Killer whales – the wolves of the ocean
 

Jag vill börja med att lyfta på hatten för tidigare skribenter och säga att det är stora skor som ska försöka fyllas efter grymma blogginlägg de här inledande veckorna. Okänt territorium för mig men med queen B som stöd i bakgrunden kan jag inte känna mig annat än uppumpad för ännu en utmaning vid MATIX.

Så var det här med att välja ämne…Som rubriken antyder så var det inte långt bort att det här inlägget blev att handla om oceanernas bad-boys (och girls). Ämnet ligger nära tillhands då jag är omättligt intresserad av djur- och naturdokumentärer och kommer jag över NatGeo Wild eller liknande så är jag fast i flera dygn. Men efter lite rådslagning så visa det sig att detta troligen inte är rätt forum att sväva iväg med ett sådant ämne. Istället blir det en 360 med fokus på något vi alla håller kärt: Ekonomi. Väljer ändå att behålla rubriken bara för att det känns mer intresseväckande än nått i stil med ”Vardagsekonomi för alla”. Nog om denna avstickare, tillbaks till allvaret.  

Under perioden jag och min partner skrev vår kandidatuppsats så hade vi som på rutin att ta lunch vid kl 12-13 och kolla på ”Lyxfällan”. Det är sån där härlig ”förnedrings-tv” och vi kunde inte låta bli att skratta och skrämmas över deltagarnas okunnighet. Ofta ledde det vidare till att vi diskutera hur man kunde vara funtad att man sätter sig i en sån position och var någonstans ansvaret ligger för att detta tillåts hända. Jag anser överlag att man inte har någon annan än sig själv att skylla men när kunskapen och intresset inte finns där så kan det vara svårt, trots att det gäller ens egen framtid. Har man väl satt sig i en sådan nedåtgående spiral så är det inte heller lätt att ta sig ur. Snabba ”lösningar” hägrar i form av sms-lån och lån utan några krav på kreditvärdighet. Lån, vars tillgänglighet och hutlösa räntor är en starkt bidragande orsak till en ökad skuldsättning och som oftast bidrar till att gräva den ekonomisk-graven allt djupare för den drabbade.

I Lyxfällan så är det inte helt ovanligt att det är en person i relativt ung ålder som satt sig i knipa. Som oftast vet personen inte hur man betalar en räkning, vad amortering är och hur ränta fungerar. För att på något sätt angripa det här problemet riktar jag en önskan och förhoppning till vårt kära skolsystem. Skolan har flera ansvar (oftast för många) och ett av dessa ansvar är att förbereda sina elever för att klara av ett liv på egen hand, utan mamma och pappas ständiga beskydd. Förutom det rent akademiska lär vi oss bland annat tvätt-symboler, hur länge man ska koka ett ägg och skillnaden mellan rät- och avig maska. Med det här i åtanke har jag svårt att se logiken i att varför man inte skulle kunna införa ”vardagsekonomi” under en period, i rimligtvis högstadiet. Det behöver inte vara ett separat ämne som eleverna ska betygsättas i eller att detta behöver vara utspritt under någon längre period. Det jag hade önskat är att man inom skolan åtminstone berör ämnet. Några timmar bara där eleverna får ett hum om hur man läser av en räkning, gör en budget och förstår betydelsen av ränta tror jag hade kunnat göra underverk. För på samma sätt som SIV-regeln och fotosyntesen finns med någonstans i bakhuvudet från högstadiekemin så hoppas jag en liknande kunskap ska komma att finnas gällande begrepp som förfallodatum och fasta utgifter.

I och med en ökad utveckling där mycket fokus ligger på att det ska vara så snabbt och smidigt som möjligt så tror jag att denna relativt grundläggande kunskap mer och mer riskerar att försvinna. Skuldsättningen för hushållen är på rekordnivåer och för att på ett bättre sätt få någon form av kontroll över sin privatekonomi så måste kunskapen finnas där. Jag tror behovet av den här typen av utbildning är stort och skulle göra mycket i att förbereda för steget ut i ”vuxenlivet”.  Så ska vi slippa se en säsong 50 av Lyxfällan där Börje gråter ut hos Patrick och Magnus, oförstående varför kronofogdemyndigheten gjort en utmätning på hans saker, så måste problemet motverkas vid dess rot. Jag hoppas därför att vi inom kort får se ”Vardagsekonomi” på schemat i landets högstadieskolor.

Finns mycket att säga och utveckla kring det här ämnet men enough-is-enough så rundar av innan det blir för  svamligt med några visdomsord från Tony ”throw your hands in the air” Blair:”Education is the best economic policy there is”

// Rasmus

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Pontus Aronsson » Throwback Thursday:  ”Jet-Set håller med!”

  • Hampus » Throwback Thursday:  ”Väldigt bra skrivet! håller verkligen med dig min kära vän.”

  • Pontus Aronsson » Förändring:  ”Vad har du emot Finland? ”

  • Oskar Stigsson » Förändring:  ”Gnosjö håller med!! Bra skrivet. Hua-hua-hua”

  • Hampus Olsson » Förändring:  ”Kommentera gärna ifall ni har input på saker jag kan förbättra i mitt skrivande!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln