MATIX

 
Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin. Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin.

God dag på er!

Lovisa heter jag, och denna vecka är det min tur att underhålla er här i bloggen. Nu är april här och vi har knappt två månader kvar till examen vilket är helt fantastiskt, men denna tiden i livet är inte bara rosor och regnbågar som man kan tro. Det är nämligen nu vi som MATIX:are måste bestämma oss för vad vi vill göra efter examen och söka jobb. Jobbsökande är för mig och många andra en väldigt ångestfylld, stressande och känslosam process som helt och hållet tar kål på ens krafter. Innan jag gav mig in i jobbsökarträsket trodde jag att jag var ganska så stark mentalt, men efter denna intensiva period har jag insett att så inte nödvändigtvis är fallet. Fy fan vad jobbigt det har varit!

Dock har jag lärt mig otroligt mycket om mig själv under jobbsökartiden. Jag hade nämligen en bild av att jag skulle bli managementkonsult på någon fin firma, det fanns liksom ingenting annat på världskartan. Alltså sökte jag maniskt dessa jobb, och fick gå på en del intervjuer och kom hyggligt långt i vissa processer. Dock slutade varje process med ett ”Tack men nej tack”. Jag var helt förkrossad varje gång, visste inte vart jag skulle ta vägen liksom. Började seriöst ifrågasätta mina förmågor och bild av mig själv. Jag kommer aldrig få ett jobb. Jag är så dålig. Jag kanske ska bli mäklare istället? I efterhand har jag insett jag helt enkelt inte passade in managementkonsultfirmorna. Jag brinner egentligen inte för att optimera storföretags produktionsprocesser eller IT-säkerhet eller inköpsprocesser etc etc. Det jag egentligen brinner för är teknisk innovation, framtiden, att jobba med företag som siktar på att ligga i den absoluta framkanten av samhällsutvecklingen. Tillväxtföretag med andra ord. Tyvärr lät jag den inövade bilden av mig själv som managementkonsult blinda mig för det jag egentligen ville göra.

Som tur är fick jag sakta men säkert insikt kring detta allteftersom jag gick på intervjuer. Från att ha börjat med att förbereda mig i timmar och ”memorera” svar till frågor (dvs INTE vara mig själv) inför intervjuer till att typ inte förbereda mig alls för intervjuer. Varför? Jo, för att det som spelar allra störst roll i en intervjuprocess är att ge en 100% ärlig bild av dig själv och det du brinner för. Då kommer jobben lösa sig själva har jag lärt mig. Detta är mitt allra största tips till er framtida MATIX:are och jobbsökare!

Och hur har det gått för mig undrar ni kanske. Jo, jag har precis nu i veckan landat mitt drömjobb där jag kommer att dagligen få jobba med tillväxtföretag och (förhoppningsvis..) hjälpa dem i sina spännande tillväxtresor. Hör av dig till mig på LinkedIn om du är nyfiken på att veta mer!

Over and out ✌

Lovisa

www.linkedin.com/in/lovisa-söderqvist-1490ba80

Läs hela inlägget »

Tjatja bloggen!
 
I denna sekund om exakt 2 månader kommer jag och mina 29 kompisar att stå med examensbevisen i handen, klädda för framgång och redo att fira in vår sista kväll med gänget. 2 MÅNADER!
 
Det är lite med den vetskapen som vi lever just nu. Tiden har kommit ifatt oss. Sentimentaliteten börjar komma smygande. Det är dags att börja hetsumgås och det är något fint med det. Ett tecken på att vi tycker om varandra och att vi vill krama ur det sista av vad för många är den sista tiden i livet som student. Lägg där till att vårt schema lämnar stort utrymme för studier på "valfri plats", att fåglarna kvittrar i takt med att uteserveringarna har vaknat till liv och att en tripp till Gdansk är bokad för stora delar av klassen så har de 2 sista månaderna potential att bli något i hästväg! 
 
Att vi har en uppsats att skriva under perioden är givetvis inte att förringa. Vi ska alla stämpla ut med flaggan i topp, men det ena utesluter inte det andra! 
 
Mina vänner har på ett magnifikt sätt här på bloggen beskrivit allt vad denna utbildning går ut på så det behöver inte jag dra igen.
 
Under året som gått har jag insett många saker. Bland annat hur otroligt drivna och hungriga MATIX-elever är och på vilket fantastiskt sätt företagen kan dra nytta av det. Att inte ett utbyte mellan universitet och näringslivet  bedrivs på ett mer utbrett sätt är för mig ett mirakel. Det finns så mycket att vinna för båda parter. Studenter som längtar efter att få en inblick i arbetslivet och sin tänkbara framtid samtidigt som företagen via nästan gratis arbetskraft kan få lära upp morgondagens anställda. 
 
I Europa är internship en självklarhet i så gott som alla utbildningar, medan man i Sverige kan ta examen utan att ha en aning om vad sin utbildning kan leda till för jobb. Det problemet löser MATIX och det är den enskilt största vinsten jag tar med mig från mitt år på MATIX. Att dels få uppleva min egen resa på mitt företag men också att dagligen följa upp och ta del av 29 kompisars öden på sina företag. 29 kompisar som gör att man återigen får en klass á la lågstadiet att skratta och gråta tillsammans med. Det räcker för att 1 år på MATIX ska vara värt tiden och nu ska vi avsluta på topp!
 
Viktor 

Läs hela inlägget »
Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt. Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt.

Sho sho!

Nu är det min tur att överta bloggen och vilken oerhörd press det är när man har sådana eminenta medbloggare. Aja, jag ska göra ett försök – spänn fast säkerhetsbältet!

För ett tag sedan var jag tillbaka på mitt gamla universitet i Växjö, Linnéuniversitetet, och representerade Matix på arbetsmarknadsdagen där. Det var verkligen en stroll down memory lane att vara tillbaka på campus, hälsa på alla gamla polare som är kvar och gå runt i korridorerna i K-huset. Men, jag blev inte sentimental på ett sätt där jag längtade tillbaka till de tiderna. Utan snarare var det så att jag kände att det hade sin tid och att jag var tacksam att jag valde att söka mig vidare till Matix. För även om det var kul att tjena på gamla kompisar så fick jag nästan ångest av att se biblioteket i Växjö när man började tänka på alla tråkiga och onödiga artiklar man läst där. Hur man pressat in en massa olika akademiska artiklar i ett teoretiskt avsnitt för att instruktionen var att man skulle ha minst 20. Inte för att man hade nytta av mer än 10 och att man skulle lära sig vad det sa. Nej, för att man skulle lära sig att hantera akademiskt skrivande. Då är jag så sjukt tacksam för att jag idag går en utbildning där jag faktiskt får lära mig handfasta teorier i skolan som jag kan använda på mitt partnerföretag. Där mina största utmaningar i skolan är hur jag ska få ett företag att bli värderingstyrt istället för att lära mig hur man tolkar Cronbach alpha. Efter min vistelse i Växjö blev min övertygelse att jag kommit rätt bara starkare.

Väl på mässan fick jag träffa en massa härliga studenter som var taggade på söka Matix, vilket var väldigt kul. Jag fick också en del frågor kring utbildningen och en del praktiskt runt om. Vilket jag tänkte att jag kunde svara på här i bloggen i och med att ansökningsperioden började här om veckan. Så här kommer ett axplock:

Är det mycket att göra i skolan?
Ja, det är en del. Men det är inga orimliga nivåer utav plugg och mycket beror på hur mycket man är villig att gå in för det. Är du någorlunda ambitiös så löser du allt plugg utan problem.

Hur får man sina företag?
Först så är det två matchningsmingel där alla stundeter får träffa företagen och dom studenterna. Därefter får båda parter göra ett urval av företag/studenter som sedan matchas ihop av Matix-ledningen beroende på ens förutsättningar och företagets utmaningar. Du kommer få ett företag du vill ha, så det behöver du inte oroa sig för. Matix-ledningen vet vad de gör!

Hur funkar antagningsprocessen?
Man söker dels på antagning.se men även en kompletterande ansökan med frågor om dig själv som du ska svara på samt en summering av ditt CV. Därefter är det två intervjuomgångar, sedan är du inne! Det fixar ni.

Vad ska man säga på intervjun?
Det vet du bäst själv. Va dig själv och tro på dig själv så kommer allt gå vägen. Speciellt om du är från Gnosjö.

Sådär! Hoppas jag rett ut lite frågetecken för intresserade studenter. Jag har inte ångrat en sekund att jag sökte in till Matix. Det är en grym utbildning där, i alla fall jag, har lärt mig väldigt mycket. Så om du är sugen på att söka - ta chansen! Du kommer inte att ångra dig. Detta var allt för mig, hoppas det har givit er något. Har ni några mer frågor är det bara att slänga en inbox på LinkedIn.

Ha det bra och snåla inte med kärleken!
/O

https://www.linkedin.com/in/oskar-stigsson-174020117/

Läs hela inlägget »

Hej bloggen!
 
Den här veckan är det moi som skriver! Efter många funderingar kring ämnen landade jag till slut på mitt hemland Frankrike och vilka kopplingar som kan göras mellan Frankrike och Matix. C’est parti!
 
Frankrike var det första landet i världen som förbjöd mataffärer att slänga eller förstöra osåld mat, som istället doneras till välgörenhet. På Matix har vi under året haft flera moment där vi har integrerat ett hållbart tänkande, hur det påverkar vår omvärld och hur cirkulär ekonomi fungerar. Vid sex tillfällen under året har vi heldagar med Blue Economy, som baserar sig på Gunter Paulis idéer om att allt kan återanvändas och med hjälp av innovativa affärsmodeller kan vi ta fram produkter och tjänster samtidigt som vi bygger socialt kapital.
 
Frankrike är landet som har flest Nobelpriser i litteratur med hela 15 stycken! Många välkända filosofer och författare som till exempel Descartes och Pascal (1700-talet), Voltaire (1800) eller Baudelaire (1900) kommer från Frankrike, där även andra länders stora författare och artister har bosatt sig under sina liv. Nu menar jag inte att kopplingen med Matix är att vi är filosofer eller författare! Däremot skriver vi en del arbeten via promemorier och uppsatsen, samt har fått vid flera tillfällen reflektera över nuläget, vad vi gör på företaget och vad vi vill göra under tiden som är kvar på utbildningen. Vi har framförallt under kursen Personlig Utveckling reflekterat mycket över oss själva, något som är nyttigt att ha med sig i arbetslivet.
 
”Fluctuat nec mergitur” är latin för ”omtumlad men aldrig sänkt” och är Paris motto. Vi skriver ofta om hur bra utbildningen är och hur bra vi trivs på Matix, för det gör vi! Men det är också en intensiv utbildning som kräver mycket från individen. Det dynamiska schemat som kräver anpassning och planering, många deadlines som ska mötas, utmana oss själv och företagen vi är på, ibland mycket arbete att utföra under kort tid både för företaget och för skolan. Om du dessutom jobbar extra på helgerna kan det bli väldigt mycket och ge känslan av att inte hinna med någonting men trots det intensiva upplägget så löser vi det, för vi tycker det är roligt! (även om vi gärna klagar lite ibland men vem gör inte det?)
 
Vilket leder mig till sista punkten för veckans inlägg, nämligen Frankrikes motto: Liberté, égalité, fraternité. Frihet, jämställdhet, broderskap. Matix är en utbildning som lever upp till de orden. Matix-året är en tid där du som student har chansen att göra det du vill göra och har friheten att göra det under ansvar, både akademiskt och på företaget. Det blir helt enkelt vad du gör det till. Jämställdheten tar form i det att vi alla är olika men blir antagna på samma villkor: vem du är som person. Det leder till en väldigt blandad klass, med många olika erfarenheter, kunskaper och bakgrunder och den gemensamma nämnaren att vi alla har valt att gå samma väg. Sist, men absolut inte minst, broderskapet. Vare sig det är i helklass, i lärteam eller med din coaching-buddy så är du aldrig ensam på Matix. Snart ska klassen iväg på resa, ett lärteam har varit på Escape House, min coaching-buddy och jag tränar boxning tillsammans och mängder av andra aktiviteter organiseras och har organiserat under hela året.
Om du som läser detta funderar på att söka Matix, gör det! Du kan alltid välja en annan väg senare om du skulle vilja det, men du kommer ångra dig om du inte ger dig själv möjligheten att söka allt du är sugen på.
 
Med detta sagt hoppas jag att du har lärt dig lite mer om Frankrike och Matix idag! Om du har några frågor, vill veta mer om Matix eller/och Frankrike, vill ha hjälp med franskan eller bara vill snacka så får du gärna höra av dig till mig J
 
Ha det bäst så länge!
 
/Viktor
www.linkedin.com/in/viktorsommarbaillot

Läs hela inlägget »

Minst 16 års skolgång närmar sig sitt slut och om bara några månader kommer vi studenter att ge oss ut på nya äventyr! En del av studenterna kommer att stanna kvar i Göteborg medan andra kommer bege sig till Stockholm eller andra delar av Sverige, och en del av oss kommer troligen att ge oss ut i världen.
Det kan vara lätt att stressa upp sig i jobbsökarprocessen. I synnerhet när det finns oändligt många möjligheter som väntar med en grym utbildning, meriterande arbetslivserfarenhet och en stor dos passion, vilket identifierar samtliga Matix-studenter. Det kan låta som ett lyxproblem men sanningen är att det i princip är ett arbete att söka jobb - som få faktiskt pratar om!
För att lyckas knipa drömjobbet i en ansökningsprocess med kanske tusentals andra hungriga studenter gäller det att sticka ut. Det räcker inte enbart med att ha rätt utbildning och bra CV utan det gäller även att kunna briljera på case-presentationer samt under intervjun och visa på konkreta exempel hur du hanterat olika situationer och vad du lärt dig.
Men var lugn, min mening är inte att stressa upp dig för vad som kan vänta dig när arbetslivet närmar sig utan att visa på lösningen för dig. För en sak är säker och det är att övning ger färdighet. Ju mer du utsätts för vissa situationer, desto bekvämare och mer självsäker kommer du att bli. Efter ett antal case-problem, har du börjat få en aning av en struktur som är användbar. Efter otaliga presentationer framför publik kommer nervositeten att omvandlas till adrenalin. När du fått reflektera över dina förmågar och erfarenheter med andra, kommer du få bättre känsla på hur du kan lyfta fram dina kvalifikationer bättre.
Matix ger dig möjligheten att förbättra din problemlösningsförmåga, utveckla ditt affärssinne, göra dig bekväm att hålla i presentationer och tala inför andra. Programmet kommer att utmana dig att gå utanför komfortzonen varje vecka och hantera nya och obekanta situationer som uppstår. Därutöver kommer du att lära dig att bli en lagspelare genom att samarbeta och umgås med inspirerande personer, vilket är guld för ditt nätverk och sociala liv.

Om du har några frågor eller funderingar om Matix eller vill komma i kontakt är du välkommen att höra av dig!

/ Katrin
https://www.linkedin.com/in/katrin-selmer-355196117

Läs hela inlägget »

Som många av de tidigare skribenterna har inte heller jag någon vidare erfarenhet av bloggande men ska nu i riktig Matix-anda gå utanför min comfort zone….
 
Jag tänker inte gå in så mycket på begrepp och vad Matix är eller hur jag trivs i klassen (Svinbra för övrigt) eftersom tidigare bloggare redan gjort det så bra. Jag kommer istället lägga fokus på det som skiljt min Matix-upplevelse från de andras och det som jag vet att jag själv hade mest frågor kring inför Matix - partnerföretagen. Som ni vet vid det här laget är Matix En utbildning men samtidigt 30 unika utbildningar för varje elev då vi har helt olika förutsättningar och företag. Jag tänker därför berätta lite om hur jag haft det och har det på mitt partnerföretag.
 
Min matchning med partnerföretaget var lite annorlunda än de andras och jag blev matchad med årets jokerföretag. I början av höstterminen hade vi två matchningsmingel med 20 företag på varje där vi och företagen fick chansen att få en uppfattning om varandras personer och ambitioner för det kommande året. Därefter fick vi göra en lista på vilka företag vi helst önskade hamna på. Jag baserade min lista på potentiella projekt och arbetsuppgifter men också till väldigt stor del på personkemi och magkänsla. Dagen innan vi skulle få reda på vilket företag vi skulle hamna på ringde kursledningen mig och bad mig komma och prata med dem. Det visade sig att ett nytt företag tillkommit av olika anledningar och de ville veta om jag kunde tänka mig att vara där, utan att egentligen hinna träffas eller knappt veta någonting om företaget. Med tanke på att jag baserade min lista på personkemi kändes det helt ärligt sådär. Jag valde dock att lita på kursledningens matchning och deras motivering även om det inte alls var vad jag hade tänkt mig och sa till slut: Okej, vi kör!
 
Företaget jag är på är ett utav de minsta i år och består bara av en person. När jag började på företaget hade det skett relativt stora förändringar och tillvaron var lite smått kaotisk och ostrukturerad. Fördelen med att vara på ett litet företag är att man har nära kontakt med den som fattar samtliga beslut vilket ger en möjligheten att påverka väldigt mycket. Jag har till stor del fungerat som ett bollplank när det kommit till strategiutformning kring exempelvis försäljning, marknadsföring, positionering, kommunikation och värdeerbjudande. Utöver det har jag haft lite olika projekt som till exempel att utforma en marknadsplan. Jag upplever klimatet och samarbetet som jag har med mitt företag som väldigt bra, det är högt i tak, positivt, öppet och lärandeutbytet är stort. Det har även i väldigt stor grad varit upp till mig hur mycket jag kunnat och kommer kunna lära mig och utvecklas då det inte funnits en tydlig roll eller konkreta uppgifter. Jag har istället fått sätta mig in i företaget och ta egna initiativ kring sådant som kan förbättras och utvecklas, vilket varit både roligt och utmanande. Det har funnits stunder där jag känt lite ”vad gör jag här och vad bidrar jag med egentligen?” eftersom jag generellt tycker om att prestera och gärna se snabba resultat. Jag har dock nu efter fem månader på företaget fått ett bättre tålamod och insett att allt man gör, inte alltid märks eller syns direkt men att det ändå kan spela roll och påverka över tid. Det gäller därför att släppa prestationsfokuset och istället fokusera på att utmana och lära sig så mycket som möjligt – resultat kommer på något sätt att visa sig ändå. Med att utmana menar jag att våga gå utanför sin comfort zone, våga ta initiativ och tro på sin förmåga, våga testa och krossa eventuella mentala hinder som står i din väg. 
 
