På med blåstället i startup-världen

Vi alla i klassen är på olika bolag i alla dess former. Jag representerar den delen som är hos ett startup- bolag där personen som arbetar med det operativa också kan vara med i ledningen, styrelsen och samtidigt vara ägare. Den situationen skiljer sig lite från hur andra har det i klassen och jag tänkte dela med mig utav vad som händer där och hur det kan skilja sig.


Jag tror att alla entreprenörer önskar att dygnet hade 36 timmar, så det fanns en rimlig chans att hinna med att göra allt som borde göras. Att då komma in som MATIX-student och prata om flummiga saker som vision, målbild eller för den delen strategi var för mig en stor utmaning. Jag drogs snabbt med i den entusiasm och det driv som finns i bolaget och började göra saker för att det kändes dumt att inte vara med och släcka de bränder som var mest akuta. Men hur enkelt är det när man omges av entreprenörer som har slängt allt som har med trygghetszonen att göra bakom sig och gått i startup-världen där osäkerheten blir större men möjligheterna oändliga. Inspirerande? NO SHIT!

Det tog mig dock ett par veckor innan jag insåg att dessa bränder alltid kommer att finnas där och för att både jag och bolaget ska få ut så mycket som möjligt utav detta år så är det nog trots allt bättre om jag lyckas lyfta blicken och tillsammans med dem arbeta med de lite större sakerna. Det MATIX handlar om är ett utbyte utav kunskap där jag kan se på det praktiska med hjälp av ett teoretiskt perspektiv, samtidigt som de i företaget har en fantastiskt praktiskt erfarenhet. Lyckas med denna mix tror jag att man får ett riktigt bra recept för ett lärorikt år.

Men för att beskriva vad jag tror skiljer ett startup-bolag från ett lite större bolag är att jag i alla fall inte alltid kan flyga helikopter, utan ibland måste ta på sig blåstället och hjälpa till när det kommer upp något som snabbt behöver göras. Det var egentligen det som fick mig att under matchningsminglet söka startupbolag som står inför utmaningen att påbörja sin tillväxtresa. Jag har under kandidaten arbetat i kundtjänst på en bank och nu fick jag chansen att testa på den andra sidan av myntet. Om det i bankjobbet kunde kännas som att det var långt till beslut kan det jämföras här där bolaget kan göra riktningsförändringar över en lunch. För mig är den väldigt inspirerande att vara i en sådan miljö men kanske något som jag inte tror passar alla. Att vara i en stor organisation kan ha sina fördelar när det exempelvis handlar om trygghet eller rutiner. Men jag ville under mitt år på MATIX testa en för mig outforskad mark och jag är just nu supernöjd över att få vara med på resan som bolaget är mitt uppe i.

I mitt fall var det även väldigt fritt vad jag skulle göra hos bolaget. De hade ingen förutbestämd plan eller specifikt område utan det var upp till mig vad jag ville göra. Det var väldigt kul men samtidigt en enorm utmaning för vad kunde jag? Såhär ett par månader in måste jag erkänna att jag inte kunde särskilt mycket. Det jag hade lärt mig under kandidaten var väldigt ihåligt och jag hade ingen aning om hur jag skulle använda det eller applicera det. Men sakta men säkert började bitarna falla på plats och jag började förstå hur jag skulle kunna använda modellerna som jag lärde mig utantill under två veckor för att förstå bolaget och deras situation och utifrån det komma vidare.

Men tur att det finns olika typer av bolag då vi alla ser på saker utifrån olika perspektiv och vi alla gillar olika. Och på tal om olika perspektiv är det snart jul och då kan man se det som gratis mat i mängder där hemma hos mor och far nu när studielånet bara växer och sällan tycks räcka. Men som den ekonom man är beror det på hur man ser på saker och ting:
”Fattig är man om det är för mycket månad kvar i slutet av pengarna.”
 
Hadeeeee
Mattias

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Pontus Aronsson » Throwback Thursday:  ”Jet-Set håller med!”

  • Hampus » Throwback Thursday:  ”Väldigt bra skrivet! håller verkligen med dig min kära vän.”

  • Pontus Aronsson » Förändring:  ”Vad har du emot Finland? ”

  • Oskar Stigsson » Förändring:  ”Gnosjö håller med!! Bra skrivet. Hua-hua-hua”

  • Hampus Olsson » Förändring:  ”Kommentera gärna ifall ni har input på saker jag kan förbättra i mitt skrivande!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln