The ultimate glossary of Matix

För att kunna reda ut en hel del oklarheter, som jag misstänker att man kan ha om man är sugen på att söka Matix eller om man bara är intresserad, tänkte jag med detta blogginlägg försöka att reda ut några av dessa. Mitt försök till att hjälpa er kommer i form av en ordlista helt enkelt, där jag försöker reda ut alla snurriga begrepp och bjuder också in er till att få lära känna Matix på djupet. Here we go!

Antagningsprocess: På Matix är antagningsprocessen annorlunda än vad den är när man normalt söker in på en universitetsutbildning. För att vara behörig behöver man en kandidatexamen i företagsekonomi. När man väl söker däremot är det inte betygen man kommer in på, utan kursledningen tar också hänsyn till personliga egenskaper och potential,  som man genom flera steg får lov att visa. I första stadiet skickar man in sitt CV och får svara på ett par essäfrågor som handlar exempelvis om vem man är i grupp. Om kursledningen ser att man har potential kommer man till nästa steg, vilket är en första intervju, och om det går bra kommer man till sista steget vilket är en andra intervju. Därefter får man besked.

Coaching buddy: Under året får alla i klassen var sin så kallade coaching buddy vilket är en klasskamrat. Tanken med sin coaching buddy är att man ska stötta varandra under året, vad det än gäller, för att man ska kunna förstå sig själv bättre och kunna må bra helt enkelt.

Delkurser: Matix består av totalt sex kurser. Tre kurser är mer akademiska där vi får lära oss om olika teorier och utforska nya områden inom relevanta ämnen. Dessa läser vi blockvis under året och består alla vardera av 10 hp där betyget sätts genom PM (mer om detta senare ..). Två kurser handlar mer om personlig utveckling och ledarskap och är 7.5 hp vardera. Dessa läser vi löpande över hela året. Den sista kursen är magisteruppsats bestående av 15 hp.

Fest: Vi i Matix älskar att umgås och ha roligt! Detta görs vi genom diverse aktiviteter utanför skolan så som AW:s, fikor, kulturera oss genom balettuppvisningar, volleybollturneringar, och såklart många och grymt roliga fester.

Klassen: Med tanke på tidigare punkt förstår ni nog själva att klassen är grym. 30 elever, 30 helt fantastiska och unika personligheter. Vi tycker om varandra helt enkelt och gillar att umgås både inom och utanför skolan. Jag upplever också att hela klassen fungerar som ett oerhört stort stöd och ger positiv pepp. Vi är också duktiga på att hjälpa varandra då många olika personligheter lockar fram nytänk och innovativa idéer.

Kursledningen: Jämfört med tidigare erfarenheter från kursledningen på högskola skiljer sig Matix kursledning oerhört mycket. På Matix får vi personlig kontakt med kursledningen och vi arbetar mycket tillsammans för att hitta på aktiviteter, hitta nya studenter och förbättra utbildningen. Det finns alltid stöd att få, och vi blir uppdaterade snabbt som ögat om något skulle hända. Kort sagt, de är grymma!

Lärteam: Förutom att ha coaching buddies är vi i klassen indelade i sex  lärteam med fem personer i varje. Dessa lärteam är baserade på att vi är så olika som möjligt för att locka fram de bästa av förmågor hos varandra. I dessa lärteam finner vi stöd, och i grupparbeten som vi har i de olika kurserna arbetar vi oftast i dessa team.

Matchningsmingel: För att bli matchade med våra partnerföretag har Matix-studenter i början av utbildningen ett matchningsmingel där alla företag är inbjudna, och såklart studenterna. På detta mingel ställer företagen ut, och studenterna får gå runt och mingla och ställa sina frågor till företagen för att få en känsla för om företaget skulle passa sig och sina önskemål. Därefter önskar studenterna ett antal företag man kan tänka sig att vara på, och därefter gör kursledningen en noggrann matchning mellan student och företag.

One-year-master: Matix är en one-year-master vilket innebär att man till skillnad från att läsa ett två-årigt masterprogram läser ett ett-årigt masterprogram. Översatt till svenska får man en magisterexamen, och plus detta – grym erfarenhet från verkliga situationer i sitt partnerföretag, en förståelse för hur man funkar i sitt ledarskap och sin personlighet, och såklart en fet kunskapsbas.

Partnerföretag: 30 elever innebär 30 partnerföretag och 30 olika erfarenheter. Partnerföretagen är i olika faser, men gemensamt är att de har tillväxtpotential. Vissa företag är totalt nystartade och andra har funnit en längre tid. Vissa kan stå inför stora utmaningar och andra har inte samma utmaningar men de vill ha hjälp av sin Matix-student att bli ännu bättre. Företagen är alltså olika varandra och studenterna står därför inför olika uppgifter.

PM: På Matix har vi inte tentor, utan istället skriver vi PM. PM är en redogörelse för ett problem som partnerföretagen har, och utefter PM:et analyserar vi fram (med stöd av teorier) konkreta åtgärder för att kunna hjälpa företagen till det bättre. PM:en är baserade på de olika kurserna vi läser och det är dessa som är betygsavgörande för de tre 10 hp-kurserna.

Schema: Dynamiska scheman bör  man gilla om man är sugen på Matix då det kan ske snabba förändringar i en utbildning där det händer så oerhört mycket! Däremot finns det en utgångspunkt vilket är att vi måndagar, tisdagar och onsdagar är i skolan, eller på annan plats som kursledningen planerat för oss. Torsdagar och fredagar är vi ute på våra partnerföretag där vi får applicera det vi lärt oss i skolan.

X-tra allt: Som ni förstått, om ni har lyckats att ta er igenom detta försök till the ultimate glossary of Matix, så förstår ni att Matix innehåller allt och lite till. Alltifrån en grym klass, till en fantastisk kursledning, till verkliga utmaningar hos sina partnerföretag, och tillslut till en oerhört högkvalitativ undervisning och utbildning.

Jag hoppas att detta gjorde er lite klarare i Matix djungeln – men mitt budskap är att det är en grym utbildning som är otroligt lärorik, och att gå Matix kan vara ett av de bästa besluten jag någonsin tagit! Om ni har några funderingar, tveka inte att kontakta mig. Ni hittar mig bland annat på Linkedin

/Elin

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Pontus Aronsson » Throwback Thursday:  ”Jet-Set håller med!”

  • Hampus » Throwback Thursday:  ”Väldigt bra skrivet! håller verkligen med dig min kära vän.”

  • Pontus Aronsson » Förändring:  ”Vad har du emot Finland? ”

  • Oskar Stigsson » Förändring:  ”Gnosjö håller med!! Bra skrivet. Hua-hua-hua”

  • Hampus Olsson » Förändring:  ”Kommentera gärna ifall ni har input på saker jag kan förbättra i mitt skrivande!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln