top of page
  • Skribentens bildAdmin

Företagsmatchningen

Hej!

Jag skall berätta lite om hur företagsmatchningen såg ut, och liksom så mycket annat i år så var processen lite annorlunda och i princip helt digital över Zoom. När vi började på Matix visste vi bara att vi skulle få ett partnerföretag, men hade ingen aning om vilka företag som var med eller vart vi skulle hamna. Men, liksom vi 30 elever i vår ansökningsprocess till Matix fick skicka in ett personligt brev och göra intervjuer, hade 40 potentiella partnerföretag blivit uttagna i en liknande process.

40 företag och 30 elever, hur går det ihop? Jo, eftersom målet var att hitta företag som passar just oss i årets Matix-klass fick vi vara med i processen att välja ut de slutgiltiga företagen. Sedan tidigare hade klassen blivit uppdelad i lärteam, som består av fem personer och finns med under hela Matix-året (håll utkik på bloggen, mer om lärteamen kommer framöver!). Tillsammans i lärteamen fick vi genom ett snillrikt upplägg möjlighet att göra intervjuer och träffa alla företag Zoom. Det var en intensiv vecka där första intervjun startade kl 07.30, och sista var klar vid 17. Efter ett tag kändes det som ett rullande band av nya ansikten som dök upp på skärmen och det var lurigt att försöka hinna skaffa sig en bild och förstå vad företaget sysslade med. Eftersom man aldrig visste vem som skulle dyka upp på skärmen var det alltid lite nervöst inför varje intervju, även om det släppte snabbt när intervjun kom igång. Ofta var det företagets VD och affärschef som var med på intervjuerna, men i vissa fall även delar av styrelsen, ägare eller tidigare Matix-studenter som nu jobbade på företag som ville vara med. Väldigt roligt och spännande att lyssna på dessa personer och höra vad de brinner för, deras tankar och om utmaningar de möter.


När alla intervjuer var genomförda var det dags att börja fundera. Uppgiften var nu att välja ut 12 till 18 (!) företag och reflektera över varför man trodde att man skulle matcha bra med företaget, vad man hoppades kunna tillföra och lära sig. En inte helt lätt uppgift när vi bara haft 25 minuter med varje företag på Zoom! Ett par favoriter hade jag lagt på minnet, men sen blev det svårare. Vad hette det där företaget som sysslade med solceller? De som var så trevliga i onsdags förmiddag? Vilka var det som ville ha hjälp med att hitta nya affärsområden? Var det något på C kanske…?


Efter att ha valt ut och skickat in de företag man var intresserad av (tillsammans med fler frågor om företagen och hur man är som person) var det bara att vänta medan kursledningen matchade ihop företag och studenter. Matchningsarbetet kändes välarbetat, och det märktes att de verkligen anstränger sig för att pussla och matcha rätt företag med rätt student. Vissa i klassen fick lite hemlighetsfullt göra ”testbesök” på ett företag för att se om det kunde vara en bra match, och vi andra… vi väntade. Syftet med företagsmatchningen är inte att varje student skall hamna på sitt ”drömföretag”. Målet är snarare att varje student skall få möjlighet att utmanas, lära och utvecklas så mycket som möjligt. Detta gjorde att det inte var självklart att man fick något av sina valda företag, men förhoppningsvis ger det oss än bättre förutsättningar för att landa drömjobbet efter Matix!

Tillslut hade Matix-ledningen gjort klar sin matchning och vi fick veta vart vi hamnade (även det över Zoom, såklart). Nästa dag ringde vi vår kontaktperson på företaget för att introducera oss och komma överrens om när vi skulle ses på måndagen veckan efter. Jag hamnade på ett företag som heter Crabat och tycker det är kanon! Mer om hur det var att träffa företaget får ni läsa på i ett kommande inlägg. Stay tuned! 😊


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page