Möjligheter efter utbildningen - examen juni 2013

Möt några av de studenter som tog examen i juni 2013. 

Hanna Proohf

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? Hur långt efter examen fick du jobbet? Jag jobbar som Sales and Marketing Trainee på Elanders Sverige AB, det är ett väldigt varierande jobb med många olika typer av uppgifter - allt från att göra PowerPoint-presentationer till att planera mässor, gå på kundmöten och hålla hemsidan uppdaterad med kundcase och liknande material. Jag fick jobbet under slutet av vårterminen. 

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? För mig låg fokus främst på strategi- och marknadsorienterade frågor på mitt praktikföretag.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX? Jag tror det är viktigt att vilja utmanas i det dagliga arbetet och att aktivt eftersöka uppgifter som får dig själv att utvecklas. 

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år? Ett stärkt självförtroende och en förståelse för nyttan av de kunskaper jag har med mig från utbildningen på handels. 

Fredrik Wahlberg

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? Hur långt efter examen fick du jobbet? Affärsområdes-ansvarig på YesP som är ett konsultbolag inom management och organisation. På heltid ca fyra månader efter examen.

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? Jag fokuserade på alla uppgifter då allt var intressant och givande.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX? Förmågan att vara sig själv och tro på sin förmåga.

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år? Erfarenhet av att applicera sin kunskaper i verkliga case och den skillnad i utmaning det innebär gentemot rent teoretiska studier.

Aleksander Gassowski

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? Hur långt efter examen fick du jobbet? Idag är jag anställd som projektledare på A-Team bygg & inredningstjänst AB som var mitt praktikföretag under MATIX-året. Jag blev erbjuden tjänsten i september samma år som jag gick klart MATIX.

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? Jag arbetade mycket med strategiska och organisatoriska frågor under min praktiktid. Under året arbetade vi fram ett snävare och tydligare strategiskt fokus för verksamheten och genomförde några organisatoriska förändringar.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX? Jag tror att det absolut viktigaste är att man vill utvecklas genom att hamna i svåra situationer. Man måste våga misslyckas för att lyckas!    

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år? En grym läxa i hur mycket verkligheten skiljer sig från böckerna och den akademiska värden. Erfarenheten blev väldigt bred när jag utöver min egen resa såg och hörde massor från andra bolag genom min klass. Jag fick även med mig ett gäng nära vänner. Aldrig tidigare har jag gått i en klass med så bra sammanhållning och gemenskap. Och kanske är det inte så konstigt, när man tillsammans genomgår ett eldprov!

Johan Hallenby

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? Hur långt efter examen fick du jobbet? Jag är VD i Viscus AB, ett träningsföretag som levererar kvalitetssäkrade friskvårdstjänster till företag i storgöteborg. Jag tillsammans med två delägare grundade Viscus 2009 så jag har varit på Viscus som VD sedan dess och fortsatte med detta efter examen!

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? Under MATIX-året fokuserade jag mest på att fastställa Viscus strategi och få ordning på ekonomistyrningen. Under året bestämde jag tillsammans med Viscus ledningsgrupp och min mentor åt vilket håll Viscus skulle åt och nu trycker vi på gasen, det är en mycket spännande tillväxtresa och grunden jag fick med mig från MATIX har möjliggjort accelerationen.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX? Jag tror det är till stor fördel om man är en nyfiken person, man ska vilja lära nytt och våga tänja på sina gränser. Tycker även att man ska vara en person som har mycket energi att ge då management av tillväxtföretag kräver både mycket kraft och tid! 

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år? MATIX-året för mig va ett riktigt roligt och lärorikt år där jag också fick kontakter för livet! Grunden för att kunna leda och utveckla tillväxtföretag är det absolut främsta jag tar med mig från mitt år.

Miranda Engdahl

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? Hur långt efter examen fick du jobbet? Jag jobbar som managementkonsult på EY (f.d. Ernst & Young) inom kompetensområdet risk.  Jobbet sökte jag redan i februari och fick erbjudande i början av april.