Avslutningsvis vill jag därför säga att det är svårt att föreställa sig eller på förhand veta exakt hur Matix-året kommer att bli. Mina tips för dig som vill ansöka och gå Matix är att ha ett öppet mind-set och anamma de situationer eller förutsättningar som du blir tilldelad. Var inte rädd för att ta nya vägar eller göra ”fel”, det är bättre att ta någon väg och komma någonstans än att inte ta någon ingen väg alls. Lärandet på företagen är en process som man lär sig otroligt mycket utav under hela året - inställning och attityd kommer vara avgörande för hur mycket du kommer lära dig och hur mycket du kommer att få ut av året. Lycka till! J
 
/Anna Renström
https://se.linkedin.com/in/anna-renström-59b223113

Läs hela inlägget »

Tjipp o välkomna te Matix!

Precis som Bengt Alsterlind, som hälsade alla barn välkomna till TV-programmet Hajk mellan åren 1971 till 2003, så kommer jag också från Värmland (born and raised). Nu är ju jag en av de äldre personerna i årets Matix-klass så det finns risk att jag drar mig med en del gamla referenser. Men för er som inte känner till Hajk så rekommenderar jag att avsätta ca 15 minuter omgående för lite kuriosa på Youtube.com.
 
f. Gbg (före Göteborg)
I mitt tidigare liv så studerade jag ekonomi i Karlstad, arbetade under flera år som redovisningskonsult och höll på med musik i olika former. Det var ett bra och tryggt liv där jag hade nära till vänner, familj och det som jag kände igen sedan tidigare. Ibland när jag drev omkring på gatorna i Karlstad så kunde jag till och med se Bengt Alsterlind i sina blåjeans cykla förbi vid Stora torget…det var stort det! Men det var ändå något som låg och gnagde inom mig… finns det något mer där utanför Värmlands gränser?
 
Sen en dag så fick jag plötsligt reda på att det fanns en utbildning i Göteborg där man kunde läsa om innovation, affärsutveckling, förändringsledning genom att kombinera teori och praktik och samtidigt få möjlighet att lära sig mer om personlig utveckling och ledarskap. Så bar det av mot nya äventyr…
 
e. Gbg (efter Göteborg)
Matix och Göteborgslivet rullade igång under hösten 2016 vilket ni bl.a. kan läsa om i tidigare blogginlägg ifrån mina fantastiska studentkollegor och vänner. Det är svårt att sammanfatta allt som hänt sedan starten men här kommer ett utdrag. Inom personlig utveckling så har vi fått lära oss en hel del kring fixed mindset och growth mindset. Det handlar i stor utsträckning om vår egen attityd, och beroende på hur man möter t.ex. feedback så påverkar det vilken effekt det har på vår egen utveckling. Om man utvecklar ett growth mindset så har det en positiv effekt på ens möjligheter att vara ihärdig och träna upp sina färdigheter.
 
Eftersom jag anammat detta ständiga lärandet och utvecklandet så fick jag ganska nyligen lära mig att Hajk är en backronym, vilket alltså är en efterhandskonstruerad akronym. Så här lyder backronymen Hajk:
 
H elfestligt
A llmänbildande
J ätteintressant
K unskapsorienterat
 
Förutom att detta är en helfestlig backronym så ser jag stora likheter med Matix som jag tänkte förklara i stora drag.  Den första liknelsen ligger i ordet Hajk som är en slags utflykt som ofta innefattar en övernattning. En hajk känns ofta väldigt spännande och kul, men också lite läskig. Jag kommer ju att sova borta en natt och inte få min vanliga säng m.m. Precis som med personlig utveckling och lärande så brukar det också kännas väldigt spännande och kul. Men det är ju också något jobbigt och utmanande i att inte riktigt göra som man brukar göra. Kan jag inte bara få sova i min egna säng? En hajk bjuder även på enormt mycket frihet, det kan vara fantastisk natur och vyer, nya sätt att umgås på och hitta mat och förnödenheter, men det krävs alltid att man gör en ansträngning för att få ta del av dom här guldkornen. Det är inget som kommer gratis, men om man samarbetar och gör sitt bästa så kommer man få en fantastisk hajk, precis som på Matix.
 
Den andra liknelsen är att Matix verkligen är helfestligt, allmänbildande, jätteintressant och kunskapsorienterat, precis som hajk, fast nästa level. Jag har försökt att sätta Matix i ett sammanhang som jag kan relatera till, men i själva verket vet jag inte riktigt vad jag ska jämföra denna utbildning med. Förmodligen beror detta på mina tidigare erfarenheter, som skapat den grad av medvetenhet och förståelse jag innehar, som i sin tur påverkar hur jag ser på omvärlden (ja vi läser faktiskt teorier även i Matix). Skämt åsidå så är Matix nyskapande och tänjer på gränserna kring hur en magisterutbildning generellt ser ut. Vilket också är det som gör den unik och annorlunda från det jag tidigare känner till inom universitetsvärlden. Nu börjar det närma sig den 15:e mars och då öppnar antagningen till Matix för höstterminen 2017. Söööööööök! Du kommer inte att ångra dig. =)
 
Tjipp!
 
/Erik Pettersson
 
Hör av dig vettja!
https://se.linkedin.com/in/erik-pettersson-81245043

Läs hela inlägget »

Vad har 2pac, David Bowie och Hampus gemensamt? Vi har alla tre skapat lyrisk konst med titeln ”förändring”. Det är kanske ingen tillfällighet att Matix 16/17 nu gör sitt tredje och sista PM inom just ämnet förändringsledning.
 
Inom litteraturen finns det många olika synsätt på förändring, men en generell ståndpunkt är att stora företag lätt hamnar på efterkälken vid en förändring på en konkurrenskraftig marknad. Generellt sett är mindre företag mer innovativt lagda och driver förändringen på marknaden. Detta är något som driver de större företagen till vansinne, men det är absolut nödvändigt för utveckling på marknaden.  
 
Nog med litteraturen, det var inte meningen att högfärdigt predika mitt kunnande till er (undantag Jonas). Insikten jag har kommit till av detta är att större företag gång på gång måste förändra sig för att utvecklas. Du vill inte vakna upp en regnig dag i Finland  och behöva avskeda 10 000 människor. Så för att fortsätta din utveckling – testa nya saker, ta chanser, bryt mönster, gå vilse, drick fem pilsner på en tisdag, börja måla. Dessa små förändringar gör att du trillar in på nya roliga saker. Helt plötsligt blir tillfälligheter din vardag.
 
’Turn and face the strange’ because ’things will never be the same’ again.
Yours sincerly,
Hampus
https://se.linkedin.com/in/hampus-olsson

Läs hela inlägget »
Liten Johanna redo för scenen Liten Johanna redo för scenen

När jag var liten ville jag bli popstjärna. Min högsta dröm var att bli världskändis med allt vad det innebär. Mamma och pappa uppmuntrade och stöttade mig i min karriär mot stjärnorna och var positiva till min estetiska ådra. Som 10åring började jag i musikklass och under 6 år så var musiken ett av mina största intressen. Med stöttande föräldrar och musik som huvudämne i skolan så är det väl bara att satsa allt och ge sig f**en på att man klara det… eller? Livet blir inte alltid som planerat, och om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon skulle läsa en kandidatexamen i ekonomi och sedan studera magisterkursen MATIX i Göteborg så hade hon nog skrattat och skakat på huvudet. Idag drömmer jag inte om att bli popstjärna utan ser gärna en framtid som t ex. inköpare. Så jag är glad att ödets lott fick mig att hamna just precis här, i Göteborg, på MATIX.
 
Det som lockade med artisteriet var den omväxlande omgivningen, alla häftiga erfarenheter och upplever, samt att få träffa människor från alla håll och kanter. Att studera på MATIX innehåller faktiskt samtliga av dessa punkter. Ingen dag är en annan lik och vi träffar massvis med inspirerande människor varje dag - både på företagen och i skolan. Förutom att träffa en mängd olika människor i företags- och utbildningssammanhang så har MATIX även gett mig ett fler tal nära vänner. Eftersom att vi bara är 30 studenter i klassen så har vi blivit ett tight gäng och jag ser dem inte bara som mina ”klasskamrater” utan även som mina vänner. Vi stöttar varandra igenom skola och arbete och jag kan alltid lita på att jag får professionella råd från dem. Men förutom skolarbeten och rådgivning så gör vi även massvis med roliga saker tillsammans, som att spela vollyboll, ha klassfester och umgås.
 
På partnerföretagen ser situationen olika ut för alla i klassen. Jag har haft turen att hamna på företaget Crossroads Loyalty Solutions där jag får arbeta med en rad olika projekt. Under hösten arbetade jag med ett lager och logistik projekt där målet var att identifiera kostnader och förbättringsområden. Våren kick-startade jag med att åka på design- och inredningsmässan Formex i Stockholm och under våren kommer jag arbeta med inköp och leverantörer (se där, mitt drömyrke!), vilket jag verkligen ser fram emot. Så om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon vid 24 års ålder skulle vara på väg mot sina drömmar, så skulle hon förmodligen skrika av lycka. Att den drömmen skulle förändras ganska avsevärt över åren är ju en världslig detalj.
 
Ta hand om er!
 
Massa kärlek,
Johanna Malmgren
 

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »

Touchdown! - Första PM:et inne!

  • Första PM:et inom ekonomi – och verksamhetsstyrning är inlämnat!
  • Ny kurs i strategi startade redan direkt efter inlämning.
  • Idag presenterades ett live case av ett företag där vi sedan ska presentera en lösning.
Dessutom har vi hunnit med två inspirerande gästföreläsningar av Björn Söderberg som berättat om sin upplevelse om hållbart företagande.


Intensivt, lärorikt och väldigt kul och än är inte veckan över!

Kvar återstår två dagar på våra företag. På mitt företag arbetar jag med affärsutveckling.  Vi arbetar tillsammans fram en vision, värderingar och strategier för att nå de olika målen företaget har. Jag har haft presentationer för ledningsgruppen där jag intervjuat medarbetare om deras syn på sin arbetsplats.

Utöver dessa typer av uppgifter på företaget utför vi även alla våra skoluppgifter på företaget. Eftersom första PM:et är inlämnat så ska dessa även presenteras för företagen. Jag ska ha presentation för ledningsgruppen om en vecka, det ska bli otroligt spännande och se hur de ser på mitt PM och mina idéer om hur just de kan förbättra sin verksamhet internt.

/Matilda

Vi vet att vi kan!

-        Tänk på att ta vara på tiden ni har framför er!
-        Tiden går fort, plötsligt står ni på Malmstensvåningen igen!


Nja, än är vi inte tillbaka på Malmstensvåningen men däremot var det där vårt MATIX-år startade och visst hade de rätt, tiden går fort. Det var i början av september som vi, den nya MATIX-klassen entrade Handelshögskolan – förväntansfulla och kanske också nervösa över den utbildning vi antagits till och höga på den förväntan antagningsprocessen bidragit med. Här stod vi nu, infirades av kursledningen och champagnen flödade (nästan). Vad har hänt sedan dess?

För att få ut så mycket som möjligt av MATIX är goda relationer och klassgemenskap en väsentlig del. Således spenderade vi första veckan med att lägga champagnen åt sidan och istället befinna oss på Brewhouse med diverse aktiviteter som främjade både relationsskapande, lärteamsutmanande och- brobyggande samarbeten. Träffar med kursledare, representanter från MATIX HQ och tidigare alumner satte oss snabbt in i MATIX-sfären och jag tror vi alla frågade oss om allt verkligen kan vara så bra som det beskrivs. Hade vi blivit frälsta? Sektkänslan infann sig och svaret blev kort därefter enkelt, - JA. Allt kan faktiskt vara så bra som det beskrivs.

Sedan dess har veckorna passerat och om det är något MATIX erbjuder så är det variation. Ingen vecka är den andre lik trots att det vid första anblick på schemat kan se så ut. Vi har kommit en bra bit in på den första delkursen, Verksamhetsstyrning där vi tre dagar i veckan lär, funderar, höjer på ögonbrynen och skrattar åt de många om än imponerande verklighetsbaserade historier som kopplas till ekonomi och- verksamhetsstyrning, ledarskap, processorientering och lean management.

Den teori vi får med oss från föreläsningar analyseras och diskuteras därefter ute på våra partnerföretag. Under en lång, spännande och inte minst krävande tisdag ett par veckor tillbaka mötte vi studenter de partnerföretag som blivit utvalda att matchas ihop med oss under hela läsåret. Efter mingel i dubbelpass, funderingar och analyser av oss själva och företagen lämnades våra önskemål på partnerföretag in. Idag, tre veckor senare är vi 29 studenter som på ett varsitt företag utmanas, drivs framåt och engageras i företagsledda projekt och PM:skriverier från aktuell kurs två dagar i veckan. Vi står alla inför olika utmaningar och funderingar – varvar dagarna med ambition och en skräckblandad förtjusning över känslan av att ta oss an de case som andra i många fall räds.

Kanske är det just det som gör oss på MATIX speciella, vi vet att vi kan!
Brobyggande  var inte heller en speciellt dum start för nu vet vi också, att det är i samklang med andra som vi tar fram det bästa ur oss själva.

Följ gärna vår vardag på:
Instagram - @matixhandels
Facebook – Management av tillväxtföretag
LinkedIn – Management av tillväxtföretag
Eller på vår hemsida – www.matix.se


/Felicia

Smart People Make things Simple!

Inledningen på Matixåret 2014 har sprungit iväg. På bara några veckor så har vi i Matixgänget betat av teambuilding, företagsmässa, företagsval, några inledande föreläsningar och en första vecka på företagen. Efter dessa intensiva veckor var det dags för Matixårets första gästföreläsning, vi fick besök av Dr. Rob Britton, rektor på airlearn och professor vid Georgetown University med över 30 års erfarenhet av ledarskap inom flygbranschen. Rob håller årligen föreläsningar på skolor som Kellogg, Wharton och London Business School för att nämna några. Föreläsningen fokuserade på vad Rob lärt sig under sina år som ledare inom flygbranschen och det som jag och säkerligen många fler tog med sig av föreläsningen var just citatet “The smartest people make things simple”.  Föreläsningen bjöd på både skratt och intressanta diskussioner, så som hur man skapar förtroende på en arbetsplats eller hur den 11e september påverkade flygindustrin? Väl efter föreläsningen så var vi några studenter som passade på att äta middag men den otroligt trevlige amerikanen. Vi promenerade ned till Hemma hos där en god middag avnjöts och diskussionerna fortsatte angående flygindustrin men med ett allt mer närvarande hållbarhetstema.

Sammanfattningsvis så har de inledande veckorna överträffat mina förväntningar på vad Matix kunde erbjuda. Jag ser med stor förväntan fram emot vad programmet kommer bidra med b är övertygad att Matix kan bidra tillr på airlearn och professor vid bnågra r varför   rverktyg och fokusera på dessa istället åde när det kommer till lärande men även den personliga utvecklingen som jag så här inledningsvis är övertygad att Matix kommer bidra till.

Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin. Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin.

God dag på er!

Lovisa heter jag, och denna vecka är det min tur att underhålla er här i bloggen. Nu är april här och vi har knappt två månader kvar till examen vilket är helt fantastiskt, men denna tiden i livet är inte bara rosor och regnbågar som man kan tro. Det är nämligen nu vi som MATIX:are måste bestämma oss för vad vi vill göra efter examen och söka jobb. Jobbsökande är för mig och många andra en väldigt ångestfylld, stressande och känslosam process som helt och hållet tar kål på ens krafter. Innan jag gav mig in i jobbsökarträsket trodde jag att jag var ganska så stark mentalt, men efter denna intensiva period har jag insett att så inte nödvändigtvis är fallet. Fy fan vad jobbigt det har varit!

Dock har jag lärt mig otroligt mycket om mig själv under jobbsökartiden. Jag hade nämligen en bild av att jag skulle bli managementkonsult på någon fin firma, det fanns liksom ingenting annat på världskartan. Alltså sökte jag maniskt dessa jobb, och fick gå på en del intervjuer och kom hyggligt långt i vissa processer. Dock slutade varje process med ett ”Tack men nej tack”. Jag var helt förkrossad varje gång, visste inte vart jag skulle ta vägen liksom. Började seriöst ifrågasätta mina förmågor och bild av mig själv. Jag kommer aldrig få ett jobb. Jag är så dålig. Jag kanske ska bli mäklare istället? I efterhand har jag insett jag helt enkelt inte passade in managementkonsultfirmorna. Jag brinner egentligen inte för att optimera storföretags produktionsprocesser eller IT-säkerhet eller inköpsprocesser etc etc. Det jag egentligen brinner för är teknisk innovation, framtiden, att jobba med företag som siktar på att ligga i den absoluta framkanten av samhällsutvecklingen. Tillväxtföretag med andra ord. Tyvärr lät jag den inövade bilden av mig själv som managementkonsult blinda mig för det jag egentligen ville göra.

Som tur är fick jag sakta men säkert insikt kring detta allteftersom jag gick på intervjuer. Från att ha börjat med att förbereda mig i timmar och ”memorera” svar till frågor (dvs INTE vara mig själv) inför intervjuer till att typ inte förbereda mig alls för intervjuer. Varför? Jo, för att det som spelar allra störst roll i en intervjuprocess är att ge en 100% ärlig bild av dig själv och det du brinner för. Då kommer jobben lösa sig själva har jag lärt mig. Detta är mitt allra största tips till er framtida MATIX:are och jobbsökare!

Och hur har det gått för mig undrar ni kanske. Jo, jag har precis nu i veckan landat mitt drömjobb där jag kommer att dagligen få jobba med tillväxtföretag och (förhoppningsvis..) hjälpa dem i sina spännande tillväxtresor. Hör av dig till mig på LinkedIn om du är nyfiken på att veta mer!

Over and out ✌

Lovisa

www.linkedin.com/in/lovisa-söderqvist-1490ba80

Läs hela inlägget »

Tjatja bloggen!
 
I denna sekund om exakt 2 månader kommer jag och mina 29 kompisar att stå med examensbevisen i handen, klädda för framgång och redo att fira in vår sista kväll med gänget. 2 MÅNADER!
 
Det är lite med den vetskapen som vi lever just nu. Tiden har kommit ifatt oss. Sentimentaliteten börjar komma smygande. Det är dags att börja hetsumgås och det är något fint med det. Ett tecken på att vi tycker om varandra och att vi vill krama ur det sista av vad för många är den sista tiden i livet som student. Lägg där till att vårt schema lämnar stort utrymme för studier på "valfri plats", att fåglarna kvittrar i takt med att uteserveringarna har vaknat till liv och att en tripp till Gdansk är bokad för stora delar av klassen så har de 2 sista månaderna potential att bli något i hästväg! 
 
Att vi har en uppsats att skriva under perioden är givetvis inte att förringa. Vi ska alla stämpla ut med flaggan i topp, men det ena utesluter inte det andra! 
 
Mina vänner har på ett magnifikt sätt här på bloggen beskrivit allt vad denna utbildning går ut på så det behöver inte jag dra igen.
 
