Vad händer om man måste byta partnerföretag?

Hej alla läsare!
 
Då var det min tur att skriva om vårat MATIX-år i bloggen. Vi hoppas att det inte bara är närmast sörjande som läser vad vi skriver, utan att även framtida studenter tittar in här och får lite svar på frågor ni kanske har innan ni söker.
Som ni antagligen vet vid det här laget är MATIX en ganska speciell utbildning, med tanke på att man spenderar drygt 40 procent av tiden på ett partnerföretag. Men vad händer om det av olika anledningar inte fungerar på företaget som man blir matchad med?
 
Jag är den enda studenten i år som har bytt företag. Förhoppningsvis kommer det fortsätta att vara så. Förra året var det tre stycken, och en bytte i januari. Men om man skall byta företag måste det finnas en stark anledning. Ledningen i MATIX söker redan nu efter företag som skall vara med nästa år. De gör sin research ordentligt, och matchningen är faktiskt skrämmande bra från deras sida. Men det kan alltid uppstå situationer ingen hade räknat med. Då är det riktigt skönt att veta att de har starka rutiner när något inträffar.
 
Jag blev från början matchad med ett företag som jag trivdes väldigt bra på. Min kontaktperson hade läst MATIX sex år tidigare och var väl införstådd i konceptet. De hade en plan med vad de ville få ut från sin student. Jag var där nästan en månad, och vi hade bestämt oss för ett projekt jag skulle arbeta med under min tid där. Dock hade styrelseordföranden i företaget andra planer. När jag kom till företaget en dag så fick jag reda på att min kontaktperson och en annan kille hade blivit uppsagda. Det var ett väldigt litet gäng från början. Och nu skulle det bara vara jag, styrelseordföranden och en person till kvar i företaget. Min kontaktperson hade redan meddelat MATIX, men vill prata med mig om hur jag kände för situationen. Vi hade ett långt samtal, och kom fram till att min tid på företaget antagligen inte skulle bli som det var tänkt från början. Det som vi alla kände oss nöjda med.
 
Jag ringde MATIX och redan nästa dag fick jag tio nya företag att titta närmare på. Jag hade helgen på mig att kolla på dem och komma med tre nya förslag. I detta fall hade tre nya företag som inte var med på matchningsminglet visat intresse och dem var jag mest intresserade av. På måndagen hade jag möte med kursledningen, och ett av företagen låg väldigt bra i tiden för att ta in en MATIX-student. Jag ringde dem samma dag, hade ett möte på plats dagen efter och började senare samma vecka på mitt nya företag. Oerhört smidigt! Och det blev fantastiskt bra, jag trivs som bara den på mitt nya företag!
 
Eftersom de PM vi skriver skall kopplas till företagen var jag dock lite stressad över tiden. Jag hade fyra dagar på företaget innan det skulle lämnas in. Även här var kursledningen väldigt förstående. Jag fick tre alternativ att välja mellan, antingen skrev jag ett om mitt gamla företag (vilket jag inte var så sugen på). Jag kunde få mer tid på mig att lämna in mitt PM. Eller så lämnade jag in samtidigt som alla andra, och de skulle ta med i beräkningen att jag hade haft betydligt kortare tid på mig. Vilket gjorde mig mycket lugnare.
 
Det som kan vara skönt att veta för er som funderar på att söka MATIX är att det kan bli fel, och det här måste göras. Då behöver ni verkligen inte stressa upp er. Det händer varje år, och kursledningen sköter det utmärkt. Det blir upp till er att försöka lära er av upplevelsen och vara positiva. Snabba omställningar kommer ske i yrkeslivet senare med, då kan det vara bra med lite träning innan.
 
Jag hoppas inlägget har gett svar på en fråga som man antagligen undrar över om man söker MATIX. Då kan det vara skönt att veta att kursledningen har väldigt mycket erfarenhet kring detta, och det kommer lösa sig.
 
Ha det så bra!
 
Martin Hertzman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Pontus Aronsson » Throwback Thursday:  ”Jet-Set håller med!”

  • Hampus » Throwback Thursday:  ”Väldigt bra skrivet! håller verkligen med dig min kära vän.”

  • Pontus Aronsson » Förändring:  ”Vad har du emot Finland? ”

  • Oskar Stigsson » Förändring:  ”Gnosjö håller med!! Bra skrivet. Hua-hua-hua”

  • Hampus Olsson » Förändring:  ”Kommentera gärna ifall ni har input på saker jag kan förbättra i mitt skrivande!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln