras vision är att

ersätta så många vans som möjligt för att nå kilmatmålen och därför passar företaget mig värderingsmässigt. Jag tycker även de projekt jag gör hos dem träffat rätt i vad jag vill göra sedan.


Sammanfattningsvis, matchningsprocessen är en förvirrande och rolig period men

det blir riktigt bra om man - citat Jonas Fasth “Litar på processen”.


Anna

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page