Under året som gått har jag insett många saker. Bland annat hur otroligt drivna och hungriga MATIX-elever är och på vilket fantastiskt sätt företagen kan dra nytta av det. Att inte ett utbyte mellan universitet och näringslivet  bedrivs på ett mer utbrett sätt är för mig ett mirakel. Det finns så mycket att vinna för båda parter. Studenter som längtar efter att få en inblick i arbetslivet och sin tänkbara framtid samtidigt som företagen via nästan gratis arbetskraft kan få lära upp morgondagens anställda. 
 
I Europa är internship en självklarhet i så gott som alla utbildningar, medan man i Sverige kan ta examen utan att ha en aning om vad sin utbildning kan leda till för jobb. Det problemet löser MATIX och det är den enskilt största vinsten jag tar med mig från mitt år på MATIX. Att dels få uppleva min egen resa på mitt företag men också att dagligen följa upp och ta del av 29 kompisars öden på sina företag. 29 kompisar som gör att man återigen får en klass á la lågstadiet att skratta och gråta tillsammans med. Det räcker för att 1 år på MATIX ska vara värt tiden och nu ska vi avsluta på topp!
 
Viktor 

Läs hela inlägget »
Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt. Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt.

Sho sho!

Nu är det min tur att överta bloggen och vilken oerhörd press det är när man har sådana eminenta medbloggare. Aja, jag ska göra ett försök – spänn fast säkerhetsbältet!

För ett tag sedan var jag tillbaka på mitt gamla universitet i Växjö, Linnéuniversitetet, och representerade Matix på arbetsmarknadsdagen där. Det var verkligen en stroll down memory lane att vara tillbaka på campus, hälsa på alla gamla polare som är kvar och gå runt i korridorerna i K-huset. Men, jag blev inte sentimental på ett sätt där jag längtade tillbaka till de tiderna. Utan snarare var det så att jag kände att det hade sin tid och att jag var tacksam att jag valde att söka mig vidare till Matix. För även om det var kul att tjena på gamla kompisar så fick jag nästan ångest av att se biblioteket i Växjö när man började tänka på alla tråkiga och onödiga artiklar man läst där. Hur man pressat in en massa olika akademiska artiklar i ett teoretiskt avsnitt för att instruktionen var att man skulle ha minst 20. Inte för att man hade nytta av mer än 10 och att man skulle lära sig vad det sa. Nej, för att man skulle lära sig att hantera akademiskt skrivande. Då är jag så sjukt tacksam för att jag idag går en utbildning där jag faktiskt får lära mig handfasta teorier i skolan som jag kan använda på mitt partnerföretag. Där mina största utmaningar i skolan är hur jag ska få ett företag att bli värderingstyrt istället för att lära mig hur man tolkar Cronbach alpha. Efter min vistelse i Växjö blev min övertygelse att jag kommit rätt bara starkare.

Väl på mässan fick jag träffa en massa härliga studenter som var taggade på söka Matix, vilket var väldigt kul. Jag fick också en del frågor kring utbildningen och en del praktiskt runt om. Vilket jag tänkte att jag kunde svara på här i bloggen i och med att ansökningsperioden började här om veckan. Så här kommer ett axplock:

Är det mycket att göra i skolan?
Ja, det är en del. Men det är inga orimliga nivåer utav plugg och mycket beror på hur mycket man är villig att gå in för det. Är du någorlunda ambitiös så löser du allt plugg utan problem.

Hur får man sina företag?
Först så är det två matchningsmingel där alla stundeter får träffa företagen och dom studenterna. Därefter får båda parter göra ett urval av företag/studenter som sedan matchas ihop av Matix-ledningen beroende på ens förutsättningar och företagets utmaningar. Du kommer få ett företag du vill ha, så det behöver du inte oroa sig för. Matix-ledningen vet vad de gör!

Hur funkar antagningsprocessen?
Man söker dels på antagning.se men även en kompletterande ansökan med frågor om dig själv som du ska svara på samt en summering av ditt CV. Därefter är det två intervjuomgångar, sedan är du inne! Det fixar ni.

Vad ska man säga på intervjun?
Det vet du bäst själv. Va dig själv och tro på dig själv så kommer allt gå vägen. Speciellt om du är från Gnosjö.

Sådär! Hoppas jag rett ut lite frågetecken för intresserade studenter. Jag har inte ångrat en sekund att jag sökte in till Matix. Det är en grym utbildning där, i alla fall jag, har lärt mig väldigt mycket. Så om du är sugen på att söka - ta chansen! Du kommer inte att ångra dig. Detta var allt för mig, hoppas det har givit er något. Har ni några mer frågor är det bara att slänga en inbox på LinkedIn.

Ha det bra och snåla inte med kärleken!
/O

https://www.linkedin.com/in/oskar-stigsson-174020117/

Läs hela inlägget »

Hej bloggen!
 
Den här veckan är det moi som skriver! Efter många funderingar kring ämnen landade jag till slut på mitt hemland Frankrike och vilka kopplingar som kan göras mellan Frankrike och Matix. C’est parti!
 
Frankrike var det första landet i världen som förbjöd mataffärer att slänga eller förstöra osåld mat, som istället doneras till välgörenhet. På Matix har vi under året haft flera moment där vi har integrerat ett hållbart tänkande, hur det påverkar vår omvärld och hur cirkulär ekonomi fungerar. Vid sex tillfällen under året har vi heldagar med Blue Economy, som baserar sig på Gunter Paulis idéer om att allt kan återanvändas och med hjälp av innovativa affärsmodeller kan vi ta fram produkter och tjänster samtidigt som vi bygger socialt kapital.
 
Frankrike är landet som har flest Nobelpriser i litteratur med hela 15 stycken! Många välkända filosofer och författare som till exempel Descartes och Pascal (1700-talet), Voltaire (1800) eller Baudelaire (1900) kommer från Frankrike, där även andra länders stora författare och artister har bosatt sig under sina liv. Nu menar jag inte att kopplingen med Matix är att vi är filosofer eller författare! Däremot skriver vi en del arbeten via promemorier och uppsatsen, samt har fått vid flera tillfällen reflektera över nuläget, vad vi gör på företaget och vad vi vill göra under tiden som är kvar på utbildningen. Vi har framförallt under kursen Personlig Utveckling reflekterat mycket över oss själva, något som är nyttigt att ha med sig i arbetslivet.
 
”Fluctuat nec mergitur” är latin för ”omtumlad men aldrig sänkt” och är Paris motto. Vi skriver ofta om hur bra utbildningen är och hur bra vi trivs på Matix, för det gör vi! Men det är också en intensiv utbildning som kräver mycket från individen. Det dynamiska schemat som kräver anpassning och planering, många deadlines som ska mötas, utmana oss själv och företagen vi är på, ibland mycket arbete att utföra under kort tid både för företaget och för skolan. Om du dessutom jobbar extra på helgerna kan det bli väldigt mycket och ge känslan av att inte hinna med någonting men trots det intensiva upplägget så löser vi det, för vi tycker det är roligt! (även om vi gärna klagar lite ibland men vem gör inte det?)
 
Vilket leder mig till sista punkten för veckans inlägg, nämligen Frankrikes motto: Liberté, égalité, fraternité. Frihet, jämställdhet, broderskap. Matix är en utbildning som lever upp till de orden. Matix-året är en tid där du som student har chansen att göra det du vill göra och har friheten att göra det under ansvar, både akademiskt och på företaget. Det blir helt enkelt vad du gör det till. Jämställdheten tar form i det att vi alla är olika men blir antagna på samma villkor: vem du är som person. Det leder till en väldigt blandad klass, med många olika erfarenheter, kunskaper och bakgrunder och den gemensamma nämnaren att vi alla har valt att gå samma väg. Sist, men absolut inte minst, broderskapet. Vare sig det är i helklass, i lärteam eller med din coaching-buddy så är du aldrig ensam på Matix. Snart ska klassen iväg på resa, ett lärteam har varit på Escape House, min coaching-buddy och jag tränar boxning tillsammans och mängder av andra aktiviteter organiseras och har organiserat under hela året.
Om du som läser detta funderar på att söka Matix, gör det! Du kan alltid välja en annan väg senare om du skulle vilja det, men du kommer ångra dig om du inte ger dig själv möjligheten att söka allt du är sugen på.
 
Med detta sagt hoppas jag att du har lärt dig lite mer om Frankrike och Matix idag! Om du har några frågor, vill veta mer om Matix eller/och Frankrike, vill ha hjälp med franskan eller bara vill snacka så får du gärna höra av dig till mig J
 
Ha det bäst så länge!
 
/Viktor
www.linkedin.com/in/viktorsommarbaillot

Läs hela inlägget »

Minst 16 års skolgång närmar sig sitt slut och om bara några månader kommer vi studenter att ge oss ut på nya äventyr! En del av studenterna kommer att stanna kvar i Göteborg medan andra kommer bege sig till Stockholm eller andra delar av Sverige, och en del av oss kommer troligen att ge oss ut i världen.
Det kan vara lätt att stressa upp sig i jobbsökarprocessen. I synnerhet när det finns oändligt många möjligheter som väntar med en grym utbildning, meriterande arbetslivserfarenhet och en stor dos passion, vilket identifierar samtliga Matix-studenter. Det kan låta som ett lyxproblem men sanningen är att det i princip är ett arbete att söka jobb - som få faktiskt pratar om!
För att lyckas knipa drömjobbet i en ansökningsprocess med kanske tusentals andra hungriga studenter gäller det att sticka ut. Det räcker inte enbart med att ha rätt utbildning och bra CV utan det gäller även att kunna briljera på case-presentationer samt under intervjun och visa på konkreta exempel hur du hanterat olika situationer och vad du lärt dig.
Men var lugn, min mening är inte att stressa upp dig för vad som kan vänta dig när arbetslivet närmar sig utan att visa på lösningen för dig. För en sak är säker och det är att övning ger färdighet. Ju mer du utsätts för vissa situationer, desto bekvämare och mer självsäker kommer du att bli. Efter ett antal case-problem, har du börjat få en aning av en struktur som är användbar. Efter otaliga presentationer framför publik kommer nervositeten att omvandlas till adrenalin. När du fått reflektera över dina förmågar och erfarenheter med andra, kommer du få bättre känsla på hur du kan lyfta fram dina kvalifikationer bättre.
Matix ger dig möjligheten att förbättra din problemlösningsförmåga, utveckla ditt affärssinne, göra dig bekväm att hålla i presentationer och tala inför andra. Programmet kommer att utmana dig att gå utanför komfortzonen varje vecka och hantera nya och obekanta situationer som uppstår. Därutöver kommer du att lära dig att bli en lagspelare genom att samarbeta och umgås med inspirerande personer, vilket är guld för ditt nätverk och sociala liv.

Om du har några frågor eller funderingar om Matix eller vill komma i kontakt är du välkommen att höra av dig!

/ Katrin
https://www.linkedin.com/in/katrin-selmer-355196117

Läs hela inlägget »

Som många av de tidigare skribenterna har inte heller jag någon vidare erfarenhet av bloggande men ska nu i riktig Matix-anda gå utanför min comfort zone….
 
Jag tänker inte gå in så mycket på begrepp och vad Matix är eller hur jag trivs i klassen (Svinbra för övrigt) eftersom tidigare bloggare redan gjort det så bra. Jag kommer istället lägga fokus på det som skiljt min Matix-upplevelse från de andras och det som jag vet att jag själv hade mest frågor kring inför Matix - partnerföretagen. Som ni vet vid det här laget är Matix En utbildning men samtidigt 30 unika utbildningar för varje elev då vi har helt olika förutsättningar och företag. Jag tänker därför berätta lite om hur jag haft det och har det på mitt partnerföretag.
 
Min matchning med partnerföretaget var lite annorlunda än de andras och jag blev matchad med årets jokerföretag. I början av höstterminen hade vi två matchningsmingel med 20 företag på varje där vi och företagen fick chansen att få en uppfattning om varandras personer och ambitioner för det kommande året. Därefter fick vi göra en lista på vilka företag vi helst önskade hamna på. Jag baserade min lista på potentiella projekt och arbetsuppgifter men också till väldigt stor del på personkemi och magkänsla. Dagen innan vi skulle få reda på vilket företag vi skulle hamna på ringde kursledningen mig och bad mig komma och prata med dem. Det visade sig att ett nytt företag tillkommit av olika anledningar och de ville veta om jag kunde tänka mig att vara där, utan att egentligen hinna träffas eller knappt veta någonting om företaget. Med tanke på att jag baserade min lista på personkemi kändes det helt ärligt sådär. Jag valde dock att lita på kursledningens matchning och deras motivering även om det inte alls var vad jag hade tänkt mig och sa till slut: Okej, vi kör!
 
Företaget jag är på är ett utav de minsta i år och består bara av en person. När jag började på företaget hade det skett relativt stora förändringar och tillvaron var lite smått kaotisk och ostrukturerad. Fördelen med att vara på ett litet företag är att man har nära kontakt med den som fattar samtliga beslut vilket ger en möjligheten att påverka väldigt mycket. Jag har till stor del fungerat som ett bollplank när det kommit till strategiutformning kring exempelvis försäljning, marknadsföring, positionering, kommunikation och värdeerbjudande. Utöver det har jag haft lite olika projekt som till exempel att utforma en marknadsplan. Jag upplever klimatet och samarbetet som jag har med mitt företag som väldigt bra, det är högt i tak, positivt, öppet och lärandeutbytet är stort. Det har även i väldigt stor grad varit upp till mig hur mycket jag kunnat och kommer kunna lära mig och utvecklas då det inte funnits en tydlig roll eller konkreta uppgifter. Jag har istället fått sätta mig in i företaget och ta egna initiativ kring sådant som kan förbättras och utvecklas, vilket varit både roligt och utmanande. Det har funnits stunder där jag känt lite ”vad gör jag här och vad bidrar jag med egentligen?” eftersom jag generellt tycker om att prestera och gärna se snabba resultat. Jag har dock nu efter fem månader på företaget fått ett bättre tålamod och insett att allt man gör, inte alltid märks eller syns direkt men att det ändå kan spela roll och påverka över tid. Det gäller därför att släppa prestationsfokuset och istället fokusera på att utmana och lära sig så mycket som möjligt – resultat kommer på något sätt att visa sig ändå. Med att utmana menar jag att våga gå utanför sin comfort zone, våga ta initiativ och tro på sin förmåga, våga testa och krossa eventuella mentala hinder som står i din väg. 
 
Avslutningsvis vill jag därför säga att det är svårt att föreställa sig eller på förhand veta exakt hur Matix-året kommer att bli. Mina tips för dig som vill ansöka och gå Matix är att ha ett öppet mind-set och anamma de situationer eller förutsättningar som du blir tilldelad. Var inte rädd för att ta nya vägar eller göra ”fel”, det är bättre att ta någon väg och komma någonstans än att inte ta någon ingen väg alls. Lärandet på företagen är en process som man lär sig otroligt mycket utav under hela året - inställning och attityd kommer vara avgörande för hur mycket du kommer lära dig och hur mycket du kommer att få ut av året. Lycka till! J
 
/Anna Renström
https://se.linkedin.com/in/anna-renström-59b223113

Läs hela inlägget »

Tjipp o välkomna te Matix!

Precis som Bengt Alsterlind, som hälsade alla barn välkomna till TV-programmet Hajk mellan åren 1971 till 2003, så kommer jag också från Värmland (born and raised). Nu är ju jag en av de äldre personerna i årets Matix-klass så det finns risk att jag drar mig med en del gamla referenser. Men för er som inte känner till Hajk så rekommenderar jag att avsätta ca 15 minuter omgående för lite kuriosa på Youtube.com.
 
f. Gbg (före Göteborg)
I mitt tidigare liv så studerade jag ekonomi i Karlstad, arbetade under flera år som redovisningskonsult och höll på med musik i olika former. Det var ett bra och tryggt liv där jag hade nära till vänner, familj och det som jag kände igen sedan tidigare. Ibland när jag drev omkring på gatorna i Karlstad så kunde jag till och med se Bengt Alsterlind i sina blåjeans cykla förbi vid Stora torget…det var stort det! Men det var ändå något som låg och gnagde inom mig… finns det något mer där utanför Värmlands gränser?
 
Sen en dag så fick jag plötsligt reda på att det fanns en utbildning i Göteborg där man kunde läsa om innovation, affärsutveckling, förändringsledning genom att kombinera teori och praktik och samtidigt få möjlighet att lära sig mer om personlig utveckling och ledarskap. Så bar det av mot nya äventyr…
 
e. Gbg (efter Göteborg)
Matix och Göteborgslivet rullade igång under hösten 2016 vilket ni bl.a. kan läsa om i tidigare blogginlägg ifrån mina fantastiska studentkollegor och vänner. Det är svårt att sammanfatta allt som hänt sedan starten men här kommer ett utdrag. Inom personlig utveckling så har vi fått lära oss en hel del kring fixed mindset och growth mindset. Det handlar i stor utsträckning om vår egen attityd, och beroende på hur man möter t.ex. feedback så påverkar det vilken effekt det har på vår egen utveckling. Om man utvecklar ett growth mindset så har det en positiv effekt på ens möjligheter att vara ihärdig och träna upp sina färdigheter.
 
Eftersom jag anammat detta ständiga lärandet och utvecklandet så fick jag ganska nyligen lära mig att Hajk är en backronym, vilket alltså är en efterhandskonstruerad akronym. Så här lyder backronymen Hajk:
 
H elfestligt
A llmänbildande
J ätteintressant
K unskapsorienterat
 
Förutom att detta är en helfestlig backronym så ser jag stora likheter med Matix som jag tänkte förklara i stora drag.  Den första liknelsen ligger i ordet Hajk som är en slags utflykt som ofta innefattar en övernattning. En hajk känns ofta väldigt spännande och kul, men också lite läskig. Jag kommer ju att sova borta en natt och inte få min vanliga säng m.m. Precis som med personlig utveckling och lärande så brukar det också kännas väldigt spännande och kul. Men det är ju också något jobbigt och utmanande i att inte riktigt göra som man brukar göra. Kan jag inte bara få sova i min egna säng? En hajk bjuder även på enormt mycket frihet, det kan vara fantastisk natur och vyer, nya sätt att umgås på och hitta mat och förnödenheter, men det krävs alltid att man gör en ansträngning för att få ta del av dom här guldkornen. Det är inget som kommer gratis, men om man samarbetar och gör sitt bästa så kommer man få en fantastisk hajk, precis som på Matix.
 
Den andra liknelsen är att Matix verkligen är helfestligt, allmänbildande, jätteintressant och kunskapsorienterat, precis som hajk, fast nästa level. Jag har försökt att sätta Matix i ett sammanhang som jag kan relatera till, men i själva verket vet jag inte riktigt vad jag ska jämföra denna utbildning med. Förmodligen beror detta på mina tidigare erfarenheter, som skapat den grad av medvetenhet och förståelse jag innehar, som i sin tur påverkar hur jag ser på omvärlden (ja vi läser faktiskt teorier även i Matix). Skämt åsidå så är Matix nyskapande och tänjer på gränserna kring hur en magisterutbildning generellt ser ut. Vilket också är det som gör den unik och annorlunda från det jag tidigare känner till inom universitetsvärlden. Nu börjar det närma sig den 15:e mars och då öppnar antagningen till Matix för höstterminen 2017. Söööööööök! Du kommer inte att ångra dig. =)
 
Tjipp!
 
/Erik Pettersson
 
Hör av dig vettja!
https://se.linkedin.com/in/erik-pettersson-81245043

Läs hela inlägget »

Vad har 2pac, David Bowie och Hampus gemensamt? Vi har alla tre skapat lyrisk konst med titeln ”förändring”. Det är kanske ingen tillfällighet att Matix 16/17 nu gör sitt tredje och sista PM inom just ämnet förändringsledning.
 
Inom litteraturen finns det många olika synsätt på förändring, men en generell ståndpunkt är att stora företag lätt hamnar på efterkälken vid en förändring på en konkurrenskraftig marknad. Generellt sett är mindre företag mer innovativt lagda och driver förändringen på marknaden. Detta är något som driver de större företagen till vansinne, men det är absolut nödvändigt för utveckling på marknaden.  
 
Nog med litteraturen, det var inte meningen att högfärdigt predika mitt kunnande till er (undantag Jonas). Insikten jag har kommit till av detta är att större företag gång på gång måste förändra sig för att utvecklas. Du vill inte vakna upp en regnig dag i Finland  och behöva avskeda 10 000 människor. Så för att fortsätta din utveckling – testa nya saker, ta chanser, bryt mönster, gå vilse, drick fem pilsner på en tisdag, börja måla. Dessa små förändringar gör att du trillar in på nya roliga saker. Helt plötsligt blir tillfälligheter din vardag.
 
’Turn and face the strange’ because ’things will never be the same’ again.
Yours sincerly,
Hampus
https://se.linkedin.com/in/hampus-olsson

Läs hela inlägget »
Liten Johanna redo för scenen Liten Johanna redo för scenen

När jag var liten ville jag bli popstjärna. Min högsta dröm var att bli världskändis med allt vad det innebär. Mamma och pappa uppmuntrade och stöttade mig i min karriär mot stjärnorna och var positiva till min estetiska ådra. Som 10åring började jag i musikklass och under 6 år så var musiken ett av mina största intressen. Med stöttande föräldrar och musik som huvudämne i skolan så är det väl bara att satsa allt och ge sig f**en på att man klara det… eller? Livet blir inte alltid som planerat, och om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon skulle läsa en kandidatexamen i ekonomi och sedan studera magisterkursen MATIX i Göteborg så hade hon nog skrattat och skakat på huvudet. Idag drömmer jag inte om att bli popstjärna utan ser gärna en framtid som t ex. inköpare. Så jag är glad att ödets lott fick mig att hamna just precis här, i Göteborg, på MATIX.
 
Det som lockade med artisteriet var den omväxlande omgivningen, alla häftiga erfarenheter och upplever, samt att få träffa människor från alla håll och kanter. Att studera på MATIX innehåller faktiskt samtliga av dessa punkter. Ingen dag är en annan lik och vi träffar massvis med inspirerande människor varje dag - både på företagen och i skolan. Förutom att träffa en mängd olika människor i företags- och utbildningssammanhang så har MATIX även gett mig ett fler tal nära vänner. Eftersom att vi bara är 30 studenter i klassen så har vi blivit ett tight gäng och jag ser dem inte bara som mina ”klasskamrater” utan även som mina vänner. Vi stöttar varandra igenom skola och arbete och jag kan alltid lita på att jag får professionella råd från dem. Men förutom skolarbeten och rådgivning så gör vi även massvis med roliga saker tillsammans, som att spela vollyboll, ha klassfester och umgås.
 
På partnerföretagen ser situationen olika ut för alla i klassen. Jag har haft turen att hamna på företaget Crossroads Loyalty Solutions där jag får arbeta med en rad olika projekt. Under hösten arbetade jag med ett lager och logistik projekt där målet var att identifiera kostnader och förbättringsområden. Våren kick-startade jag med att åka på design- och inredningsmässan Formex i Stockholm och under våren kommer jag arbeta med inköp och leverantörer (se där, mitt drömyrke!), vilket jag verkligen ser fram emot. Så om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon vid 24 års ålder skulle vara på väg mot sina drömmar, så skulle hon förmodligen skrika av lycka. Att den drömmen skulle förändras ganska avsevärt över åren är ju en världslig detalj.
 
Ta hand om er!
 
Massa kärlek,
Johanna Malmgren
 

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »
Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin. Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin.

God dag på er!

Lovisa heter jag, och denna vecka är det min tur att underhålla er här i bloggen. Nu är april här och vi har knappt två månader kvar till examen vilket är helt fantastiskt, men denna tiden i livet är inte bara rosor och regnbågar som man kan tro. Det är nämligen nu vi som MATIX:are måste bestämma oss för vad vi vill göra efter examen och söka jobb. Jobbsökande är för mig och många andra en väldigt ångestfylld, stressande och känslosam process som helt och hållet tar kål på ens krafter. Innan jag gav mig in i jobbsökarträsket trodde jag att jag var ganska så stark mentalt, men efter denna intensiva period har jag insett att så inte nödvändigtvis är fallet. Fy fan vad jobbigt det har varit!

Dock har jag lärt mig otroligt mycket om mig själv under jobbsökartiden. Jag hade nämligen en bild av att jag skulle bli managementkonsult på någon fin firma, det fanns liksom ingenting annat på världskartan. Alltså sökte jag maniskt dessa jobb, och fick gå på en del intervjuer och kom hyggligt långt i vissa processer. Dock slutade varje process med ett ”Tack men nej tack”. Jag var helt förkrossad varje gång, visste inte vart jag skulle ta vägen liksom. Började seriöst ifrågasätta mina förmågor och bild av mig själv. Jag kommer aldrig få ett jobb. Jag är så dålig. Jag kanske ska bli mäklare istället? I efterhand har jag insett jag helt enkelt inte passade in managementkonsultfirmorna. Jag brinner egentligen inte för att optimera storföretags produktionsprocesser eller IT-säkerhet eller inköpsprocesser etc etc. Det jag egentligen brinner för är teknisk innovation, framtiden, att jobba med företag som siktar på att ligga i den absoluta framkanten av samhällsutvecklingen. Tillväxtföretag med andra ord. Tyvärr lät jag den inövade bilden av mig själv som managementkonsult blinda mig för det jag egentligen ville göra.

Som tur är fick jag sakta men säkert insikt kring detta allteftersom jag gick på intervjuer. Från att ha börjat med att förbereda mig i timmar och ”memorera” svar till frågor (dvs INTE vara mig själv) inför intervjuer till att typ inte förbereda mig alls för intervjuer. Varför? Jo, för att det som spelar allra störst roll i en intervjuprocess är att ge en 100% ärlig bild av dig själv och det du brinner för. Då kommer jobben lösa sig själva har jag lärt mig. Detta är mitt allra största tips till er framtida MATIX:are och jobbsökare!

Och hur har det gått för mig undrar ni kanske. Jo, jag har precis nu i veckan landat mitt drömjobb där jag kommer att dagligen få jobba med tillväxtföretag och (förhoppningsvis..) hjälpa dem i sina spännande tillväxtresor. Hör av dig till mig på LinkedIn om du är nyfiken på att veta mer!

Over and out ✌

Lovisa

www.linkedin.com/in/lovisa-söderqvist-1490ba80

Läs hela inlägget »

Tjatja bloggen!
 
I denna sekund om exakt 2 månader kommer jag och mina 29 kompisar att stå med examensbevisen i handen, klädda för framgång och redo att fira in vår sista kväll med gänget. 2 MÅNADER!
 
Det är lite med den vetskapen som vi lever just nu. Tiden har kommit ifatt oss. Sentimentaliteten börjar komma smygande. Det är dags att börja hetsumgås och det är något fint med det. Ett tecken på att vi tycker om varandra och att vi vill krama ur det sista av vad för många är den sista tiden i livet som student. Lägg där till att vårt schema lämnar stort utrymme för studier på "valfri plats", att fåglarna kvittrar i takt med att uteserveringarna har vaknat till liv och att en tripp till Gdansk är bokad för stora delar av klassen så har de 2 sista månaderna potential att bli något i hästväg! 
 
Att vi har en uppsats att skriva under perioden är givetvis inte att förringa. Vi ska alla stämpla ut med flaggan i topp, men det ena utesluter inte det andra! 
 
Mina vänner har på ett magnifikt sätt här på bloggen beskrivit allt vad denna utbildning går ut på så det behöver inte jag dra igen.
 
Under året som gått har jag insett många saker. Bland annat hur otroligt drivna och hungriga MATIX-elever är och på vilket fantastiskt sätt företagen kan dra nytta av det. Att inte ett utbyte mellan universitet och näringslivet  bedrivs på ett mer utbrett sätt är för mig ett mirakel. Det finns så mycket att vinna för båda parter. Studenter som längtar efter att få en inblick i arbetslivet och sin tänkbara framtid samtidigt som företagen via nästan gratis arbetskraft kan få lära upp morgondagens anställda. 
 
I Europa är internship en självklarhet i så gott som alla utbildningar, medan man i Sverige kan ta examen utan att ha en aning om vad sin utbildning kan leda till för jobb. Det problemet löser MATIX och det är den enskilt största vinsten jag tar med mig från mitt år på MATIX. Att dels få uppleva min egen resa på mitt företag men också att dagligen följa upp och ta del av 29 kompisars öden på sina företag. 29 kompisar som gör att man återigen får en klass á la lågstadiet att skratta och gråta tillsammans med. Det räcker för att 1 år på MATIX ska vara värt tiden och nu ska vi avsluta på topp!
 
Viktor 

Läs hela inlägget »
Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt. Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt.

Sho sho!

Nu är det min tur att överta bloggen och vilken oerhörd press det är när man har sådana eminenta medbloggare. Aja, jag ska göra ett försök – spänn fast säkerhetsbältet!

För ett tag sedan var jag tillbaka på mitt gamla universitet i Växjö, Linnéuniversitetet, och representerade Matix på arbetsmarknadsdagen där. Det var verkligen en stroll down memory lane att vara tillbaka på campus, hälsa på alla gamla polare som är kvar och gå runt i korridorerna i K-huset. Men, jag blev inte sentimental på ett sätt där jag längtade tillbaka till de tiderna. Utan snarare var det så att jag kände att det hade sin tid och att jag var tacksam att jag valde att söka mig vidare till Matix. För även om det var kul att tjena på gamla kompisar så fick jag nästan ångest av att se biblioteket i Växjö när man började tänka på alla tråkiga och onödiga artiklar man läst där. Hur man pressat in en massa olika akademiska artiklar i ett teoretiskt avsnitt för att instruktionen var att man skulle ha minst 20. Inte för att man hade nytta av mer än 10 och att man skulle lära sig vad det sa. Nej, för att man skulle lära sig att hantera akademiskt skrivande. Då är jag så sjukt tacksam för att jag idag går en utbildning där jag faktiskt får lära mig handfasta teorier i skolan som jag kan använda på mitt partnerföretag. Där mina största utmaningar i skolan är hur jag ska få ett företag att bli värderingstyrt istället för att lära mig hur man tolkar Cronbach alpha. Efter min vistelse i Växjö blev min övertygelse att jag kommit rätt bara starkare.

Väl på mässan fick jag träffa en massa härliga studenter som var taggade på söka Matix, vilket var väldigt kul. Jag fick också en del frågor kring utbildningen och en del praktiskt runt om. Vilket jag tänkte att jag kunde svara på här i bloggen i och med att ansökningsperioden började här om veckan. Så här kommer ett axplock:

Är det mycket att göra i skolan?
Ja, det är en del. Men det är inga orimliga nivåer utav plugg och mycket beror på hur mycket man är villig att gå in för det. Är du någorlunda ambitiös så löser du allt plugg utan problem.

Hur får man sina företag?
Först så är det två matchningsmingel där alla stundeter får träffa företagen och dom studenterna. Därefter får båda parter göra ett urval av företag/studenter som sedan matchas ihop av Matix-ledningen beroende på ens förutsättningar och företagets utmaningar. Du kommer få ett företag du vill ha, så det behöver du inte oroa sig för. Matix-ledningen vet vad de gör!

Hur funkar antagningsprocessen?
Man söker dels på antagning.se men även en kompletterande ansökan med frågor om dig själv som du ska svara på samt en summering av ditt CV. Därefter är det två intervjuomgångar, sedan är du inne! Det fixar ni.

Vad ska man säga på intervjun?
Det vet du bäst själv. Va dig själv och tro på dig själv så kommer allt gå vägen. Speciellt om du är från Gnosjö.

Sådär! Hoppas jag rett ut lite frågetecken för intresserade studenter. Jag har inte ångrat en sekund att jag sökte in till Matix. Det är en grym utbildning där, i alla fall jag, har lärt mig väldigt mycket. Så om du är sugen på att söka - ta chansen! Du kommer inte att ångra dig. Detta var allt för mig, hoppas det har givit er något. Har ni några mer frågor är det bara att slänga en inbox på LinkedIn.

Ha det bra och snåla inte med kärleken!
/O

https://www.linkedin.com/in/oskar-stigsson-174020117/

Läs hela inlägget »

Hej bloggen!
 
Den här veckan är det moi som skriver! Efter många funderingar kring ämnen landade jag till slut på mitt hemland Frankrike och vilka kopplingar som kan göras mellan Frankrike och Matix. C’est parti!
 
Frankrike var det första landet i världen som förbjöd mataffärer att slänga eller förstöra osåld mat, som istället doneras till välgörenhet. På Matix har vi under året haft flera moment där vi har integrerat ett hållbart tänkande, hur det påverkar vår omvärld och hur cirkulär ekonomi fungerar. Vid sex tillfällen under året har vi heldagar med Blue Economy, som baserar sig på Gunter Paulis idéer om att allt kan återanvändas och med hjälp av innovativa affärsmodeller kan vi ta fram produkter och tjänster samtidigt som vi bygger socialt kapital.
 
Frankrike är landet som har flest Nobelpriser i litteratur med hela 15 stycken! Många välkända filosofer och författare som till exempel Descartes och Pascal (1700-talet), Voltaire (1800) eller Baudelaire (1900) kommer från Frankrike, där även andra länders stora författare och artister har bosatt sig under sina liv. Nu menar jag inte att kopplingen med Matix är att vi är filosofer eller författare! Däremot skriver vi en del arbeten via promemorier och uppsatsen, samt har fått vid flera tillfällen reflektera över nuläget, vad vi gör på företaget och vad vi vill göra under tiden som är kvar på utbildningen. Vi har framförallt under kursen Personlig Utveckling reflekterat mycket över oss själva, något som är nyttigt att ha med sig i arbetslivet.
 
”Fluctuat nec mergitur” är latin för ”omtumlad men aldrig sänkt” och är Paris motto. Vi skriver ofta om hur bra utbildningen är och hur bra vi trivs på Matix, för det gör vi! Men det är också en intensiv utbildning som kräver mycket från individen. Det dynamiska schemat som kräver anpassning och planering, många deadlines som ska mötas, utmana oss själv och företagen vi är på, ibland mycket arbete att utföra under kort tid både för företaget och för skolan. Om du dessutom jobbar extra på helgerna kan det bli väldigt mycket och ge känslan av att inte hinna med någonting men trots det intensiva upplägget så löser vi det, för vi tycker det är roligt! (även om vi gärna klagar lite ibland men vem gör inte det?)
 
Vilket leder mig till sista punkten för veckans inlägg, nämligen Frankrikes motto: Liberté, égalité, fraternité. Frihet, jämställdhet, broderskap. Matix är en utbildning som lever upp till de orden. Matix-året är en tid där du som student har chansen att göra det du vill göra och har friheten att göra det under ansvar, både akademiskt och på företaget. Det blir helt enkelt vad du gör det till. Jämställdheten tar form i det att vi alla är olika men blir antagna på samma villkor: vem du är som person. Det leder till en väldigt blandad klass, med många olika erfarenheter, kunskaper och bakgrunder och den gemensamma nämnaren att vi alla har valt att gå samma väg. Sist, men absolut inte minst, broderskapet. Vare sig det är i helklass, i lärteam eller med din coaching-buddy så är du aldrig ensam på Matix. Snart ska klassen iväg på resa, ett lärteam har varit på Escape House, min coaching-buddy och jag tränar boxning tillsammans och mängder av andra aktiviteter organiseras och har organiserat under hela året.
Om du som läser detta funderar på att söka Matix, gör det! Du kan alltid välja en annan väg senare om du skulle vilja det, men du kommer ångra dig om du inte ger dig själv möjligheten att söka allt du är sugen på.
 
Med detta sagt hoppas jag att du har lärt dig lite mer om Frankrike och Matix idag! Om du har några frågor, vill veta mer om Matix eller/och Frankrike, vill ha hjälp med franskan eller bara vill snacka så får du gärna höra av dig till mig J
 
Ha det bäst så länge!
 
/Viktor
www.linkedin.com/in/viktorsommarbaillot

Läs hela inlägget »

Minst 16 års skolgång närmar sig sitt slut och om bara några månader kommer vi studenter att ge oss ut på nya äventyr! En del av studenterna kommer att stanna kvar i Göteborg medan andra kommer bege sig till Stockholm eller andra delar av Sverige, och en del av oss kommer troligen att ge oss ut i världen.
Det kan vara lätt att stressa upp sig i jobbsökarprocessen. I synnerhet när det finns oändligt många möjligheter som väntar med en grym utbildning, meriterande arbetslivserfarenhet och en stor dos passion, vilket identifierar samtliga Matix-studenter. Det kan låta som ett lyxproblem men sanningen är att det i princip är ett arbete att söka jobb - som få faktiskt pratar om!
För att lyckas knipa drömjobbet i en ansökningsprocess med kanske tusentals andra hungriga studenter gäller det att sticka ut. Det räcker inte enbart med att ha rätt utbildning och bra CV utan det gäller även att kunna briljera på case-presentationer samt under intervjun och visa på konkreta exempel hur du hanterat olika situationer och vad du lärt dig.
Men var lugn, min mening är inte att stressa upp dig för vad som kan vänta dig när arbetslivet närmar sig utan att visa på lösningen för dig. För en sak är säker och det är att övning ger färdighet. Ju mer du utsätts för vissa situationer, desto bekvämare och mer självsäker kommer du att bli. Efter ett antal case-problem, har du börjat få en aning av en struktur som är användbar. Efter otaliga presentationer framför publik kommer nervositeten att omvandlas till adrenalin. När du fått reflektera över dina förmågar och erfarenheter med andra, kommer du få bättre känsla på hur du kan lyfta fram dina kvalifikationer bättre.
Matix ger dig möjligheten att förbättra din problemlösningsförmåga, utveckla ditt affärssinne, göra dig bekväm att hålla i presentationer och tala inför andra. Programmet kommer att utmana dig att gå utanför komfortzonen varje vecka och hantera nya och obekanta situationer som uppstår. Därutöver kommer du att lära dig att bli en lagspelare genom att samarbeta och umgås med inspirerande personer, vilket är guld för ditt nätverk och sociala liv.

Om du har några frågor eller funderingar om Matix eller vill komma i kontakt är du välkommen att höra av dig!

/ Katrin
https://www.linkedin.com/in/katrin-selmer-355196117

Läs hela inlägget »

Som många av de tidigare skribenterna har inte heller jag någon vidare erfarenhet av bloggande men ska nu i riktig Matix-anda gå utanför min comfort zone….
 
Jag tänker inte gå in så mycket på begrepp och vad Matix är eller hur jag trivs i klassen (Svinbra för övrigt) eftersom tidigare bloggare redan gjort det så bra. Jag kommer istället lägga fokus på det som skiljt min Matix-upplevelse från de andras och det som jag vet att jag själv hade mest frågor kring inför Matix - partnerföretagen. Som ni vet vid det här laget är Matix En utbildning men samtidigt 30 unika utbildningar för varje elev då vi har helt olika förutsättningar och företag. Jag tänker därför berätta lite om hur jag haft det och har det på mitt partnerföretag.
 
Min matchning med partnerföretaget var lite annorlunda än de andras och jag blev matchad med årets jokerföretag. I början av höstterminen hade vi två matchningsmingel med 20 företag på varje där vi och företagen fick chansen att få en uppfattning om varandras personer och ambitioner för det kommande året. Därefter fick vi göra en lista på vilka företag vi helst önskade hamna på. Jag baserade min lista på potentiella projekt och arbetsuppgifter men också till väldigt stor del på personkemi och magkänsla. Dagen innan vi skulle få reda på vilket företag vi skulle hamna på ringde kursledningen mig och bad mig komma och prata med dem. Det visade sig att ett nytt företag tillkommit av olika anledningar och de ville veta om jag kunde tänka mig att vara där, utan att egentligen hinna träffas eller knappt veta någonting om företaget. Med tanke på att jag baserade min lista på personkemi kändes det helt ärligt sådär. Jag valde dock att lita på kursledningens matchning och deras motivering även om det inte alls var vad jag hade tänkt mig och sa till slut: Okej, vi kör!
 
Företaget jag är på är ett utav de minsta i år och består bara av en person. När jag började på företaget hade det skett relativt stora förändringar och tillvaron var lite smått kaotisk och ostrukturerad. Fördelen med att vara på ett litet företag är att man har nära kontakt med den som fattar samtliga beslut vilket ger en möjligheten att påverka väldigt mycket. Jag har till stor del fungerat som ett bollplank när det kommit till strategiutformning kring exempelvis försäljning, marknadsföring, positionering, kommunikation och värdeerbjudande. Utöver det har jag haft lite olika projekt som till exempel att utforma en marknadsplan. Jag upplever klimatet och samarbetet som jag har med mitt företag som väldigt bra, det är högt i tak, positivt, öppet och lärandeutbytet är stort. Det har även i väldigt stor grad varit upp till mig hur mycket jag kunnat och kommer kunna lära mig och utvecklas då det inte funnits en tydlig roll eller konkreta uppgifter. Jag har istället fått sätta mig in i företaget och ta egna initiativ kring sådant som kan förbättras och utvecklas, vilket varit både roligt och utmanande. Det har funnits stunder där jag känt lite ”vad gör jag här och vad bidrar jag med egentligen?” eftersom jag generellt tycker om att prestera och gärna se snabba resultat. Jag har dock nu efter fem månader på företaget fått ett bättre tålamod och insett att allt man gör, inte alltid märks eller syns direkt men att det ändå kan spela roll och påverka över tid. Det gäller därför att släppa prestationsfokuset och istället fokusera på att utmana och lära sig så mycket som möjligt – resultat kommer på något sätt att visa sig ändå. Med att utmana menar jag att våga gå utanför sin comfort zone, våga ta initiativ och tro på sin förmåga, våga testa och krossa eventuella mentala hinder som står i din väg. 
 
Avslutningsvis vill jag därför säga att det är svårt att föreställa sig eller på förhand veta exakt hur Matix-året kommer att bli. Mina tips för dig som vill ansöka och gå Matix är att ha ett öppet mind-set och anamma de situationer eller förutsättningar som du blir tilldelad. Var inte rädd för att ta nya vägar eller göra ”fel”, det är bättre att ta någon väg och komma någonstans än att inte ta någon ingen väg alls. Lärandet på företagen är en process som man lär sig otroligt mycket utav under hela året - inställning och attityd kommer vara avgörande för hur mycket du kommer lära dig och hur mycket du kommer att få ut av året. Lycka till! J
 
/Anna Renström
https://se.linkedin.com/in/anna-renström-59b223113

Läs hela inlägget »

Tjipp o välkomna te Matix!

Precis som Bengt Alsterlind, som hälsade alla barn välkomna till TV-programmet Hajk mellan åren 1971 till 2003, så kommer jag också från Värmland (born and raised). Nu är ju jag en av de äldre personerna i årets Matix-klass så det finns risk att jag drar mig med en del gamla referenser. Men för er som inte känner till Hajk så rekommenderar jag att avsätta ca 15 minuter omgående för lite kuriosa på Youtube.com.
 
f. Gbg (före Göteborg)
I mitt tidigare liv så studerade jag ekonomi i Karlstad, arbetade under flera år som redovisningskonsult och höll på med musik i olika former. Det var ett bra och tryggt liv där jag hade nära till vänner, familj och det som jag kände igen sedan tidigare. Ibland när jag drev omkring på gatorna i Karlstad så kunde jag till och med se Bengt Alsterlind i sina blåjeans cykla förbi vid Stora torget…det var stort det! Men det var ändå något som låg och gnagde inom mig… finns det något mer där utanför Värmlands gränser?
 
Sen en dag så fick jag plötsligt reda på att det fanns en utbildning i Göteborg där man kunde läsa om innovation, affärsutveckling, förändringsledning genom att kombinera teori och praktik och samtidigt få möjlighet att lära sig mer om personlig utveckling och ledarskap. Så bar det av mot nya äventyr…
 
e. Gbg (efter Göteborg)
Matix och Göteborgslivet rullade igång under hösten 2016 vilket ni bl.a. kan läsa om i tidigare blogginlägg ifrån mina fantastiska studentkollegor och vänner. Det är svårt att sammanfatta allt som hänt sedan starten men här kommer ett utdrag. Inom personlig utveckling så har vi fått lära oss en hel del kring fixed mindset och growth mindset. Det handlar i stor utsträckning om vår egen attityd, och beroende på hur man möter t.ex. feedback så påverkar det vilken effekt det har på vår egen utveckling. Om man utvecklar ett growth mindset så har det en positiv effekt på ens möjligheter att vara ihärdig och träna upp sina färdigheter.
 
Eftersom jag anammat detta ständiga lärandet och utvecklandet så fick jag ganska nyligen lära mig att Hajk är en backronym, vilket alltså är en efterhandskonstruerad akronym. Så här lyder backronymen Hajk:
 
H elfestligt
A llmänbildande
J ätteintressant
K unskapsorienterat
 
Förutom att detta är en helfestlig backronym så ser jag stora likheter med Matix som jag tänkte förklara i stora drag.  Den första liknelsen ligger i ordet Hajk som är en slags utflykt som ofta innefattar en övernattning. En hajk känns ofta väldigt spännande och kul, men också lite läskig. Jag kommer ju att sova borta en natt och inte få min vanliga säng m.m. Precis som med personlig utveckling och lärande så brukar det också kännas väldigt spännande och kul. Men det är ju också något jobbigt och utmanande i att inte riktigt göra som man brukar göra. Kan jag inte bara få sova i min egna säng? En hajk bjuder även på enormt mycket frihet, det kan vara fantastisk natur och vyer, nya sätt att umgås på och hitta mat och förnödenheter, men det krävs alltid att man gör en ansträngning för att få ta del av dom här guldkornen. Det är inget som kommer gratis, men om man samarbetar och gör sitt bästa så kommer man få en fantastisk hajk, precis som på Matix.
 
Den andra liknelsen är att Matix verkligen är helfestligt, allmänbildande, jätteintressant och kunskapsorienterat, precis som hajk, fast nästa level. Jag har försökt att sätta Matix i ett sammanhang som jag kan relatera till, men i själva verket vet jag inte riktigt vad jag ska jämföra denna utbildning med. Förmodligen beror detta på mina tidigare erfarenheter, som skapat den grad av medvetenhet och förståelse jag innehar, som i sin tur påverkar hur jag ser på omvärlden (ja vi läser faktiskt teorier även i Matix). Skämt åsidå så är Matix nyskapande och tänjer på gränserna kring hur en magisterutbildning generellt ser ut. Vilket också är det som gör den unik och annorlunda från det jag tidigare känner till inom universitetsvärlden. Nu börjar det närma sig den 15:e mars och då öppnar antagningen till Matix för höstterminen 2017. Söööööööök! Du kommer inte att ångra dig. =)
 
Tjipp!
 
/Erik Pettersson
 
Hör av dig vettja!
https://se.linkedin.com/in/erik-pettersson-81245043

Läs hela inlägget »

Vad har 2pac, David Bowie och Hampus gemensamt? Vi har alla tre skapat lyrisk konst med titeln ”förändring”. Det är kanske ingen tillfällighet att Matix 16/17 nu gör sitt tredje och sista PM inom just ämnet förändringsledning.
 
Inom litteraturen finns det många olika synsätt på förändring, men en generell ståndpunkt är att stora företag lätt hamnar på efterkälken vid en förändring på en konkurrenskraftig marknad. Generellt sett är mindre företag mer innovativt lagda och driver förändringen på marknaden. Detta är något som driver de större företagen till vansinne, men det är absolut nödvändigt för utveckling på marknaden.  
 
Nog med litteraturen, det var inte meningen att högfärdigt predika mitt kunnande till er (undantag Jonas). Insikten jag har kommit till av detta är att större företag gång på gång måste förändra sig för att utvecklas. Du vill inte vakna upp en regnig dag i Finland  och behöva avskeda 10 000 människor. Så för att fortsätta din utveckling – testa nya saker, ta chanser, bryt mönster, gå vilse, drick fem pilsner på en tisdag, börja måla. Dessa små förändringar gör att du trillar in på nya roliga saker. Helt plötsligt blir tillfälligheter din vardag.
 
’Turn and face the strange’ because ’things will never be the same’ again.
Yours sincerly,
Hampus
https://se.linkedin.com/in/hampus-olsson

Läs hela inlägget »
Liten Johanna redo för scenen Liten Johanna redo för scenen

När jag var liten ville jag bli popstjärna. Min högsta dröm var att bli världskändis med allt vad det innebär. Mamma och pappa uppmuntrade och stöttade mig i min karriär mot stjärnorna och var positiva till min estetiska ådra. Som 10åring började jag i musikklass och under 6 år så var musiken ett av mina största intressen. Med stöttande föräldrar och musik som huvudämne i skolan så är det väl bara att satsa allt och ge sig f**en på att man klara det… eller? Livet blir inte alltid som planerat, och om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon skulle läsa en kandidatexamen i ekonomi och sedan studera magisterkursen MATIX i Göteborg så hade hon nog skrattat och skakat på huvudet. Idag drömmer jag inte om att bli popstjärna utan ser gärna en framtid som t ex. inköpare. Så jag är glad att ödets lott fick mig att hamna just precis här, i Göteborg, på MATIX.
 
Det som lockade med artisteriet var den omväxlande omgivningen, alla häftiga erfarenheter och upplever, samt att få träffa människor från alla håll och kanter. Att studera på MATIX innehåller faktiskt samtliga av dessa punkter. Ingen dag är en annan lik och vi träffar massvis med inspirerande människor varje dag - både på företagen och i skolan. Förutom att träffa en mängd olika människor i företags- och utbildningssammanhang så har MATIX även gett mig ett fler tal nära vänner. Eftersom att vi bara är 30 studenter i klassen så har vi blivit ett tight gäng och jag ser dem inte bara som mina ”klasskamrater” utan även som mina vänner. Vi stöttar varandra igenom skola och arbete och jag kan alltid lita på att jag får professionella råd från dem. Men förutom skolarbeten och rådgivning så gör vi även massvis med roliga saker tillsammans, som att spela vollyboll, ha klassfester och umgås.
 
På partnerföretagen ser situationen olika ut för alla i klassen. Jag har haft turen att hamna på företaget Crossroads Loyalty Solutions där jag får arbeta med en rad olika projekt. Under hösten arbetade jag med ett lager och logistik projekt där målet var att identifiera kostnader och förbättringsområden. Våren kick-startade jag med att åka på design- och inredningsmässan Formex i Stockholm och under våren kommer jag arbeta med inköp och leverantörer (se där, mitt drömyrke!), vilket jag verkligen ser fram emot. Så om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon vid 24 års ålder skulle vara på väg mot sina drömmar, så skulle hon förmodligen skrika av lycka. Att den drömmen skulle förändras ganska avsevärt över åren är ju en världslig detalj.
 
Ta hand om er!
 
Massa kärlek,
Johanna Malmgren
 

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »
Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin. Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin.

God dag på er!

Lovisa heter jag, och denna vecka är det min tur att underhålla er här i bloggen. Nu är april här och vi har knappt två månader kvar till examen vilket är helt fantastiskt, men denna tiden i livet är inte bara rosor och regnbågar som man kan tro. Det är nämligen nu vi som MATIX:are måste bestämma oss för vad vi vill göra efter examen och söka jobb. Jobbsökande är för mig och många andra en väldigt ångestfylld, stressande och känslosam process som helt och hållet tar kål på ens krafter. Innan jag gav mig in i jobbsökarträsket trodde jag att jag var ganska så stark mentalt, men efter denna intensiva period har jag insett att så inte nödvändigtvis är fallet. Fy fan vad jobbigt det har varit!

Dock har jag lärt mig otroligt mycket om mig själv under jobbsökartiden. Jag hade nämligen en bild av att jag skulle bli managementkonsult på någon fin firma, det fanns liksom ingenting annat på världskartan. Alltså sökte jag maniskt dessa jobb, och fick gå på en del intervjuer och kom hyggligt långt i vissa processer. Dock slutade varje process med ett ”Tack men nej tack”. Jag var helt förkrossad varje gång, visste inte vart jag skulle ta vägen liksom. Började seriöst ifrågasätta mina förmågor och bild av mig själv. Jag kommer aldrig få ett jobb. Jag är så dålig. Jag kanske ska bli mäklare istället? I efterhand har jag insett jag helt enkelt inte passade in managementkonsultfirmorna. Jag brinner egentligen inte för att optimera storföretags produktionsprocesser eller IT-säkerhet eller inköpsprocesser etc etc. Det jag egentligen brinner för är teknisk innovation, framtiden, att jobba med företag som siktar på att ligga i den absoluta framkanten av samhällsutvecklingen. Tillväxtföretag med andra ord. Tyvärr lät jag den inövade bilden av mig själv som managementkonsult blinda mig för det jag egentligen ville göra.

Som tur är fick jag sakta men säkert insikt kring detta allteftersom jag gick på intervjuer. Från att ha börjat med att förbereda mig i timmar och ”memorera” svar till frågor (dvs INTE vara mig själv) inför intervjuer till att typ inte förbereda mig alls för intervjuer. Varför? Jo, för att det som spelar allra störst roll i en intervjuprocess är att ge en 100% ärlig bild av dig själv och det du brinner för. Då kommer jobben lösa sig själva har jag lärt mig. Detta är mitt allra största tips till er framtida MATIX:are och jobbsökare!

Och hur har det gått för mig undrar ni kanske. Jo, jag har precis nu i veckan landat mitt drömjobb där jag kommer att dagligen få jobba med tillväxtföretag och (förhoppningsvis..) hjälpa dem i sina spännande tillväxtresor. Hör av dig till mig på LinkedIn om du är nyfiken på att veta mer!

Over and out ✌

Lovisa

www.linkedin.com/in/lovisa-söderqvist-1490ba80

Läs hela inlägget »

Tjatja bloggen!
 
I denna sekund om exakt 2 månader kommer jag och mina 29 kompisar att stå med examensbevisen i handen, klädda för framgång och redo att fira in vår sista kväll med gänget. 2 MÅNADER!
 
Det är lite med den vetskapen som vi lever just nu. Tiden har kommit ifatt oss. Sentimentaliteten börjar komma smygande. Det är dags att börja hetsumgås och det är något fint med det. Ett tecken på att vi tycker om varandra och att vi vill krama ur det sista av vad för många är den sista tiden i livet som student. Lägg där till att vårt schema lämnar stort utrymme för studier på "valfri plats", att fåglarna kvittrar i takt med att uteserveringarna har vaknat till liv och att en tripp till Gdansk är bokad för stora delar av klassen så har de 2 sista månaderna potential att bli något i hästväg! 
 
Att vi har en uppsats att skriva under perioden är givetvis inte att förringa. Vi ska alla stämpla ut med flaggan i topp, men det ena utesluter inte det andra! 
 
Mina vänner har på ett magnifikt sätt här på bloggen beskrivit allt vad denna utbildning går ut på så det behöver inte jag dra igen.
 
Under året som gått har jag insett många saker. Bland annat hur otroligt drivna och hungriga MATIX-elever är och på vilket fantastiskt sätt företagen kan dra nytta av det. Att inte ett utbyte mellan universitet och näringslivet  bedrivs på ett mer utbrett sätt är för mig ett mirakel. Det finns så mycket att vinna för båda parter. Studenter som längtar efter att få en inblick i arbetslivet och sin tänkbara framtid samtidigt som företagen via nästan gratis arbetskraft kan få lära upp morgondagens anställda. 
 
I Europa är internship en självklarhet i så gott som alla utbildningar, medan man i Sverige kan ta examen utan att ha en aning om vad sin utbildning kan leda till för jobb. Det problemet löser MATIX och det är den enskilt största vinsten jag tar med mig från mitt år på MATIX. Att dels få uppleva min egen resa på mitt företag men också att dagligen följa upp och ta del av 29 kompisars öden på sina företag. 29 kompisar som gör att man återigen får en klass á la lågstadiet att skratta och gråta tillsammans med. Det räcker för att 1 år på MATIX ska vara värt tiden och nu ska vi avsluta på topp!
 
Viktor 

Läs hela inlägget »
Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt. Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt.

Sho sho!

Nu är det min tur att överta bloggen och vilken oerhörd press det är när man har sådana eminenta medbloggare. Aja, jag ska göra ett försök – spänn fast säkerhetsbältet!

För ett tag sedan var jag tillbaka på mitt gamla universitet i Växjö, Linnéuniversitetet, och representerade Matix på arbetsmarknadsdagen där. Det var verkligen en stroll down memory lane att vara tillbaka på campus, hälsa på alla gamla polare som är kvar och gå runt i korridorerna i K-huset. Men, jag blev inte sentimental på ett sätt där jag längtade tillbaka till de tiderna. Utan snarare var det så att jag kände att det hade sin tid och att jag var tacksam att jag valde att söka mig vidare till Matix. För även om det var kul att tjena på gamla kompisar så fick jag nästan ångest av att se biblioteket i Växjö när man började tänka på alla tråkiga och onödiga artiklar man läst där. Hur man pressat in en massa olika akademiska artiklar i ett teoretiskt avsnitt för att instruktionen var att man skulle ha minst 20. Inte för att man hade nytta av mer än 10 och att man skulle lära sig vad det sa. Nej, för att man skulle lära sig att hantera akademiskt skrivande. Då är jag så sjukt tacksam för att jag idag går en utbildning där jag faktiskt får lära mig handfasta teorier i skolan som jag kan använda på mitt partnerföretag. Där mina största utmaningar i skolan är hur jag ska få ett företag att bli värderingstyrt istället för att lära mig hur man tolkar Cronbach alpha. Efter min vistelse i Växjö blev min övertygelse att jag kommit rätt bara starkare.

Väl på mässan fick jag träffa en massa härliga studenter som var taggade på söka Matix, vilket var väldigt kul. Jag fick också en del frågor kring utbildningen och en del praktiskt runt om. Vilket jag tänkte att jag kunde svara på här i bloggen i och med att ansökningsperioden började här om veckan. Så här kommer ett axplock:

Är det mycket att göra i skolan?
Ja, det är en del. Men det är inga orimliga nivåer utav plugg och mycket beror på hur mycket man är villig att gå in för det. Är du någorlunda ambitiös så löser du allt plugg utan problem.

Hur får man sina företag?
Först så är det två matchningsmingel där alla stundeter får träffa företagen och dom studenterna. Därefter får båda parter göra ett urval av företag/studenter som sedan matchas ihop av Matix-ledningen beroende på ens förutsättningar och företagets utmaningar. Du kommer få ett företag du vill ha, så det behöver du inte oroa sig för. Matix-ledningen vet vad de gör!

Hur funkar antagningsprocessen?
Man söker dels på antagning.se men även en kompletterande ansökan med frågor om dig själv som du ska svara på samt en summering av ditt CV. Därefter är det två intervjuomgångar, sedan är du inne! Det fixar ni.

Vad ska man säga på intervjun?
Det vet du bäst själv. Va dig själv och tro på dig själv så kommer allt gå vägen. Speciellt om du är från Gnosjö.

Sådär! Hoppas jag rett ut lite frågetecken för intresserade studenter. Jag har inte ångrat en sekund att jag sökte in till Matix. Det är en grym utbildning där, i alla fall jag, har lärt mig väldigt mycket. Så om du är sugen på att söka - ta chansen! Du kommer inte att ångra dig. Detta var allt för mig, hoppas det har givit er något. Har ni några mer frågor är det bara att slänga en inbox på LinkedIn.

Ha det bra och snåla inte med kärleken!
/O

https://www.linkedin.com/in/oskar-stigsson-174020117/

Läs hela inlägget »

Hej bloggen!
 
Den här veckan är det moi som skriver! Efter många funderingar kring ämnen landade jag till slut på mitt hemland Frankrike och vilka kopplingar som kan göras mellan Frankrike och Matix. C’est parti!
 
Frankrike var det första landet i världen som förbjöd mataffärer att slänga eller förstöra osåld mat, som istället doneras till välgörenhet. På Matix har vi under året haft flera moment där vi har integrerat ett hållbart tänkande, hur det påverkar vår omvärld och hur cirkulär ekonomi fungerar. Vid sex tillfällen under året har vi heldagar med Blue Economy, som baserar sig på Gunter Paulis idéer om att allt kan återanvändas och med hjälp av innovativa affärsmodeller kan vi ta fram produkter och tjänster samtidigt som vi bygger socialt kapital.
 
Frankrike är landet som har flest Nobelpriser i litteratur med hela 15 stycken! Många välkända filosofer och författare som till exempel Descartes och Pascal (1700-talet), Voltaire (1800) eller Baudelaire (1900) kommer från Frankrike, där även andra länders stora författare och artister har bosatt sig under sina liv. Nu menar jag inte att kopplingen med Matix är att vi är filosofer eller författare! Däremot skriver vi en del arbeten via promemorier och uppsatsen, samt har fått vid flera tillfällen reflektera över nuläget, vad vi gör på företaget och vad vi vill göra under tiden som är kvar på utbildningen. Vi har framförallt under kursen Personlig Utveckling reflekterat mycket över oss själva, något som är nyttigt att ha med sig i arbetslivet.
 
”Fluctuat nec mergitur” är latin för ”omtumlad men aldrig sänkt” och är Paris motto. Vi skriver ofta om hur bra utbildningen är och hur bra vi trivs på Matix, för det gör vi! Men det är också en intensiv utbildning som kräver mycket från individen. Det dynamiska schemat som kräver anpassning och planering, många deadlines som ska mötas, utmana oss själv och företagen vi är på, ibland mycket arbete att utföra under kort tid både för företaget och för skolan. Om du dessutom jobbar extra på helgerna kan det bli väldigt mycket och ge känslan av att inte hinna med någonting men trots det intensiva upplägget så löser vi det, för vi tycker det är roligt! (även om vi gärna klagar lite ibland men vem gör inte det?)
 
Vilket leder mig till sista punkten för veckans inlägg, nämligen Frankrikes motto: Liberté, égalité, fraternité. Frihet, jämställdhet, broderskap. Matix är en utbildning som lever upp till de orden. Matix-året är en tid där du som student har chansen att göra det du vill göra och har friheten att göra det under ansvar, både akademiskt och på företaget. Det blir helt enkelt vad du gör det till. Jämställdheten tar form i det att vi alla är olika men blir antagna på samma villkor: vem du är som person. Det leder till en väldigt blandad klass, med många olika erfarenheter, kunskaper och bakgrunder och den gemensamma nämnaren att vi alla har valt att gå samma väg. Sist, men absolut inte minst, broderskapet. Vare sig det är i helklass, i lärteam eller med din coaching-buddy så är du aldrig ensam på Matix. Snart ska klassen iväg på resa, ett lärteam har varit på Escape House, min coaching-buddy och jag tränar boxning tillsammans och mängder av andra aktiviteter organiseras och har organiserat under hela året.
Om du som läser detta funderar på att söka Matix, gör det! Du kan alltid välja en annan väg senare om du skulle vilja det, men du kommer ångra dig om du inte ger dig själv möjligheten att söka allt du är sugen på.
 
Med detta sagt hoppas jag att du har lärt dig lite mer om Frankrike och Matix idag! Om du har några frågor, vill veta mer om Matix eller/och Frankrike, vill ha hjälp med franskan eller bara vill snacka så får du gärna höra av dig till mig J
 
Ha det bäst så länge!
 
/Viktor
www.linkedin.com/in/viktorsommarbaillot

Läs hela inlägget »

Minst 16 års skolgång närmar sig sitt slut och om bara några månader kommer vi studenter att ge oss ut på nya äventyr! En del av studenterna kommer att stanna kvar i Göteborg medan andra kommer bege sig till Stockholm eller andra delar av Sverige, och en del av oss kommer troligen att ge oss ut i världen.
Det kan vara lätt att stressa upp sig i jobbsökarprocessen. I synnerhet när det finns oändligt många möjligheter som väntar med en grym utbildning, meriterande arbetslivserfarenhet och en stor dos passion, vilket identifierar samtliga Matix-studenter. Det kan låta som ett lyxproblem men sanningen är att det i princip är ett arbete att söka jobb - som få faktiskt pratar om!
För att lyckas knipa drömjobbet i en ansökningsprocess med kanske tusentals andra hungriga studenter gäller det att sticka ut. Det räcker inte enbart med att ha rätt utbildning och bra CV utan det gäller även att kunna briljera på case-presentationer samt under intervjun och visa på konkreta exempel hur du hanterat olika situationer och vad du lärt dig.
Men var lugn, min mening är inte att stressa upp dig för vad som kan vänta dig när arbetslivet närmar sig utan att visa på lösningen för dig. För en sak är säker och det är att övning ger färdighet. Ju mer du utsätts för vissa situationer, desto bekvämare och mer självsäker kommer du att bli. Efter ett antal case-problem, har du börjat få en aning av en struktur som är användbar. Efter otaliga presentationer framför publik kommer nervositeten att omvandlas till adrenalin. När du fått reflektera över dina förmågar och erfarenheter med andra, kommer du få bättre känsla på hur du kan lyfta fram dina kvalifikationer bättre.
Matix ger dig möjligheten att förbättra din problemlösningsförmåga, utveckla ditt affärssinne, göra dig bekväm att hålla i presentationer och tala inför andra. Programmet kommer att utmana dig att gå utanför komfortzonen varje vecka och hantera nya och obekanta situationer som uppstår. Därutöver kommer du att lära dig att bli en lagspelare genom att samarbeta och umgås med inspirerande personer, vilket är guld för ditt nätverk och sociala liv.

Om du har några frågor eller funderingar om Matix eller vill komma i kontakt är du välkommen att höra av dig!

/ Katrin
https://www.linkedin.com/in/katrin-selmer-355196117

Läs hela inlägget »

Som många av de tidigare skribenterna har inte heller jag någon vidare erfarenhet av bloggande men ska nu i riktig Matix-anda gå utanför min comfort zone….
 
Jag tänker inte gå in så mycket på begrepp och vad Matix är eller hur jag trivs i klassen (Svinbra för övrigt) eftersom tidigare bloggare redan gjort det så bra. Jag kommer istället lägga fokus på det som skiljt min Matix-upplevelse från de andras och det som jag vet att jag själv hade mest frågor kring inför Matix - partnerföretagen. Som ni vet vid det här laget är Matix En utbildning men samtidigt 30 unika utbildningar för varje elev då vi har helt olika förutsättningar och företag. Jag tänker därför berätta lite om hur jag haft det och har det på mitt partnerföretag.
 
Min matchning med partnerföretaget var lite annorlunda än de andras och jag blev matchad med årets jokerföretag. I början av höstterminen hade vi två matchningsmingel med 20 företag på varje där vi och företagen fick chansen att få en uppfattning om varandras personer och ambitioner för det kommande året. Därefter fick vi göra en lista på vilka företag vi helst önskade hamna på. Jag baserade min lista på potentiella projekt och arbetsuppgifter men också till väldigt stor del på personkemi och magkänsla. Dagen innan vi skulle få reda på vilket företag vi skulle hamna på ringde kursledningen mig och bad mig komma och prata med dem. Det visade sig att ett nytt företag tillkommit av olika anledningar och de ville veta om jag kunde tänka mig att vara där, utan att egentligen hinna träffas eller knappt veta någonting om företaget. Med tanke på att jag baserade min lista på personkemi kändes det helt ärligt sådär. Jag valde dock att lita på kursledningens matchning och deras motivering även om det inte alls var vad jag hade tänkt mig och sa till slut: Okej, vi kör!
 
Företaget jag är på är ett utav de minsta i år och består bara av en person. När jag började på företaget hade det skett relativt stora förändringar och tillvaron var lite smått kaotisk och ostrukturerad. Fördelen med att vara på ett litet företag är att man har nära kontakt med den som fattar samtliga beslut vilket ger en möjligheten att påverka väldigt mycket. Jag har till stor del fungerat som ett bollplank när det kommit till strategiutformning kring exempelvis försäljning, marknadsföring, positionering, kommunikation och värdeerbjudande. Utöver det har jag haft lite olika projekt som till exempel att utforma en marknadsplan. Jag upplever klimatet och samarbetet som jag har med mitt företag som väldigt bra, det är högt i tak, positivt, öppet och lärandeutbytet är stort. Det har även i väldigt stor grad varit upp till mig hur mycket jag kunnat och kommer kunna lära mig och utvecklas då det inte funnits en tydlig roll eller konkreta uppgifter. Jag har istället fått sätta mig in i företaget och ta egna initiativ kring sådant som kan förbättras och utvecklas, vilket varit både roligt och utmanande. Det har funnits stunder där jag känt lite ”vad gör jag här och vad bidrar jag med egentligen?” eftersom jag generellt tycker om att prestera och gärna se snabba resultat. Jag har dock nu efter fem månader på företaget fått ett bättre tålamod och insett att allt man gör, inte alltid märks eller syns direkt men att det ändå kan spela roll och påverka över tid. Det gäller därför att släppa prestationsfokuset och istället fokusera på att utmana och lära sig så mycket som möjligt – resultat kommer på något sätt att visa sig ändå. Med att utmana menar jag att våga gå utanför sin comfort zone, våga ta initiativ och tro på sin förmåga, våga testa och krossa eventuella mentala hinder som står i din väg. 
 
Avslutningsvis vill jag därför säga att det är svårt att föreställa sig eller på förhand veta exakt hur Matix-året kommer att bli. Mina tips för dig som vill ansöka och gå Matix är att ha ett öppet mind-set och anamma de situationer eller förutsättningar som du blir tilldelad. Var inte rädd för att ta nya vägar eller göra ”fel”, det är bättre att ta någon väg och komma någonstans än att inte ta någon ingen väg alls. Lärandet på företagen är en process som man lär sig otroligt mycket utav under hela året - inställning och attityd kommer vara avgörande för hur mycket du kommer lära dig och hur mycket du kommer att få ut av året. Lycka till! J
 
/Anna Renström
https://se.linkedin.com/in/anna-renström-59b223113

Läs hela inlägget »

Tjipp o välkomna te Matix!

Precis som Bengt Alsterlind, som hälsade alla barn välkomna till TV-programmet Hajk mellan åren 1971 till 2003, så kommer jag också från Värmland (born and raised). Nu är ju jag en av de äldre personerna i årets Matix-klass så det finns risk att jag drar mig med en del gamla referenser. Men för er som inte känner till Hajk så rekommenderar jag att avsätta ca 15 minuter omgående för lite kuriosa på Youtube.com.
 
f. Gbg (före Göteborg)
I mitt tidigare liv så studerade jag ekonomi i Karlstad, arbetade under flera år som redovisningskonsult och höll på med musik i olika former. Det var ett bra och tryggt liv där jag hade nära till vänner, familj och det som jag kände igen sedan tidigare. Ibland när jag drev omkring på gatorna i Karlstad så kunde jag till och med se Bengt Alsterlind i sina blåjeans cykla förbi vid Stora torget…det var stort det! Men det var ändå något som låg och gnagde inom mig… finns det något mer där utanför Värmlands gränser?
 
Sen en dag så fick jag plötsligt reda på att det fanns en utbildning i Göteborg där man kunde läsa om innovation, affärsutveckling, förändringsledning genom att kombinera teori och praktik och samtidigt få möjlighet att lära sig mer om personlig utveckling och ledarskap. Så bar det av mot nya äventyr…
 
e. Gbg (efter Göteborg)
Matix och Göteborgslivet rullade igång under hösten 2016 vilket ni bl.a. kan läsa om i tidigare blogginlägg ifrån mina fantastiska studentkollegor och vänner. Det är svårt att sammanfatta allt som hänt sedan starten men här kommer ett utdrag. Inom personlig utveckling så har vi fått lära oss en hel del kring fixed mindset och growth mindset. Det handlar i stor utsträckning om vår egen attityd, och beroende på hur man möter t.ex. feedback så påverkar det vilken effekt det har på vår egen utveckling. Om man utvecklar ett growth mindset så har det en positiv effekt på ens möjligheter att vara ihärdig och träna upp sina färdigheter.
 
Eftersom jag anammat detta ständiga lärandet och utvecklandet så fick jag ganska nyligen lära mig att Hajk är en backronym, vilket alltså är en efterhandskonstruerad akronym. Så här lyder backronymen Hajk:
 
H elfestligt
A llmänbildande
J ätteintressant
K unskapsorienterat
 
Förutom att detta är en helfestlig backronym så ser jag stora likheter med Matix som jag tänkte förklara i stora drag.  Den första liknelsen ligger i ordet Hajk som är en slags utflykt som ofta innefattar en övernattning. En hajk känns ofta väldigt spännande och kul, men också lite läskig. Jag kommer ju att sova borta en natt och inte få min vanliga säng m.m. Precis som med personlig utveckling och lärande så brukar det också kännas väldigt spännande och kul. Men det är ju också något jobbigt och utmanande i att inte riktigt göra som man brukar göra. Kan jag inte bara få sova i min egna säng? En hajk bjuder även på enormt mycket frihet, det kan vara fantastisk natur och vyer, nya sätt att umgås på och hitta mat och förnödenheter, men det krävs alltid att man gör en ansträngning för att få ta del av dom här guldkornen. Det är inget som kommer gratis, men om man samarbetar och gör sitt bästa så kommer man få en fantastisk hajk, precis som på Matix.
 
Den andra liknelsen är att Matix verkligen är helfestligt, allmänbildande, jätteintressant och kunskapsorienterat, precis som hajk, fast nästa level. Jag har försökt att sätta Matix i ett sammanhang som jag kan relatera till, men i själva verket vet jag inte riktigt vad jag ska jämföra denna utbildning med. Förmodligen beror detta på mina tidigare erfarenheter, som skapat den grad av medvetenhet och förståelse jag innehar, som i sin tur påverkar hur jag ser på omvärlden (ja vi läser faktiskt teorier även i Matix). Skämt åsidå så är Matix nyskapande och tänjer på gränserna kring hur en magisterutbildning generellt ser ut. Vilket också är det som gör den unik och annorlunda från det jag tidigare känner till inom universitetsvärlden. Nu börjar det närma sig den 15:e mars och då öppnar antagningen till Matix för höstterminen 2017. Söööööööök! Du kommer inte att ångra dig. =)
 
Tjipp!
 
/Erik Pettersson
 
Hör av dig vettja!
https://se.linkedin.com/in/erik-pettersson-81245043

Läs hela inlägget »

Vad har 2pac, David Bowie och Hampus gemensamt? Vi har alla tre skapat lyrisk konst med titeln ”förändring”. Det är kanske ingen tillfällighet att Matix 16/17 nu gör sitt tredje och sista PM inom just ämnet förändringsledning.
 
