Inspire like Matilda

Då var det dags för mig att kliva långt utanför min comfort zone, slänga mig ut i okänd terräng och skriva mitt livs första blogginlägg. Tankarna har varit många om vad jag ska skriva om, en dag på företaget, en dag i skolan etc., men valde i slutändan ett lite annat ämne. I början av terminen fick alla nya MATIX studenter skriva en kort presentation om sig själva, varför vi valt MATIX, favoritcitat och ange en person som inspirerat oss. Jag har valt att skriva mitt blogginlägg om det sistnämnda och om varför Matilda Rapaport varit en inspiration för mig. Det ska förtydligas att jag inte kände Matilda utan detta är en text om varför hon varit en inspirationskälla för mig även om det kanske inte speglar hur andra som kände henne vet hur hon var.
 
I onsdags var det premiär för ”Shades of Winter – BETWEEN”, en skidfilm där freeridestjärnan Matilda Rapaport är en av huvudpersonerna. Matilda gick väldigt tragiskt bort i en lavinolycka i somras då hon spelade in en skidfilm i Chile, endast 30 år gammal. Något som påverkat mig mer än vad jag trodde att det skulle göra. Dels för att personer i min närhet kände henne, vilket gjorde att jag berördes, men också för att hon utan att jag kanske tänkt på det varit en förebild för mig som person. Jag kan se vissa likheter i hennes och mitt eget liv i utbildning och intressen, Matilda läste ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm innan hon flyttade till Engelberg för att bli hotellchef på Skilodge Engelberg. 2013 fick hon ett wildcard till Verbier Xtreme (finalen i freeride world tour) och vann oväntat, vilket gjorde att hon fick ansluta till världstouren året efter där hon tävlade fram tills förra säsongen och skulle även varit med i år.
 
Även om jag aldrig har eller kommer nå upp till de nivåerna av skidåkning som Matilda nådde identifierar jag mig mycket med sporten och livsstilen. Hon visade mig och förhoppningsvis många andra att det går att kombinera det man brinner för med ett bra jobb och liv. Hon valde att ta en annan väg, sin egen väg och göra det som betyder mest för henne vilket gjorde att hon kunde prestera på topp. Jag har alltid tänkt lite att kan hon så kan jag vilket på många sätt nog har tagit mig dit jag är idag, men också gjort att jag ibland prioriterar det som jag anser är viktigt för mig istället för det som andra anser vara viktigt. Att jag ibland kan välja att åka ner till alperna och åka skidor med mina systrar även om det betyder att jag missar en föreläsning eller två, det kan man alltid ta igen i efterhand men kanske inte tiden med de man håller nära. Detta är ett mindset som också går att applicera på oss MATIX studenter, vi ska våga gå utanför vår comfort zone, utvecklas som personer, våga ta plats ute på våra företag och i skolan och våga tänka lite annorlunda än alla andra, gå mot strömmen och vara öppna för olika möjligheter som kommer i vår väg.
 
Matildas bortgång tillsammans med andra saker som hänt i livet på sistone har gjort att många tankar snurrar i huvudet för tillfället och får mig att ibland prioritera om lite i hur jag tänker och vad jag gör. Även om skola och jobb är väldigt viktiga är det inte allt här i livet. Ni ska inte tro att jag inte trivs på MATIX dock, det är ett av min absolut bästa val i livet och jag trivs kanon.
 
Vi har nu gått in i en ganska hektisk fas i MATIX utbildningen med många deadlines de nästkommande 4 veckorna. Många av oss är lite stressade och pressade över vad vi ska leverera och känner en viss prestationsångest, men vi får inte glömma bort att trots detta ta lite tid och göra det som vi brinner för och tycker är värdefullt, detta kan vara allt från att ta en fika med kompisarna, gå till gymmet, kolla en film eller serie eller något annat för att sedan komma tillbaka med ny inspiration och fullt fokus på uppgiften framför sig.
 
Det var allt från mig så ha en fin helg och ta det lugnt på berget!
Karl-Johan Hansen
 

PS. Mattias Hargin med familj och vänner har startat stiftelsen MM Rapaport and Hargin foundation i Matildas minne. Gå gärna in och läs och skänk en slant för säkrare skidåkning.  #inspirelikematilda . Webbsida
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Pontus Aronsson » Throwback Thursday:  ”Jet-Set håller med!”

  • Hampus » Throwback Thursday:  ”Väldigt bra skrivet! håller verkligen med dig min kära vän.”

  • Pontus Aronsson » Förändring:  ”Vad har du emot Finland? ”

  • Oskar Stigsson » Förändring:  ”Gnosjö håller med!! Bra skrivet. Hua-hua-hua”

  • Hampus Olsson » Förändring:  ”Kommentera gärna ifall ni har input på saker jag kan förbättra i mitt skrivande!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln