En intraprenör på besök!

Förra veckan fick studenterna besök av en tidigare student och intraprenör – Ola Stål. Det är inte så att Ola själv skrivit intraprenör på sitt visitkort, utan det är en titel vi har satt på honom efter att ha lyssnat till hans historia.

Att vara intraprenör betyder att handla på ett entreprenöriellt vis, fast inom en existerade verksamhet. Att utveckla bolaget, finna lösningar, sätta upp ett mål och driva företaget framåt.

Ola studerade på MATIX 09-10 och hade redan innan examen klivit in som operativt ansvarig på ett systerbolag till sitt partnerföretag. Innan examensdagen hade Ola tagit tag i nödvändiga åtgärder för att få systerbolaget på rätt köl, bland annat en omorganisation, start av filial i Skåne, investerat i utrustning och fordon, samt varit tvungen att låta några av de anställda gå. Efter examen fusionerade systerbolaget med en samarbetspartner, varvid ett nytt bolag bildades och Ola fick det operativa ansvaret i det nya bolaget tills en extern VD kunde rekryteras. Detta tog ca ett halvår, varpå Ola gick tillbaka till sitt partnerföretag för att arbeta mer med utmaningarna som fanns där.

En utav lyssnarna undrar: Hur fattas rätt beslut, när vetskapen finns om att det kan drabba andra?
- Jag satte upp ett tydligt mål, jag ville undvika konkurs!  Efter att ha analyserat bolaget stod det klart att det var nödvändigt att genomföra detta stålbad, annars hade företaget sannolikt inte funnits idag, säger Ola. Ola fortsätter att berätta att företaget idag har vänt den negativa trenden, har runt 15 anställda och har som målsättning att fortsätta att växa.

Ola fortsätter att dela med sig av sitt arbete i sitt partnerföretag. Där drevs företaget tillsammans med VD och Ola engagerade sig i frågor som kapitalanskaffning, produktutveckling och affärsutveckling i allmänhet. Även om företaget hade kunder, var inte produkten helt klar för marknaden och att få fram ett fungerande produktkoncept och en lämplig affärsmodell blev ett mål för Ola.

Var kommer drivet ifrån? Hur vågar du gå in och ta så stort ansvar?
- Jag lovade mig själv för över 10 år sedan att om jag fick möjligheter skulle jag inte tacka nej bara för att jag inte vågade. Jag vill hellre ångra saker jag har gjort än tvärtom. Och den filosofin har jag levt efter. Man lär sig ju på vägen!

Efter att ha verkat i partnerföretaget under drygt 3 år kände Ola att uppdraget som han tog på sig när han startade där var slutfört och idag letar han efter nya utmaningar. Vi på MATIX tackar Ola för att han berättade om sina erfarenheter och önskar han stort lycka till med framtida intraprenörsprojekt!

Nyhetsarkiv

Länkar