Inom litteraturen finns det många olika synsätt på förändring, men en generell ståndpunkt är att stora företag lätt hamnar på efterkälken vid en förändring på en konkurrenskraftig marknad. Generellt sett är mindre företag mer innovativt lagda och driver förändringen på marknaden. Detta är något som driver de större företagen till vansinne, men det är absolut nödvändigt för utveckling på marknaden.  
 
Nog med litteraturen, det var inte meningen att högfärdigt predika mitt kunnande till er (undantag Jonas). Insikten jag har kommit till av detta är att större företag gång på gång måste förändra sig för att utvecklas. Du vill inte vakna upp en regnig dag i Finland  och behöva avskeda 10 000 människor. Så för att fortsätta din utveckling – testa nya saker, ta chanser, bryt mönster, gå vilse, drick fem pilsner på en tisdag, börja måla. Dessa små förändringar gör att du trillar in på nya roliga saker. Helt plötsligt blir tillfälligheter din vardag.
 
’Turn and face the strange’ because ’things will never be the same’ again.
Yours sincerly,
Hampus
https://se.linkedin.com/in/hampus-olsson

Läs hela inlägget »
Liten Johanna redo för scenen Liten Johanna redo för scenen

När jag var liten ville jag bli popstjärna. Min högsta dröm var att bli världskändis med allt vad det innebär. Mamma och pappa uppmuntrade och stöttade mig i min karriär mot stjärnorna och var positiva till min estetiska ådra. Som 10åring började jag i musikklass och under 6 år så var musiken ett av mina största intressen. Med stöttande föräldrar och musik som huvudämne i skolan så är det väl bara att satsa allt och ge sig f**en på att man klara det… eller? Livet blir inte alltid som planerat, och om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon skulle läsa en kandidatexamen i ekonomi och sedan studera magisterkursen MATIX i Göteborg så hade hon nog skrattat och skakat på huvudet. Idag drömmer jag inte om att bli popstjärna utan ser gärna en framtid som t ex. inköpare. Så jag är glad att ödets lott fick mig att hamna just precis här, i Göteborg, på MATIX.
 
Det som lockade med artisteriet var den omväxlande omgivningen, alla häftiga erfarenheter och upplever, samt att få träffa människor från alla håll och kanter. Att studera på MATIX innehåller faktiskt samtliga av dessa punkter. Ingen dag är en annan lik och vi träffar massvis med inspirerande människor varje dag - både på företagen och i skolan. Förutom att träffa en mängd olika människor i företags- och utbildningssammanhang så har MATIX även gett mig ett fler tal nära vänner. Eftersom att vi bara är 30 studenter i klassen så har vi blivit ett tight gäng och jag ser dem inte bara som mina ”klasskamrater” utan även som mina vänner. Vi stöttar varandra igenom skola och arbete och jag kan alltid lita på att jag får professionella råd från dem. Men förutom skolarbeten och rådgivning så gör vi även massvis med roliga saker tillsammans, som att spela vollyboll, ha klassfester och umgås.
 
På partnerföretagen ser situationen olika ut för alla i klassen. Jag har haft turen att hamna på företaget Crossroads Loyalty Solutions där jag får arbeta med en rad olika projekt. Under hösten arbetade jag med ett lager och logistik projekt där målet var att identifiera kostnader och förbättringsområden. Våren kick-startade jag med att åka på design- och inredningsmässan Formex i Stockholm och under våren kommer jag arbeta med inköp och leverantörer (se där, mitt drömyrke!), vilket jag verkligen ser fram emot. Så om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon vid 24 års ålder skulle vara på väg mot sina drömmar, så skulle hon förmodligen skrika av lycka. Att den drömmen skulle förändras ganska avsevärt över åren är ju en världslig detalj.
 
Ta hand om er!
 
Massa kärlek,
Johanna Malmgren
 

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »

En liten rubrik.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Brobyggande tar fram det bästa ur oss själva!

-        Tänk på att ta vara på tiden ni har framför er!
-        Tiden går fort, plötsligt står ni på Malmstensvåningen igen!

Nja, än är vi inte tillbaka på Malmstensvåningen men däremot var det där vårt MATIX-år startade och visst hade de rätt, tiden går fort. Det var i början av september som vi, den nya MATIX-klassen entrade Handelshögskolan – förväntansfulla och kanske också nervösa över den utbildning vi antagits till och höga på den förväntan antagningsprocessen bidragit med. Här stod vi nu, infirades av kursledningen och champagnen flödade (nästan). Vad har hänt sedan dess?

För att få ut så mycket som möjligt av MATIX är goda relationer och klassgemenskap en väsentlig del. Således spenderade vi första veckan med att lägga champagnen åt sidan och istället befinna oss på Brewhouse med diverse aktiviteter som främjade både relationsskapande, lärteamsutmanande och- brobyggande samarbeten. Träffar med kursledare, representanter från MATIX HQ och tidigare alumner satte oss snabbt in i MATIX-sfären och jag tror vi alla frågade oss om allt verkligen kan vara så bra som det beskrivs. Hade vi blivit frälsta? Sektkänslan infann sig och svaret blev kort därefter enkelt, - JA. Allt kan faktiskt vara så bra som det beskrivs.

Sedan dess har veckorna passerat och om det är något MATIX erbjuder så är det variation. Ingen vecka är den andre lik trots att det vid första anblick på schemat kan se så ut. Vi har kommit en bra bit in på den första delkursen, Verksamhetsstyrning där vi tre dagar i veckan lär, funderar, höjer på ögonbrynen och skrattar åt de många om än imponerande verklighetsbaserade historier som kopplas till ekonomi och- verksamhetsstyrning, ledarskap, processorientering och lean management.

Den teori vi får med oss från föreläsningar analyseras och diskuteras därefter ute på våra partnerföretag. Under en lång, spännande och inte minst krävande tisdag ett par veckor tillbaka mötte vi studenter de partnerföretag som blivit utvalda att matchas ihop med oss under hela läsåret. Efter mingel i dubbelpass, funderingar och analyser av oss själva och företagen lämnades våra önskemål på partnerföretag in. Idag, tre veckor senare är vi 29 studenter som på ett varsitt företag utmanas, drivs framåt och engageras i företagsledda projekt och PM:skriverier från aktuell kurs två dagar i veckan. Vi står alla inför olika utmaningar och funderingar – varvar dagarna med ambition och en skräckblandad förtjusning över känslan av att ta oss an de case som andra i många fall räds.

Kanske är det just det som gör oss på MATIX speciella, vi vet att vi kan. Brobyggande  var inte heller en speciellt dum start för nu vet vi också, att det är i samklang med andra som vi tar fram det bästa ur oss själva.

Följ gärna vår vardag på:
Instagram - @matixhandels
Facebook – Management av tillväxtföretag
LinkedIn – Management av tillväxtföretag
Eller på vår hemsida – www.matix.se
/Felicia.

The Smartest People Make Things Simple!

Inledningen på Matixåret 2014 har sprungit iväg. På bara några veckor så har vi i Matixgänget betat av teambuilding, företagsmässa, företagsval, några inledande föreläsningar och en första vecka på företagen. Efter dessa intensiva veckor var det dags för Matixsårets första gästföreläsning, vi fick besök av Dr. Rob Britton, rektor på airlearn och professor vid Georgetown University med över 30 års erfarenhet av ledarskap inom flygbranschen. Rob håller årligen föreläsningar på skolor som Kellogg, Wharton och London Business School för att nämna några. Föreläsning fokuserade på vad Rob lärt sig under sina år som ledare inom flygbranschen och det som jag och säkerligen många fler tog med sig av föreläsningen var just citatet “The smartest people make things simple”.  Föreläsningen bjöd på både skratt och intressanta diskussioner, så som hur man skapar förtroende på en arbetsplats eller hur den 11e september påverkade flygindustrin? Väl efter föreläsningen så var vi några studenter som passade på att äta middag med den otroligt trevlige amerikanen. Vi promenerade ned till Hemma hos där en god middag avnjöts och diskussionerna fortsatte angående flygindustrin med fokus på ett allt mer närvarande hållbarhetstema.

Sammanfattningsvis så har de inledande veckorna överträffat mina förväntningar på vad Matix kunde erbjuda. Jag ser med stor förväntan fram emot vad programmet kommer bidra med när det gäller lärande men även den personliga utvecklingen som jag så här inledningsvis är övertygad om att Matix kommer bidra till.
/Oscar

En inblick i MATIX-studenternas vardag

Studenterna på MATIX 13-14 berättar i denna blogg om vardagen på utbildningen. Tid på partnerföretaget, upplevelsen av tiden på Handelshögskolan samt allt det andra som hör utbildningen till. 

Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin. Bjuder på en bild där jag sitter och skriver PM (hemtenta) på Frankfurts flygplats, på väg till en intervju i Dublin.

God dag på er!

Lovisa heter jag, och denna vecka är det min tur att underhålla er här i bloggen. Nu är april här och vi har knappt två månader kvar till examen vilket är helt fantastiskt, men denna tiden i livet är inte bara rosor och regnbågar som man kan tro. Det är nämligen nu vi som MATIX:are måste bestämma oss för vad vi vill göra efter examen och söka jobb. Jobbsökande är för mig och många andra en väldigt ångestfylld, stressande och känslosam process som helt och hållet tar kål på ens krafter. Innan jag gav mig in i jobbsökarträsket trodde jag att jag var ganska så stark mentalt, men efter denna intensiva period har jag insett att så inte nödvändigtvis är fallet. Fy fan vad jobbigt det har varit!

Dock har jag lärt mig otroligt mycket om mig själv under jobbsökartiden. Jag hade nämligen en bild av att jag skulle bli managementkonsult på någon fin firma, det fanns liksom ingenting annat på världskartan. Alltså sökte jag maniskt dessa jobb, och fick gå på en del intervjuer och kom hyggligt långt i vissa processer. Dock slutade varje process med ett ”Tack men nej tack”. Jag var helt förkrossad varje gång, visste inte vart jag skulle ta vägen liksom. Började seriöst ifrågasätta mina förmågor och bild av mig själv. Jag kommer aldrig få ett jobb. Jag är så dålig. Jag kanske ska bli mäklare istället? I efterhand har jag insett jag helt enkelt inte passade in managementkonsultfirmorna. Jag brinner egentligen inte för att optimera storföretags produktionsprocesser eller IT-säkerhet eller inköpsprocesser etc etc. Det jag egentligen brinner för är teknisk innovation, framtiden, att jobba med företag som siktar på att ligga i den absoluta framkanten av samhällsutvecklingen. Tillväxtföretag med andra ord. Tyvärr lät jag den inövade bilden av mig själv som managementkonsult blinda mig för det jag egentligen ville göra.

Som tur är fick jag sakta men säkert insikt kring detta allteftersom jag gick på intervjuer. Från att ha börjat med att förbereda mig i timmar och ”memorera” svar till frågor (dvs INTE vara mig själv) inför intervjuer till att typ inte förbereda mig alls för intervjuer. Varför? Jo, för att det som spelar allra störst roll i en intervjuprocess är att ge en 100% ärlig bild av dig själv och det du brinner för. Då kommer jobben lösa sig själva har jag lärt mig. Detta är mitt allra största tips till er framtida MATIX:are och jobbsökare!

Och hur har det gått för mig undrar ni kanske. Jo, jag har precis nu i veckan landat mitt drömjobb där jag kommer att dagligen få jobba med tillväxtföretag och (förhoppningsvis..) hjälpa dem i sina spännande tillväxtresor. Hör av dig till mig på LinkedIn om du är nyfiken på att veta mer!

Over and out ✌

Lovisa

www.linkedin.com/in/lovisa-söderqvist-1490ba80

Läs hela inlägget »

Tjatja bloggen!
 
I denna sekund om exakt 2 månader kommer jag och mina 29 kompisar att stå med examensbevisen i handen, klädda för framgång och redo att fira in vår sista kväll med gänget. 2 MÅNADER!
 
Det är lite med den vetskapen som vi lever just nu. Tiden har kommit ifatt oss. Sentimentaliteten börjar komma smygande. Det är dags att börja hetsumgås och det är något fint med det. Ett tecken på att vi tycker om varandra och att vi vill krama ur det sista av vad för många är den sista tiden i livet som student. Lägg där till att vårt schema lämnar stort utrymme för studier på "valfri plats", att fåglarna kvittrar i takt med att uteserveringarna har vaknat till liv och att en tripp till Gdansk är bokad för stora delar av klassen så har de 2 sista månaderna potential att bli något i hästväg! 
 
Att vi har en uppsats att skriva under perioden är givetvis inte att förringa. Vi ska alla stämpla ut med flaggan i topp, men det ena utesluter inte det andra! 
 
Mina vänner har på ett magnifikt sätt här på bloggen beskrivit allt vad denna utbildning går ut på så det behöver inte jag dra igen.
 
Under året som gått har jag insett många saker. Bland annat hur otroligt drivna och hungriga MATIX-elever är och på vilket fantastiskt sätt företagen kan dra nytta av det. Att inte ett utbyte mellan universitet och näringslivet  bedrivs på ett mer utbrett sätt är för mig ett mirakel. Det finns så mycket att vinna för båda parter. Studenter som längtar efter att få en inblick i arbetslivet och sin tänkbara framtid samtidigt som företagen via nästan gratis arbetskraft kan få lära upp morgondagens anställda. 
 
I Europa är internship en självklarhet i så gott som alla utbildningar, medan man i Sverige kan ta examen utan att ha en aning om vad sin utbildning kan leda till för jobb. Det problemet löser MATIX och det är den enskilt största vinsten jag tar med mig från mitt år på MATIX. Att dels få uppleva min egen resa på mitt företag men också att dagligen följa upp och ta del av 29 kompisars öden på sina företag. 29 kompisar som gör att man återigen får en klass á la lågstadiet att skratta och gråta tillsammans med. Det räcker för att 1 år på MATIX ska vara värt tiden och nu ska vi avsluta på topp!
 
Viktor 

Läs hela inlägget »
Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt. Throwback till examen i Växjö. Början på något nytt.

Sho sho!

Nu är det min tur att överta bloggen och vilken oerhörd press det är när man har sådana eminenta medbloggare. Aja, jag ska göra ett försök – spänn fast säkerhetsbältet!

För ett tag sedan var jag tillbaka på mitt gamla universitet i Växjö, Linnéuniversitetet, och representerade Matix på arbetsmarknadsdagen där. Det var verkligen en stroll down memory lane att vara tillbaka på campus, hälsa på alla gamla polare som är kvar och gå runt i korridorerna i K-huset. Men, jag blev inte sentimental på ett sätt där jag längtade tillbaka till de tiderna. Utan snarare var det så att jag kände att det hade sin tid och att jag var tacksam att jag valde att söka mig vidare till Matix. För även om det var kul att tjena på gamla kompisar så fick jag nästan ångest av att se biblioteket i Växjö när man började tänka på alla tråkiga och onödiga artiklar man läst där. Hur man pressat in en massa olika akademiska artiklar i ett teoretiskt avsnitt för att instruktionen var att man skulle ha minst 20. Inte för att man hade nytta av mer än 10 och att man skulle lära sig vad det sa. Nej, för att man skulle lära sig att hantera akademiskt skrivande. Då är jag så sjukt tacksam för att jag idag går en utbildning där jag faktiskt får lära mig handfasta teorier i skolan som jag kan använda på mitt partnerföretag. Där mina största utmaningar i skolan är hur jag ska få ett företag att bli värderingstyrt istället för att lära mig hur man tolkar Cronbach alpha. Efter min vistelse i Växjö blev min övertygelse att jag kommit rätt bara starkare.

Väl på mässan fick jag träffa en massa härliga studenter som var taggade på söka Matix, vilket var väldigt kul. Jag fick också en del frågor kring utbildningen och en del praktiskt runt om. Vilket jag tänkte att jag kunde svara på här i bloggen i och med att ansökningsperioden började här om veckan. Så här kommer ett axplock:

Är det mycket att göra i skolan?
Ja, det är en del. Men det är inga orimliga nivåer utav plugg och mycket beror på hur mycket man är villig att gå in för det. Är du någorlunda ambitiös så löser du allt plugg utan problem.

Hur får man sina företag?
Först så är det två matchningsmingel där alla stundeter får träffa företagen och dom studenterna. Därefter får båda parter göra ett urval av företag/studenter som sedan matchas ihop av Matix-ledningen beroende på ens förutsättningar och företagets utmaningar. Du kommer få ett företag du vill ha, så det behöver du inte oroa sig för. Matix-ledningen vet vad de gör!

Hur funkar antagningsprocessen?
Man söker dels på antagning.se men även en kompletterande ansökan med frågor om dig själv som du ska svara på samt en summering av ditt CV. Därefter är det två intervjuomgångar, sedan är du inne! Det fixar ni.

Vad ska man säga på intervjun?
Det vet du bäst själv. Va dig själv och tro på dig själv så kommer allt gå vägen. Speciellt om du är från Gnosjö.

Sådär! Hoppas jag rett ut lite frågetecken för intresserade studenter. Jag har inte ångrat en sekund att jag sökte in till Matix. Det är en grym utbildning där, i alla fall jag, har lärt mig väldigt mycket. Så om du är sugen på att söka - ta chansen! Du kommer inte att ångra dig. Detta var allt för mig, hoppas det har givit er något. Har ni några mer frågor är det bara att slänga en inbox på LinkedIn.

Ha det bra och snåla inte med kärleken!
/O

https://www.linkedin.com/in/oskar-stigsson-174020117/

Läs hela inlägget »

Hej bloggen!
 
Den här veckan är det moi som skriver! Efter många funderingar kring ämnen landade jag till slut på mitt hemland Frankrike och vilka kopplingar som kan göras mellan Frankrike och Matix. C’est parti!
 
Frankrike var det första landet i världen som förbjöd mataffärer att slänga eller förstöra osåld mat, som istället doneras till välgörenhet. På Matix har vi under året haft flera moment där vi har integrerat ett hållbart tänkande, hur det påverkar vår omvärld och hur cirkulär ekonomi fungerar. Vid sex tillfällen under året har vi heldagar med Blue Economy, som baserar sig på Gunter Paulis idéer om att allt kan återanvändas och med hjälp av innovativa affärsmodeller kan vi ta fram produkter och tjänster samtidigt som vi bygger socialt kapital.
 
