top of page

Frågor & svar

Vad är egentligen Matix? Det är en ganska vanlig fråga. Därför kommer det här inlägget att svara på de frågor som vi brukar få angående Matix. Hur många blir antagna och hur ser processen ut?

Varje år är det 30 studenter som bli antagna till Matix.


Processen för att bli antagen kan man läsa mer om här. Men kort och gott så består den av att man börjar med att skicka sitt CV och besvarar essäfrågor om sig själv. Därefter är det två intervjuer och ett tidigare skolarbete som ska skickas in.


Partnerföretag

Två dagar i veckan befinner man sig på ett partnerföretag, oftast torsdag och fredag. Vad man gör på sitt företag skiljer sig åt. Målet är att man ska hitta ett projekt att driva. Exempelvis så kan man ansvara för en del i att ta fram en marknadsföringsplan eller ett projekt i att undersöka vad kunder tycker om företagets produkt eller tjänst. Josefine har i sitt blogginlägg skrivit om vad hon får göra på sitt partnerföretag och bilderna visar vad Joar, Ebba och August håller på med just nu!Har man svårt att hitta ett projekt eller inte vet vart man ska börja så kan man vända sig till sin Coaching Buddy, sitt lärteam, affärsteam eller någon annan i klassen. Alla hjälper och pushar varandra för att man ska våga ta för sig och utvecklas under året. Rabin i vår klass har förklarat vad Coaching Buddy, lärteam och affärsteam är och betyder för en under året på ett grymt sätt här!


Vad för typ av företag som är med i Matix skiljer sig åt, det kan vara allt från IT-företag till detaljhandelsföretag. Företagen skiljer sig från år till år.

För att bli tilldelat ett partnerföretag har vi två dagar med mingel där man får chansen att prata med representanter från ungefär 40 företag. Därefter skriver vi studenter en ”önskelista” med de företag som vi helst hade hamnat på. Företag gör det samma. Sedan matchar kursledningen ihop oss.


Om man kikar in på vår Instagram, Matixhandels, kan man se vilka företag som är med i år och man kan även följa en dag på företagen.


Skola

De dagar vi inte är på vårt partnerföretag befinner vi oss i skolan. Vi är schemalagda från 9 till 16–17 måndag till onsdag, däremot betyder inte det att vi har föreläsningar eller workshops varje dag. Schemat täcker även tid som vi behöver lägga på grupparbeten, individuella arbeten och andra uppgifter.


På Matix har vi inga tentor. Istället har vi grupparbeten, mer aktiva föreläsningar, workshops, seminarium och PM. PM är en kort uppsats som vi skriver utifrån det vi har lärt oss i modulen som vi anpassar till utmaningar som vi identifierar hos partnerföretaget. Läs mer om vad de olika modulerna innehåller här.


Balansen mellan att vara på partnerföretaget och skolan fungerar hur bra som helst. Visst är det något stressigt i vissa perioder, oftast när vi skriver våra PM. Men med planering så är det inga problem.


Extrajobb vid sidan av Matix

Matix är tidkrävande, det ska vi inte sticka under stolen, men det fungerar absolut att jobba vid sidan av. I vår klass har vi några som har extrajobb och det fungerar bra.


Är du intresserad av att läsa Matix? Läs Jessicas proffstips om vad man ska tänka på innan man söker i hennes inlägg.

För att sammanfatta, vi är alla supernöjda med Matix!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page