top of page
  • Skribentens bildAdmin

Den digitala sammanhållningen

Nämen hejsan! Vad roligt att du är här. Du kanske såg rubriken och undrade hur distansundervisning påverkar ett program som Matix där klassammanhållningen är extra stark? Läs vidare så kommer dina frågor förhoppningsvis besvaras.


Ja du... 2020…Blev det som vi trodde eller förväntade oss? Förmodligen inte.


Tidigare Matix-studenter har år ut och år in skapat starka band med varandra. De fick gå på föreläsningar i en riktig sal, de fick luncha ihop och de fick hitta på utflykter. Årets situation ser såklart annorlunda ut, men häng inte läpp för det, för vi fick istället något annat: En möjlighet att vara kreativa i detta nya sätt att umgås. Vi fick slå våra kloka huvuden ihop för att lösa hur vi ska göra för att skapa en god sammanhållning med de möjligheter som finns tillhanda. I början av terminen var det flera som tog walk-and-talks och till senhösten/vintern övergick detta till zoomhäng och telefonsamtal. Vi gjorde digitala AW, frukostmöten, fikor, luncher och middagar över zoom med lärgrupperna och till och med en digital pepparkakstävling! (För att nämna några sociala event.) Alla vi vill så gärna ha en god sammanhållning. Som en effekt har vanor skapats i att höra av oss och se efter varandra och jag tror att dessa vanor kommer hålla i sig långt efter vår examen!


Dagens bästa stund: Kombinera lunchpromenad med att prata med Matix-kompis i telefon! (Har nog aldrig i mitt liv promenerat så mycket som under denna hösten. Gäller det för dig med?)

När vi träffas digitalt har stort fokus legat på varandras välmående och hälsa. Vi pratar oss igenom denna tuffa tid tillsammans, delar med oss av våra tankar och erfarenheter. Det har verkligen blivit en stor öppenhet och trygghet i klassen. Mycket tack vare våra gästföreläsningar med YesP där vi uppmanas att prata i klass och med ledningen för att stötta och hjälpa varandra. Trots att vi inte kan ses och behöver sitta hemma, långt ifrån varandra har, vi börjat förstå att vi inte är ensamma om våra känslor. Vi tar oss igenom detta tillsammans.


Gällande undervisningen har det funnits några utmaningar med lektioner över Zoom. Att sitta framför en skärm gör det mycket svårare att läsa av kroppsspråk, mimik och till viss del tonläge jämfört med fysiska möten. För att inte tala om hur svårt det måste ha varit för de personer som hållit i föreläsningen att kunna läsa av sin publik när det bara är små-små rutor. Vår lösning på problemet är att utnyttja de verktyg som digitala lösningar erbjuder. Chatt-funktionen har exempelvis fungerat jättebra! Vi har sedan terminsstarten varit noga med att i chatten peppa, uppmuntra och såklart ställa massa frågor! Dessutom finns möjligheten att visa ”reactions”, till exempel applåderande händer, tumme upp eller skrattande emoji. Och när nacke och rygg börjar känna av skrivbordssittandet är det ett ypperligt tillfälle för en kort yoga-paus tillsammans med en av studenterna som gympainstruktör. När vi är klara går det att se ett leende på mångas läppar och stämningen höjs markant! Det gäller att tänka lite utanför boxen, vilket ju helt klart är i linje med Matix-andan :)15 minuters paus i zoom? Dags för Matix-yoga!

Ta hand om er!

/Sofia0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page