Frankrike är landet som har flest Nobelpriser i litteratur med hela 15 stycken! Många välkända filosofer och författare som till exempel Descartes och Pascal (1700-talet), Voltaire (1800) eller Baudelaire (1900) kommer från Frankrike, där även andra länders stora författare och artister har bosatt sig under sina liv. Nu menar jag inte att kopplingen med Matix är att vi är filosofer eller författare! Däremot skriver vi en del arbeten via promemorier och uppsatsen, samt har fått vid flera tillfällen reflektera över nuläget, vad vi gör på företaget och vad vi vill göra under tiden som är kvar på utbildningen. Vi har framförallt under kursen Personlig Utveckling reflekterat mycket över oss själva, något som är nyttigt att ha med sig i arbetslivet.
 
”Fluctuat nec mergitur” är latin för ”omtumlad men aldrig sänkt” och är Paris motto. Vi skriver ofta om hur bra utbildningen är och hur bra vi trivs på Matix, för det gör vi! Men det är också en intensiv utbildning som kräver mycket från individen. Det dynamiska schemat som kräver anpassning och planering, många deadlines som ska mötas, utmana oss själv och företagen vi är på, ibland mycket arbete att utföra under kort tid både för företaget och för skolan. Om du dessutom jobbar extra på helgerna kan det bli väldigt mycket och ge känslan av att inte hinna med någonting men trots det intensiva upplägget så löser vi det, för vi tycker det är roligt! (även om vi gärna klagar lite ibland men vem gör inte det?)
 
Vilket leder mig till sista punkten för veckans inlägg, nämligen Frankrikes motto: Liberté, égalité, fraternité. Frihet, jämställdhet, broderskap. Matix är en utbildning som lever upp till de orden. Matix-året är en tid där du som student har chansen att göra det du vill göra och har friheten att göra det under ansvar, både akademiskt och på företaget. Det blir helt enkelt vad du gör det till. Jämställdheten tar form i det att vi alla är olika men blir antagna på samma villkor: vem du är som person. Det leder till en väldigt blandad klass, med många olika erfarenheter, kunskaper och bakgrunder och den gemensamma nämnaren att vi alla har valt att gå samma väg. Sist, men absolut inte minst, broderskapet. Vare sig det är i helklass, i lärteam eller med din coaching-buddy så är du aldrig ensam på Matix. Snart ska klassen iväg på resa, ett lärteam har varit på Escape House, min coaching-buddy och jag tränar boxning tillsammans och mängder av andra aktiviteter organiseras och har organiserat under hela året.
Om du som läser detta funderar på att söka Matix, gör det! Du kan alltid välja en annan väg senare om du skulle vilja det, men du kommer ångra dig om du inte ger dig själv möjligheten att söka allt du är sugen på.
 
Med detta sagt hoppas jag att du har lärt dig lite mer om Frankrike och Matix idag! Om du har några frågor, vill veta mer om Matix eller/och Frankrike, vill ha hjälp med franskan eller bara vill snacka så får du gärna höra av dig till mig J
 
Ha det bäst så länge!
 
/Viktor
www.linkedin.com/in/viktorsommarbaillot

Läs hela inlägget »

Minst 16 års skolgång närmar sig sitt slut och om bara några månader kommer vi studenter att ge oss ut på nya äventyr! En del av studenterna kommer att stanna kvar i Göteborg medan andra kommer bege sig till Stockholm eller andra delar av Sverige, och en del av oss kommer troligen att ge oss ut i världen.
Det kan vara lätt att stressa upp sig i jobbsökarprocessen. I synnerhet när det finns oändligt många möjligheter som väntar med en grym utbildning, meriterande arbetslivserfarenhet och en stor dos passion, vilket identifierar samtliga Matix-studenter. Det kan låta som ett lyxproblem men sanningen är att det i princip är ett arbete att söka jobb - som få faktiskt pratar om!
För att lyckas knipa drömjobbet i en ansökningsprocess med kanske tusentals andra hungriga studenter gäller det att sticka ut. Det räcker inte enbart med att ha rätt utbildning och bra CV utan det gäller även att kunna briljera på case-presentationer samt under intervjun och visa på konkreta exempel hur du hanterat olika situationer och vad du lärt dig.
Men var lugn, min mening är inte att stressa upp dig för vad som kan vänta dig när arbetslivet närmar sig utan att visa på lösningen för dig. För en sak är säker och det är att övning ger färdighet. Ju mer du utsätts för vissa situationer, desto bekvämare och mer självsäker kommer du att bli. Efter ett antal case-problem, har du börjat få en aning av en struktur som är användbar. Efter otaliga presentationer framför publik kommer nervositeten att omvandlas till adrenalin. När du fått reflektera över dina förmågar och erfarenheter med andra, kommer du få bättre känsla på hur du kan lyfta fram dina kvalifikationer bättre.
Matix ger dig möjligheten att förbättra din problemlösningsförmåga, utveckla ditt affärssinne, göra dig bekväm att hålla i presentationer och tala inför andra. Programmet kommer att utmana dig att gå utanför komfortzonen varje vecka och hantera nya och obekanta situationer som uppstår. Därutöver kommer du att lära dig att bli en lagspelare genom att samarbeta och umgås med inspirerande personer, vilket är guld för ditt nätverk och sociala liv.

Om du har några frågor eller funderingar om Matix eller vill komma i kontakt är du välkommen att höra av dig!

/ Katrin
https://www.linkedin.com/in/katrin-selmer-355196117

Läs hela inlägget »

Som många av de tidigare skribenterna har inte heller jag någon vidare erfarenhet av bloggande men ska nu i riktig Matix-anda gå utanför min comfort zone….
 
Jag tänker inte gå in så mycket på begrepp och vad Matix är eller hur jag trivs i klassen (Svinbra för övrigt) eftersom tidigare bloggare redan gjort det så bra. Jag kommer istället lägga fokus på det som skiljt min Matix-upplevelse från de andras och det som jag vet att jag själv hade mest frågor kring inför Matix - partnerföretagen. Som ni vet vid det här laget är Matix En utbildning men samtidigt 30 unika utbildningar för varje elev då vi har helt olika förutsättningar och företag. Jag tänker därför berätta lite om hur jag haft det och har det på mitt partnerföretag.
 
Min matchning med partnerföretaget var lite annorlunda än de andras och jag blev matchad med årets jokerföretag. I början av höstterminen hade vi två matchningsmingel med 20 företag på varje där vi och företagen fick chansen att få en uppfattning om varandras personer och ambitioner för det kommande året. Därefter fick vi göra en lista på vilka företag vi helst önskade hamna på. Jag baserade min lista på potentiella projekt och arbetsuppgifter men också till väldigt stor del på personkemi och magkänsla. Dagen innan vi skulle få reda på vilket företag vi skulle hamna på ringde kursledningen mig och bad mig komma och prata med dem. Det visade sig att ett nytt företag tillkommit av olika anledningar och de ville veta om jag kunde tänka mig att vara där, utan att egentligen hinna träffas eller knappt veta någonting om företaget. Med tanke på att jag baserade min lista på personkemi kändes det helt ärligt sådär. Jag valde dock att lita på kursledningens matchning och deras motivering även om det inte alls var vad jag hade tänkt mig och sa till slut: Okej, vi kör!
 
Företaget jag är på är ett utav de minsta i år och består bara av en person. När jag började på företaget hade det skett relativt stora förändringar och tillvaron var lite smått kaotisk och ostrukturerad. Fördelen med att vara på ett litet företag är att man har nära kontakt med den som fattar samtliga beslut vilket ger en möjligheten att påverka väldigt mycket. Jag har till stor del fungerat som ett bollplank när det kommit till strategiutformning kring exempelvis försäljning, marknadsföring, positionering, kommunikation och värdeerbjudande. Utöver det har jag haft lite olika projekt som till exempel att utforma en marknadsplan. Jag upplever klimatet och samarbetet som jag har med mitt företag som väldigt bra, det är högt i tak, positivt, öppet och lärandeutbytet är stort. Det har även i väldigt stor grad varit upp till mig hur mycket jag kunnat och kommer kunna lära mig och utvecklas då det inte funnits en tydlig roll eller konkreta uppgifter. Jag har istället fått sätta mig in i företaget och ta egna initiativ kring sådant som kan förbättras och utvecklas, vilket varit både roligt och utmanande. Det har funnits stunder där jag känt lite ”vad gör jag här och vad bidrar jag med egentligen?” eftersom jag generellt tycker om att prestera och gärna se snabba resultat. Jag har dock nu efter fem månader på företaget fått ett bättre tålamod och insett att allt man gör, inte alltid märks eller syns direkt men att det ändå kan spela roll och påverka över tid. Det gäller därför att släppa prestationsfokuset och istället fokusera på att utmana och lära sig så mycket som möjligt – resultat kommer på något sätt att visa sig ändå. Med att utmana menar jag att våga gå utanför sin comfort zone, våga ta initiativ och tro på sin förmåga, våga testa och krossa eventuella mentala hinder som står i din väg. 
 
Avslutningsvis vill jag därför säga att det är svårt att föreställa sig eller på förhand veta exakt hur Matix-året kommer att bli. Mina tips för dig som vill ansöka och gå Matix är att ha ett öppet mind-set och anamma de situationer eller förutsättningar som du blir tilldelad. Var inte rädd för att ta nya vägar eller göra ”fel”, det är bättre att ta någon väg och komma någonstans än att inte ta någon ingen väg alls. Lärandet på företagen är en process som man lär sig otroligt mycket utav under hela året - inställning och attityd kommer vara avgörande för hur mycket du kommer lära dig och hur mycket du kommer att få ut av året. Lycka till! J
 
/Anna Renström
https://se.linkedin.com/in/anna-renström-59b223113

Läs hela inlägget »

Tjipp o välkomna te Matix!

Precis som Bengt Alsterlind, som hälsade alla barn välkomna till TV-programmet Hajk mellan åren 1971 till 2003, så kommer jag också från Värmland (born and raised). Nu är ju jag en av de äldre personerna i årets Matix-klass så det finns risk att jag drar mig med en del gamla referenser. Men för er som inte känner till Hajk så rekommenderar jag att avsätta ca 15 minuter omgående för lite kuriosa på Youtube.com.
 
f. Gbg (före Göteborg)
I mitt tidigare liv så studerade jag ekonomi i Karlstad, arbetade under flera år som redovisningskonsult och höll på med musik i olika former. Det var ett bra och tryggt liv där jag hade nära till vänner, familj och det som jag kände igen sedan tidigare. Ibland när jag drev omkring på gatorna i Karlstad så kunde jag till och med se Bengt Alsterlind i sina blåjeans cykla förbi vid Stora torget…det var stort det! Men det var ändå något som låg och gnagde inom mig… finns det något mer där utanför Värmlands gränser?
 
Sen en dag så fick jag plötsligt reda på att det fanns en utbildning i Göteborg där man kunde läsa om innovation, affärsutveckling, förändringsledning genom att kombinera teori och praktik och samtidigt få möjlighet att lära sig mer om personlig utveckling och ledarskap. Så bar det av mot nya äventyr…
 
e. Gbg (efter Göteborg)
Matix och Göteborgslivet rullade igång under hösten 2016 vilket ni bl.a. kan läsa om i tidigare blogginlägg ifrån mina fantastiska studentkollegor och vänner. Det är svårt att sammanfatta allt som hänt sedan starten men här kommer ett utdrag. Inom personlig utveckling så har vi fått lära oss en hel del kring fixed mindset och growth mindset. Det handlar i stor utsträckning om vår egen attityd, och beroende på hur man möter t.ex. feedback så påverkar det vilken effekt det har på vår egen utveckling. Om man utvecklar ett growth mindset så har det en positiv effekt på ens möjligheter att vara ihärdig och träna upp sina färdigheter.
 
Eftersom jag anammat detta ständiga lärandet och utvecklandet så fick jag ganska nyligen lära mig att Hajk är en backronym, vilket alltså är en efterhandskonstruerad akronym. Så här lyder backronymen Hajk:
 
H elfestligt
A llmänbildande
J ätteintressant
K unskapsorienterat
 
Förutom att detta är en helfestlig backronym så ser jag stora likheter med Matix som jag tänkte förklara i stora drag.  Den första liknelsen ligger i ordet Hajk som är en slags utflykt som ofta innefattar en övernattning. En hajk känns ofta väldigt spännande och kul, men också lite läskig. Jag kommer ju att sova borta en natt och inte få min vanliga säng m.m. Precis som med personlig utveckling och lärande så brukar det också kännas väldigt spännande och kul. Men det är ju också något jobbigt och utmanande i att inte riktigt göra som man brukar göra. Kan jag inte bara få sova i min egna säng? En hajk bjuder även på enormt mycket frihet, det kan vara fantastisk natur och vyer, nya sätt att umgås på och hitta mat och förnödenheter, men det krävs alltid att man gör en ansträngning för att få ta del av dom här guldkornen. Det är inget som kommer gratis, men om man samarbetar och gör sitt bästa så kommer man få en fantastisk hajk, precis som på Matix.
 
Den andra liknelsen är att Matix verkligen är helfestligt, allmänbildande, jätteintressant och kunskapsorienterat, precis som hajk, fast nästa level. Jag har försökt att sätta Matix i ett sammanhang som jag kan relatera till, men i själva verket vet jag inte riktigt vad jag ska jämföra denna utbildning med. Förmodligen beror detta på mina tidigare erfarenheter, som skapat den grad av medvetenhet och förståelse jag innehar, som i sin tur påverkar hur jag ser på omvärlden (ja vi läser faktiskt teorier även i Matix). Skämt åsidå så är Matix nyskapande och tänjer på gränserna kring hur en magisterutbildning generellt ser ut. Vilket också är det som gör den unik och annorlunda från det jag tidigare känner till inom universitetsvärlden. Nu börjar det närma sig den 15:e mars och då öppnar antagningen till Matix för höstterminen 2017. Söööööööök! Du kommer inte att ångra dig. =)
 
Tjipp!
 
/Erik Pettersson
 
Hör av dig vettja!
https://se.linkedin.com/in/erik-pettersson-81245043

Läs hela inlägget »

Vad har 2pac, David Bowie och Hampus gemensamt? Vi har alla tre skapat lyrisk konst med titeln ”förändring”. Det är kanske ingen tillfällighet att Matix 16/17 nu gör sitt tredje och sista PM inom just ämnet förändringsledning.
 
Inom litteraturen finns det många olika synsätt på förändring, men en generell ståndpunkt är att stora företag lätt hamnar på efterkälken vid en förändring på en konkurrenskraftig marknad. Generellt sett är mindre företag mer innovativt lagda och driver förändringen på marknaden. Detta är något som driver de större företagen till vansinne, men det är absolut nödvändigt för utveckling på marknaden.  
 
Nog med litteraturen, det var inte meningen att högfärdigt predika mitt kunnande till er (undantag Jonas). Insikten jag har kommit till av detta är att större företag gång på gång måste förändra sig för att utvecklas. Du vill inte vakna upp en regnig dag i Finland  och behöva avskeda 10 000 människor. Så för att fortsätta din utveckling – testa nya saker, ta chanser, bryt mönster, gå vilse, drick fem pilsner på en tisdag, börja måla. Dessa små förändringar gör att du trillar in på nya roliga saker. Helt plötsligt blir tillfälligheter din vardag.
 
’Turn and face the strange’ because ’things will never be the same’ again.
Yours sincerly,
Hampus
https://se.linkedin.com/in/hampus-olsson

Läs hela inlägget »
Liten Johanna redo för scenen Liten Johanna redo för scenen

När jag var liten ville jag bli popstjärna. Min högsta dröm var att bli världskändis med allt vad det innebär. Mamma och pappa uppmuntrade och stöttade mig i min karriär mot stjärnorna och var positiva till min estetiska ådra. Som 10åring började jag i musikklass och under 6 år så var musiken ett av mina största intressen. Med stöttande föräldrar och musik som huvudämne i skolan så är det väl bara att satsa allt och ge sig f**en på att man klara det… eller? Livet blir inte alltid som planerat, och om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon skulle läsa en kandidatexamen i ekonomi och sedan studera magisterkursen MATIX i Göteborg så hade hon nog skrattat och skakat på huvudet. Idag drömmer jag inte om att bli popstjärna utan ser gärna en framtid som t ex. inköpare. Så jag är glad att ödets lott fick mig att hamna just precis här, i Göteborg, på MATIX.
 
Det som lockade med artisteriet var den omväxlande omgivningen, alla häftiga erfarenheter och upplever, samt att få träffa människor från alla håll och kanter. Att studera på MATIX innehåller faktiskt samtliga av dessa punkter. Ingen dag är en annan lik och vi träffar massvis med inspirerande människor varje dag - både på företagen och i skolan. Förutom att träffa en mängd olika människor i företags- och utbildningssammanhang så har MATIX även gett mig ett fler tal nära vänner. Eftersom att vi bara är 30 studenter i klassen så har vi blivit ett tight gäng och jag ser dem inte bara som mina ”klasskamrater” utan även som mina vänner. Vi stöttar varandra igenom skola och arbete och jag kan alltid lita på att jag får professionella råd från dem. Men förutom skolarbeten och rådgivning så gör vi även massvis med roliga saker tillsammans, som att spela vollyboll, ha klassfester och umgås.
 
På partnerföretagen ser situationen olika ut för alla i klassen. Jag har haft turen att hamna på företaget Crossroads Loyalty Solutions där jag får arbeta med en rad olika projekt. Under hösten arbetade jag med ett lager och logistik projekt där målet var att identifiera kostnader och förbättringsområden. Våren kick-startade jag med att åka på design- och inredningsmässan Formex i Stockholm och under våren kommer jag arbeta med inköp och leverantörer (se där, mitt drömyrke!), vilket jag verkligen ser fram emot. Så om någon hade sagt till Johanna 8 år att hon vid 24 års ålder skulle vara på väg mot sina drömmar, så skulle hon förmodligen skrika av lycka. Att den drömmen skulle förändras ganska avsevärt över åren är ju en världslig detalj.
 
Ta hand om er!
 
Massa kärlek,
Johanna Malmgren
 

Läs hela inlägget »
Läs hela inlägget »

MATIX-bloggen är
back in business!


Denna blogg skrivs av studenterna på  MATIX och kommer handla om vardagslivet på utbildningen. Då och då skriver ett partnerbolag eller en alumn en gästblogg.

Har du frågor kring bloggen eller dess innehåll, kontakta oss gärna!

Tel: 031-786 55 54
Mail: matix@handels.gu.se

Etiketter

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Pontus Aronsson » Throwback Thursday:  ”Jet-Set håller med!”

  • Hampus » Throwback Thursday:  ”Väldigt bra skrivet! håller verkligen med dig min kära vän.”

  • Pontus Aronsson » Förändring:  ”Vad har du emot Finland? ”

  • Oskar Stigsson » Förändring:  ”Gnosjö håller med!! Bra skrivet. Hua-hua-hua”

  • Hampus Olsson » Förändring:  ”Kommentera gärna ifall ni har input på saker jag kan förbättra i mitt skrivande!”

Arkiv