top of page
  • Matix

Här kan du få ut det du vill!


Tidigt under vårt läsår yttrades frasen: 


”Ni får ut det ni lägger in!”. 


Var det kanske lite klyschigt? Ganska förväntat? Rent av sant? Ja, till alla de tre. Men samtidigt helt fel. Om man ska vara riktigt noga, då tycker jag att man kan förlänga det och uttrycka det mer i stilen: 


”På Matix - och vid alla tillfällen i livet - erbjuds en uppsättning av möjligheter och lärdomar. Vad du under ditt Matixår - och vid alla tillfällen i livet - kommer att få ut av det, det är upp till dig; genom vad och hur mycket du lägger in i det”. 


Nu börjar det likna något! 


För det är vad är den släta sanningen. Precis som när man odlar vete: man kan inte skörda mer än vad man har sår. 


Här på Matix finns en del riktigt fantastiska grejer att hämta och jag Herr. Benjamin Kype, kommer nu med en liten beskrivning på de möjliga små vetekorn som jag upplevt och uppfattat att jag både kunnat så och skörda under årets Matix-år. För att kicka av på den kanske minst sexiga tonen som ringer i skolsalarna: om du vill, då kan du under ditt Matix-år höja ditt akademiska skrivande och kritiska tankesätt till skyarna. 


Det är så att var och en av årets moduler avslutas med att vi studenter skriver ett PM - ProMemorium - inom området vi studerat och grundar sedan det med saker vi uppfattat hos vårt partnerföretag. Detta är ett önskvärt tillfälle för den som gillar att grotta sig ner i ett tema och fundera kring hur saker funkar, påverkar varann eller hur saker och ting är. Detta, samtidigt som man också kommer fram till gedigna och givande analyser som är värdefulla för sitt partnerföretag och deras situation. 


”Med PM kommer även möjligheten att ta en skrivarhelg med vännerna i en stuga i skogen. Det är aldrig illa det.”

En annan vill kanske enkelt ta del av och lära sig mer kring ämnen värda att beakta för varje modern ledare. 


Och då kan jag glatt meddela att genom Matix-årets upplägg får studenten kunskap om innovation, strategi och förändringsarbete. Inte bara sådan där i princip gloskunskap - ”Efficiency betyder att vi gör något snabbt och effectivness är att vi gör något väl.”. Bla bla bla... Nej. Under tillfällena får man sig tillhanda genuin kunskap och även tillämpa den i workshops, case och/eller kanske att man får bygga sin egen modell på hur förändringar sker och hur man leder dem.


Och så en av mina favoriter, som den trevande kvarts-filosof jag är: för den som önskar att bli bättre på att leda andra och sig själv. Ja, då erbjuder Matix ett fundament kring just detta. 


Det är genom i första hand mer diskuterande forum som studenten presenteras för ämnet självledarskap - grunden i att både leda sig själv och andra. I detta moment får man lära sig mer om sig själv, mer om hur man säkrar sina egna förutsättningar, mer om hur teams fungerar, hur teams i olika stadier har annorlunda behov av ledarskap, och sen en ganska stor näve av annat smått och gott. Det blir många reflektioner, många dialoger, mycket input från visa ledare och mycket kamratligt stöd - vilket är i det korta hur Matix erbjuder dig som student att växa. Kanske kan det låta lite vemodigt för någon. Men kom då ihåg: det finns ingen inflation i reflektion!


Sen kommer ju den där fantastiska möjligheten för en riktig praktisk erfarenhet och det på en ledningsnivå. 


Som student blir man matchad med ett bolag i en storlek någonstans kring 1 - 100 anställda, för att, ja.. landa i sin egen bild av företaget och vad som behöver att hända för att skapa ytterligare tillväxt och sen skapa momentum och putta den bollen så långt man kan. Det mina vänner, det är väl det i det korta och det är en resa i sig. En resa som är lika skrämmande i ena sekunden, som fullständigt energikvävande i andra och absolut megaspännande, livlustig och utvecklande i den tredje. 


Men, till sist och det som enligt alla oss studenter och generationer av studenter, är det bästa fröet som går att både så och skörda (beakta bara så att du i detta fall inte fokuserar mest på att skördar, utan lite extra på att så), det är gemenskapen och det där andra gänget på 29e personer som du spenderar ditt år med. 


Här kan man säga att kursledningen har gjort detta i ett par år nu, och redan från dag ett, kommer du att finna en redig och fundamental spelplan som möjliggör till några av de bättre relationerna du kommer att få. Jag vet iallafall att jag är tacksam för att jag hamnade i samma klass som mina 29e vänner och för att kursledningen tagit fram ett upplägg som helt enkelt leder till gemenskap. Och jag kan säga att jag är väldigt säker på att du kommer att känna det samma.”Där någonstans i gröten ser ni mig (Jag avslöjar inte var. Lite spänning måste man ändå hålla på.) nöjd, fröjd och på många sätt, hemma.”

Sen igen - reflektion; räkna med det! Det kan låta flummigt, men det är kul! Speciellt för en ung google-influerad kvarts-filosof. Och det är givande! För oss alla. 


Ja. Vad av de saker som när du läste om dem, fick dig att känna energifloran stegra i kroppen och dig att drömma dig tillbaka till växtvärken och bevis på utveckling? Ser du, precis som vi i årets klass och alla tidigare klasser, att du kan få ut mycket av precis det du vill? 


Missa då inte det roliga - ansök!


Vi syns här ute i det vida livet. Kanske redan på Matix-minglet som är onsdag nästa vecka (https://www.facebook.com/events/696770230720497/). 


Varma vårhälsningar,

Benjamin 

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page