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? Under MATIX-året var jag på Greenbyte som jobbar med den spännande kombinationen IT och vindkraft. Där fick jag vara med och lägga grunden för deras nya erbjudande som nu är i full utveckling. Jag gjorde allt från marknadsundersökning till att skriva artiklar och blogga om vindkraft. För mig innebar rollen mycket sociala kontakter och nätverkande.

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?  MATIX är inte som andra utbildningar. Det krävs att man vill utmana sig själv, är aktiv och vågar ta egna initiativ. Man skall kunna ta tillvara det man lär sig och omsätta det i handling, snarare än att memorera det inför en tenta. 

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år? Jag har lärt mig så otroligt mycket under året, både från företaget och från skolan. Det viktigaste jag tar med mig är nog lärdomar kring hur man startar upp och driver ett företag samt att jag fått ett kvitto på mina egen kompetenser.

Möjligheter efter utbildningen - examen juni 2012

Tre utav de studenter som gick ut i juni 2012 delar med sig utav sina fortsatta karriär-resor. 

Lisa Bengtsson

1.Var jobbar du idag och vilken tjänst har du? Hur långt efter examen fick du jobbet?

Jag jobbar som Communication & Event Coordinator på EF Education First i Zurich. Jag ingår i många olika typer av projekt, allt från organisera vår globala kick off någonstans i världen, analysera säljstatistik till att skicka ut veckobrev till all personal på language divisionen varje fredag osv. Jag fick jobbet i maj precis innan examen.

 

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? Under mitt Matix-år var lärteamsuppgiften och utbytet med de andra i lärteamet det som jag fokuserade mest på.

 

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX?

Ar man driven och social passar man definitvt på Matix. Året handlar lika delar om att nätverka och växa som person som att prestera resultat.

 

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?

Det jag framst tar med mig från mitt Matix-år att jag litar på min förmåga att leverera, men även hur viktigt det ar att bygga relationer.

Anna Gabrielsson

1. Var jobbar du idag och vilken tjänst har du?  

Jag arbetar på Ekan AB som är ett managementkonsult-bolag. Jag sökte jobbet efter GADDEN under hösten och fick erbjudandet om arbete i maj 2012, några veckor innan examen från Matix.

 

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år?

Under Matix-året fick jag möjlighet att vara del i arbetet med utveckling av "mitt" matix-företags affärsmodell, ledningsfilosofi och organisationskultur. Detta gav mig en unik erfarenhet och stärkte övertygelsen om vad jag ville göra efter examen.

 

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX? Att vara öppen för nya situationer är jätteviktigt. Samt att trivas i en föränderlig miljö, företagen som är med i Matix är under tillväxt/utveckling och som matix-student kan dina uppgifter och din roll variera väldigt mycket.

 

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?

Under Matix-kurserna får studenterna träffa flera externa gästföreläsare vilket ger studierna en tydligare koppling till verkliga företag och case. 
Att få kliva ut med en fot i näringslivet och samtidigt ha en fot kvar som gav mig även en personlig trygghet när det sedan var dags att söka jobb.

Per Eklund

1. Var jobbar du idag och vilken tjänst har du?  

Driver idag konsultbolaget ScanMena Consulting som hjälper skandinaviska företag att etablera i MENA-region med fokus på Gulfstaterna. Startade företaget direkt efter studierna tillsammans med affärspartnern Adam som bland annat startade HandelsConsulting en gång i tiden.

 

2. Vilken/vilka uppgifter fokuserade du på under ditt MATIX-år? Jobbade tillsammans med VD:n på ett mindre företag med strategiska och operativa frågor. Främst frågor som berörde utveckling och förbättring i företaget.

 

3. Vad ska man ha för egenskaper för att passa på MATIX? Man ska absolut inte vara rädd och ta en passiv roll i företaget man kommer till. Som person ska du vara engagerad och våga använda dina färdigheter.

 

4. Vad tar du främst med dig från ditt MATIX-år?

Erfarenhet samt kontakter, men framförallt ett bevis om att en själv innehar en mycket hög kompetens.